El president Torra durant el Ple del Parlament

President Torra: "El país no pot estar més temps sense uns pressupostos actualitzats amb més recursos"

query_builder   12 febrer 2020 13:33

event_note Nota de premsa

President Torra: "El país no pot estar més temps sense uns pressupostos actualitzats amb més recursos"

  • El cap de l’Executiu sosté que “no són ni podran ser els que voldríem fins que no siguem independents”
  • Denuncia que “l’insuportable dèficit fiscal” és “un llast immens” i “els greuges i incompliments de l’estat, un frau a la competitivitat, el talent i el benestar del país”
  • Quim Torra defensa que són un pressupostos “fets amb una mirada llaga”, ja que per primer cop es complementen amb una planificació a diversos anys vista, i reclama “responsabilitat i sentit de país” per poder-los aprovar
El president Torra durant el Ple del Parlament
El president Quim Torra durant el Ple del Parlament (Foto: Rubén Moreno)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui que la decisió de portar a aprovació l’avantprojecte de llei dels pressupostos “abans d'iniciar una nova contesa electoral”, respon a “la convicció que el país no pot estar més temps sense uns pressupostos actualitzats amb més recursos” .

Davant el Ple del Parlament, el cap de l’Executiu  ha reclamat “responsabilitat i sentit de país” de cara a la seva aprovació, i ha argumentat que “no es pot deixar passar aquesta oportunitat” de tirar-los endavant , perquè els pressupostos estan pensats en “la prosperitat dels 7,5 milions de catalans”. Els “necessita tothom sense excepcions, els organismes i entitats que gestionen serveis a les persones, les empreses que necessiten inversions i suport per part de l’administració, els pagesos i autònoms, així com la gent que vol crear el seu projecte de vida en zones no urbanes”, ha afegit.

 

Amb tot, ha reconegut que “no són, ni no ho podran ser mai fins que no siguem independents, els pressupostos que voldríem”, p el “llast immens” que suposa “l’insuportable dèficit fiscal 16.000 milions d’euros”, així  com “els greuges, i incompliments de l’estat, que es mantenen any rere any” i que, ha subratllat,  “són un frau a la competitivitat, talent i benestar del nostre país”.

 

Pressupostos amb una mirada llarga

Durant la seva intervenció al debat de totalitat del projecte de llei de pressupostos , el cap del Govern ha subratllat que aquests pressupostos que es presenten avui davant el Ple estan orientats a “reactivar el país, després del sotrac que va representar el 155” i ha subratllat que “recuperen els nivells de despesa de fa 10 anys ”, ja que  inclouen  un augment de la despesa corrent en 2.135 milions d’euros respecte el 2010.

Es tracta d’un pressupostos que estan orientats a “reduir les desigualtats, a promoure l’economia productiva, a reforçar la qualitat dels serveis públics, incrementant-ne la despesa i a fer front als reptes globals que com a qualsevol altre país ens amenacen”, ha dit.

Segons el president, s’han elaborat “amb una mirada llarga”, com ho demostra el fet que per primera vegada “es complementen amb una planificació a diversos anys vista que ens ha de permetre preveure i corregir desequilibris futurs”. Així, ha explicat que les mesures incloses en el projecte de pressupostos tenen per objectiu seguir avançant en la construcció d’un país “modern i avançat”,  per esdevenir “un país, viu, preparat, global just i un país d’igualtat i equitat”.

El cap de l’Executiu ha aprofitat la seva intervenció per fer un repàs a alguns indicadors de tancament de l’any 2019, mentre ha reiterat que alguns d’ells continuen essent “positius i lluny de les visions apocalíptiques que alguns havien profetitzat durant mesos”.

El president de la Generalitat  ha conclòs la seva intervenció reclamant a l’Estat, un cop més, “justícia, esperit democràtic i, sobretot, compliment dels deutes i dels compromisos que tenim pendents”. Tot plegat, per assolir  el “projecte de República catalana”, gracies al qual, ha dit, podrem “dotar-nos de les eines d’un estat, gestionar els nostres recursos i orientar-los als serveis públics, la prosperitat, el benestar i la cultura  que volem”.

 

1  

Imatges

El president Torra durant el Ple del Parlament

El president Torra durant el Ple del Parlament 3002