El Govern ha aprovat establir les bases de l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya per al període 2021-2030 (EBC2030) amb l’objectiu que, en línia amb les previsions de l’Agenda 2030 de l’ONU i en consonància amb l’Estratègia de la Comissió Europea, Catalunya disposi d’un document que reculli els principis que han de regir les polítiques en aquesta matèria.
L’objectiu és donar sortida i posar en valor els subproductes de la indústria, la ramaderia, l’agricultura i del mar: posar en valor cadenes que ara mateix no tenen valor, per avançar cap a una economia més circular i cap a polítiques més sostenibles, d’acord amb les necessitats urgents d’adaptació i de mitigació davant l’emergència climàtica.
- El pla proposarà un seguit de mesures transversals que han de connectar el territori i el sector agroalimentari amb l’economia circular. Des de la gestió de les dejeccions ramaderes i la seva valorització com a fertilitzant d’excel·lència; a l’ús de la fusta provinent de la gestió forestal com a biomassa -per exemple, per a una caldera-, fins al pla d’acció interdepartamental per a l’aprofitament alimentari.
- El Departament d’Agricultura liderarà amb la participació de la resta de departaments del Govern el procés de redacció de l’Estratègia, que haurà d’integrar i complementar les polítiques i estratègies relacionades amb la bioeconomia que s’han desenvolupat o que es desenvolupen a Catalunya.
- Es preveu que l’Estratègia es desplegui en plans d’accions d’abast triennal, el primer dels quals serà d’aplicació en el període 2021-2023.