El vicepresident Aragonès, durant la seva intervenció al Parlament

Vicepresident Aragonès: "Els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 comencen a dissenyar com serà la Catalunya del 2030 que volem construir plegats"

query_builder   12 febrer 2020 19:21

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 comencen a dissenyar com serà la Catalunya del 2030 que volem construir plegats"

  • El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 supera el debat a la totalitat i continua el tràmit parlamentari
  • Aragonès ha destacat el “fort compromís social” dels nous comptes, que destinen “una despesa sense precedents” a les partides que reforcen l’estat del benestar
El vicepresident Aragonès, durant la seva intervenció al Parlament

El vicepresident de Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha subratllat avui que els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 “inicien una etapa de progrés i comencen a dissenyar com serà la Catalunya del 2030 que volem construir plegats”. El vicepresident ha fet aquestes declaracions durant el debat a la totalitat dels comptes públics, que s’ha superat aquesta tarda amb els vots favorables dels grups Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, i l’abstenció de Catalunya En Comú Podem.

Aragonès ha posat de relleu el “fort compromís social” dels nous comptes, que destinen “una despesa sense precedents” a les partides vinculades a la prestació de serveis públics fonamentals. “La fortalesa de Catalunya en el futur passa necessàriament per fer una aposta inequívoca per l’estat del benestar”, ha afegit.

Durant la seva intervenció, el vicepresident també ha valorat el caràcter “transversal” del Projecte, destacant que es tracta d’uns “pressupostos de país, fruit d'un acord amb formacions polítiques que van més enllà del Govern”. En aquest sentit, ha recordat que “la capacitat d'arribar a acords amb qui discrepem ens fa forts com a país”, i que “aquest és el camí que ens ha de permetre superar moltes de les dificultats que vivim".

 

3.070 M€ més de despesa

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 preveu uns comptes clarament expansius i orientats a un creixement sostenible i de prosperitat compartida. Així, l’assignació de recursos eleva la despesa no financera de la Generalitat fins als 27.512 M€, 3.070 M€ més (+12,6%) que als pressupostos del 2017, els darrers aprovats. Aquest increment dels recursos permet situar la despesa corrent del 2020 fins a 2.135 M€ per sobre del 2010, l’any de major despesa de la sèrie històrica.

La recuperació de la despesa corrent fa possible que, aquest 2020, el Govern reprengui el pols inversor i elevi les despeses de capital en 419 M€ respecte al 2017, un 26,4% més. Pel que fa a la previsió d’ingressos de la Generalitat per a l’exercici 2020, el Projecte de pressupostos la situa en 26.862 M€, 4.174 M€ més que el 2017 (+18,4%).

Amb la sessió d’avui, el Projecte de pressupostos continua el seu tràmit parlamentari. La següent fase de la tramitació tindrà lloc a finals d’aquest mes de febrer, quan es debatran en comissió els pressupostos específics de cadascun dels departaments.

El projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic també segueix el tràmit parlamentari

El Parlament també ha donat llum verda a la tramitació del Projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2020. En matèria tributària, el Projecte de llei inclou com a principal novetat un paquet de mesures fiscals “que volen aprofundir en els objectius de l'Agenda 2030, augmentar la progressivitat i afavorir el creixement econòmic sostenible, és a dir, aconseguir un sistema fiscal més just: que pagui més qui més té”, ha explicat el vicepresident.

Aragonès ha recordat que "avui encara hi ha massa gent que, tot i que treballa, no arriba a passar la vida amb dignitat, que no arriba a final de mes”. És per això que “cal aplicar polítiques de redistribució per combatre-ho”, ha conclòs.

En concret, es preveuen modificacions en vuit impostos ja existents i la creació d’un de nou en l’àmbit de la fiscalitat mediambiental que gravarà la incidència sobre el medi ambient de les instal·lacions de producció, d’emmagatzematge, transformació i transformació d’energia elèctrica, telefonia i telemàtica. Aquest conjunt de mesures fiscals suposaran uns ingressos addicionals de 552,5 M€ anuals i de 172,6 M€ el 2020, ja que no es meritarà l’exercici sencer.

Pel que fa al capítol de mesures administratives, el text incorpora novetats que afecten l’àmbit administratiu i de funcionament de l’Administració i el règim jurídic de les finances públiques. Per exemple, es fixa per llei que els pressupostos de la Generalitat es dissenyaran amb escenaris de despesa pluriennals, o s’afegeix un nou capítol al text refós de de la Llei de finances públiques de Catalunya per regular d’una manera més àmplia i establir en un text únic els criteris i la sistemàtica d’avaluació de les polítiques públiques.

2  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 300

Fotografia (3)

Fotografia (3) 423

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 54