Logo ARC

L'Agència de Residus de Catalunya atorga cinc milions d'euros en ajuts per construir o millorar deixalleries municipals

S'han destinat a 152 ens locals per implantar 22 noves deixalleries i fer millores en 130 de les actuals

query_builder   19 febrer 2020 14:04

event_note Nota de premsa

L'Agència de Residus de Catalunya atorga cinc milions d'euros en ajuts per construir o millorar deixalleries municipals

S'han destinat a 152 ens locals per implantar 22 noves deixalleries i fer millores en 130 de les actuals

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar cinc milions d’euros (4.999.178 €) en ajuts a ens locals per millorar o ampliar deixalleries ja existents o per implantar-ne de noves. Els ajuts s’inscriuen en la convocatòria de subvencions destinades a la implantació de deixalleries per al tractament dels residus municipals, corresponent a l’any 2019. En total, l’ARC ha realitzat 152 atorgaments d’ajuts, 130 de les quals són per fer millores en aquestes instal·lacions de gestió dels residus municipals i, 22, per crear-ne de noves.

Per demarcacions, els imports atorgats es distribueixen de la següent manera: 295.866 euros a l’Alt Pirineu i Aran, amb 8 atorgaments; 910.558 euros a la demarcació de Barcelona, amb 34 atorgaments; 562.441 euros al Camp de Tarragona, amb 18 atorgaments; 980.915 euros a les comarques centrals, amb 24 atorgaments; 1.774.568 euros a la demarcació de Girona, amb 48 atorgaments;  437.623 euros a les comarques de Lleida, amb 19 atorgaments i, finalment, 37.207 euros a les Terres de l’Ebre, amb un atorgament.

Afavorint la proximitat

Els ajuts s’adrecen principalment a reforçar deixalleries existents –130 dels 152 atorgaments són per aquesta finalitat– amb finançament per a millores. Els projectes inclouen actuacions per garantir l'accessibilitat, la bona gestió dels residus, la seguretat i l’adaptació a la normativa vigent.

També se subvenciona la creació de noves deixalleries. 8 de les 22 que es crearan seran de tipus mòbil, la majoria de les quals, d’àmbit comarcal, fet que permetrà cobrir una part important del territori. Les noves instal·lacions donaran servei principalment a habitants que actualment no disposen d’aquest servei.

Com a exemple, la Conca de Barberà gaudirà de millores en dues deixalleries, la de l’Espluga de Francolí i la de Montblanc. A l’Urgell es preveu la creació d’una nova deixalleria mòbil, d’àmbit comarcal, i millores en tres deixalleries: Agramunt, Tàrrega i Bellpuig. En aquesta darrera s’ha fet una inversió important per poder-hi fer recollida d’amiant. Finalment, al Segrià els ajuts permetran aplicar millores a cinc deixalleries als municipis d’Alcoletge, Alguaire, Almacelles, Corbins i Torrefarrera.

Fomentant la recollida selectiva

Les deixalleries són els centres de recepció selectiva de productes per a la reutilització i de residus municipals per a tractaments posteriors: la preparació per a la reutilització, la valorització i la disposició final. Aquestes instal·lacions estan orientades a residus especials en petites quantitats –com pintures, dissolvents, o bateries–, residus voluminosos –com mobles o electrodomèstics–, vegetals i runes, per assolir nivells més alts de recollida selectiva. A Catalunya hi ha unes 480 deixalleries.

Per consultar els beneficiaris dels ajuts i els imports atorgats, vegeu l’annex.

 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 55

Annex ajuts

Annex ajuts
PDF | 55