El conseller Alfred Bosch i els directors generals Manel Vila i Ismael Peña-López, a l'acte celebrat al Palau Centelles.

Els pressupostos del 2020 incrementen fins a 52,8 M€ la partida en cooperació al desenvolupament, l'augment més alt de la història

El conseller Alfred Bosch detalla l'augment de la partida d'Ajut Oficial al Desenvolupament, que passa de 32,1 M€ a 52,8 M€, a l'acte de retorn del procés participatiu 'Visió 2030'

query_builder   28 gener 2020 18:27

event_note Nota de premsa

Els pressupostos del 2020 incrementen fins a 52,8 M€ la partida en cooperació al desenvolupament, l'augment més alt de la història

El conseller Alfred Bosch detalla l'augment de la partida d'Ajut Oficial al Desenvolupament, que passa de 32,1 M€ a 52,8 M€, a l'acte de retorn del procés participatiu 'Visió 2030'

La cooperació al desenvolupament és una prioritat en els pressupostos del Govern de Catalunya per al 2020: els comptes d’enguany preveuen l’increment més elevat que s’ha fet mai en aquest àmbit. Concretament, la partida corresponent a Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) passa de tenir 32,1 milions d’euros a 52,8 milions d’euros.
El conseller Alfred Bosch i els directors generals Manel Vila i Ismael Peña-López, a l'acte celebrat al Palau Centelles.
El conseller Alfred Bosch i els directors generals Manel Vila i Ismael Peña-López, a l'acte celebrat al Palau Centelles.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha anunciat aquest augment de més de 20 milions en el marc de l’acte de retorn del procés participatiu ‘Visió 2030: La contribució catalana al desenvolupament global’ davant de més d’un centenar d’assistents al Palau Centelles de Barcelona.

L’increment del 62% de la inversió en cooperació per al 2020 respecte els comptes actuals referma la voluntat de la Generalitat de destinar el 0,7% dels pressupostos del Govern a la cooperació l’any 2030. Es tracta d’un compromís recollit en el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2019-2022, aprovat el juliol passat per àmplia majoria al Parlament, que assumia la voluntat d’incrementar gradualment la inversió en matèria de cooperació. “Gràcies als pressupostos complirem amb aquest compromís”, ha destacat Bosch en el seu discurs, on ha posat èmfasi en què l’augment de 20,8 milions d’euros en AOD “suposa passar del 0,13% al 0,20% i ens situa en la via per assolir el 0,7% d’aquí una dècada”. Bosch ha explicat que, amb el Pla Director 2019-2022 i amb el procés participatiu Visió 2030, “hem sumat dues fites marcades per les Nacions Unides: la xifra del 0,7% i l’Agenda 2030”.

Els pressupostos del 2020 consoliden així la prioritat del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència per la cooperació al desenvolupament, que, de fet, ja constituïa el gruix més destacat dels comptes actuals de la conselleria liderada per Alfred Bosch. El conseller ha subratllat “els esforços que ha fet el Departament per revertir” la situació de retallades a la cooperació i ha agraït la feina al sector de la cooperació catalana. Davant d’una societat que, per a Bosch, es caracteritza pel seu model de solidaritat, “seria inacceptable que el Govern de Catalunya no respongués a la societat que pretén governar”.

Per què servirà l’augment pressupostari?

Enguany la cooperació catalana comptarà, doncs, amb un total de 52,8 milions d’euros, que l’executiu repartirà en diferents línies de treball. En primer lloc, la major part d’aquest import anirà destinat a incrementar el pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Una de les accions amb les quals es plasmarà l’augment pressupostari és en la consolidació de l’agenda de defensa dels drets humans, amb una especial atenció a la situació dels defensors i defensores dels drets humans. Concretament, el nou pressupost permet fer créixer el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, amb la voluntat de “consolidar-lo com una de les actuacions emblemàtiques de la cooperació catalana”, ha expressat el conseller Bosch. El Programa ja duu tres edicions oferint protecció i atenció integral a persones que veuen amenaçada la seva vida per raó de l’activitat de defensa dels drets humans que realitzen al seu país d’origen a través d’una acollida temporal de sis mesos a Catalunya i de l’acompanyament al retorn. Actualment hi ha tres persones acollides sota aquest Programa.

Els 52,8 milions d’euros també serviran, entre d’altres, per transformar i donar suport al sector de la cooperació catalana; per fer nous acords bilaterals i donar continuïtat als ja existents tant amb països (com els que ja hi ha amb Bolívia, Moçambic, Líbia o El Salvador) com amb regions (Tànger o Sarajevo, per exemple) i organismes multilaterals; i per prioritzar certes àrees geogràfiques de la política de cooperació del Govern de Catalunya, amb especial atenció al conjunt del continent africà, la riba sud de la Mediterrània i l’Amèrica Llatina. De la mateixa manera, els comptes del 2020 permeten fer un impuls a la coherència de les polítiques públiques de cooperació, és a dir, a tenir una visió transversal que vinculi l’activitat de tot el Govern al desenvolupament sostenible, en línia amb l’Agenda 2030.

Retorn del procés participatiu ‘Visió 2030’

Precisament amb l’Agenda 2030 al centre la Generalitat va engegar el procés participatiu ‘Visió 2030: La contribució catalana al desenvolupament global’, una iniciativa que va encetar el 2018 per generar una visió sobre com ha de treballar la cooperació catalana els reptes i oportunitats d’aquesta agenda internacional i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible. El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha estat l’encarregat de presentar el document que recull les aportacions del procés participatiu Visió 2030, que ha alimentat el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2019-2020, el primer que s'ha nodrit de les propostes d’un procés com aquest.

En la sessió també hi ha participat la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual; el director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña-López, que ha explicat com ha funcionat el procés participatiu; el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Lluís Juncà;  el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. A l’obertura de l’acte, la catedràtica de Sociologia, Marina Subirats, ha fet una conferència en què ha remarcat la importància de la cooperació al desenvolupament en un món globalitzat i en un moment en què “les desigualtats s’han agreujat a escala mundial”.