Moment de la inauguració

El conseller Calvet col·loca la primera pedra de la nova planta del Centre de Tractament de Residus del Segrià

query_builder   31 gener 2020 13:39

event_note Nota de premsa

El conseller Calvet col·loca la primera pedra de la nova planta del Centre de Tractament de Residus del Segrià

  • Diu que el Departament de Territori i Sostenibilitat “fa els deures” a la demarcació de Lleida, tot avançant que la inversió real per càpita de  la demarcació en els seus pressupostos està molt per sobre de la mitjana catalana , sobretot a l’Alt Pirineu i Aran, la més elevada del país
Moment de la inauguració.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha col·locat aquest divendres la primera pedra de la nova planta de tractament de la fracció resta dels residus municipals que complementarà el Centre de Tractament de Residus (CTR) del Segrià, a Montoliu de Lleida. Les obres d’aquesta instal·lació, pressupostades en 18,5 milions d’euros, les finançarà íntegrament l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i inclouran també la remodelació de la planta de compostatge de la fracció orgànica.

 

El conseller ha explicat que aquesta inversió “ens ha d’esperonar a fer-ho encara millor perquè hem d’arribar a les quotes que ens marca la Unió Europea”, en referència a garantir  el compliment del requisit europeu de tractar tots els residus abans dipositar-los en dipòsits controlats. També ha recordat que “al 2020 hem d’arribar a un 50% de recollida selectiva a tot el país”. “En tot cas”, ha afegit, “no hem d’abaixar els braços ni afluixar en aquesta voluntat d’assolir els objectius”.

 

Calvet també ha volgut posar de manifest que “hores d’ara encara ens va a abocador un percentatge massa alt de residus, quan Europa ens diu que al 2035 només hi podran anar un 10%. És un objectiu molt ambiciós, amb el que estem compromesos com a país, i que implica tota la societat. No n’hi ha prou a tenir infraestructures com aquesta, si després en les nostres cases, els nostres comerços i les nostres indústries no contribuïm a que el sistema funcioni correctament”.

 

Està previst que el centre entri plenament en funcionament l’estiu de l’any vinent. Un cop en marxa, podrà tractar unes 60.000 tones anuals de resta –que és la part dels residus municipals que no es recull de forma selectiva- i 15.000 tones d’orgànica, amb un disseny flexible que permetrà afrontar escenaris diferents, preveient l’increment de la quantitat recollida selectivament. Gràcies a la gestió optimitzada de les deixalles, es podran recuperar materials i reduir tant la càrrega biodegradable com el volum de l’abocador.

 

Emergència climàtica

 

L’ARC calcula que la planta de tractament mecànic-biològic de la fracció resta, quan estigui en ple funcionament, estalviarà l’emissió de més de 25.700 tones de CO2 a l’atmosfera, equivalent al CO2 que produeixen 25.700 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres.

 

El projecte forma part del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT20).

 

Augmenta la inversió

 

Calvet ha posat aquesta infraestructura com a exemple de les inversions que el Govern farà a la demarcació en els nous pressupostos. En concret, ha dit el conseller, “el Departament de Territori i Sostenibilitat fa els deures a la demarcació de Lleida”, especificant que “en els nostres pressupostos destinarem 35,8 milions d’euros a l’Alt Pirineu i Aran, amb un creixement del 145’2% respecte els de 2017, i 33,5 milions d’euros a l’àmbit de Ponent, creixent un 110,4%”. En inversió real per càpita, a l’Alt Pirineu s’arribarà a 498 euros per persona, la més elevada del país, mentre que, a Ponent, serà de 93,29 euros. La mitjana catalana en el pressupost del departament serà de 88 euros per persona.

4  

Imatges

Foto 1

Foto 1 286

Foto 2

Foto 2 375

Foto 3

Foto 3 246

Foto 4

Foto 4 257

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 155