El president i la consellera, durant la reunió

President Torra: "La pagesia té tot el nostre suport, perquè només aconseguirem un país sostenible si el sector té futur"

query_builder   19 febrer 2020 14:33

event_note Nota de premsa

President Torra: "La pagesia té tot el nostre suport, perquè només aconseguirem un país sostenible si el sector té futur"

  • El cap de l’Executiu ha anunciat una reunió al Palau amb alcaldes i representants de la pagesia per avaluar la situació i les necessitats del sector, així com una moció de suport al Parlament
  • La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha remarcat que “ens compromet a tots tenir uns preus justos i una pagesia forta”
El president i la consellera, durant la reunió. Autor: Jordi Bedmar
El president i la consellera, durant la reunió. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat el suport del Govern al sector de la pagesia i ha posat de relleu que “només aconseguirem un país sostenible i equilibrat si la pagesia es pot guanyar la vida amb tota dignitat”. En aquest sentit, ha anunciat que convocarà una reunió al Palau de la Generalitat amb alcaldes i representants de la pagesia per “avaluar el punt en què es trobem, però sobretot amb la mirada en el futur, el suport al sector i la unitat”.

El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci a Lleida en declaracions als mitjans de comunicació després de mantenir una reunió de treball, juntament amb la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per abordar la problemàtica dels preus i el futur del sector de la pagesia. A la trobada han assistit el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i batlles de diversos municipis de les comarques del Segrià, la Noguera i el Pla d’Urgell. També hi han pres part representants d’Unió de Pagesos, l'Associació d’Empresaris Agraris de Lleida (ASAJA), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça i el Consell Comarcal de la Noguera. També hi ha participat el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.

El president ha valorat la trobada com a “molt franca, molt honesta i amb un punt crític, que també ens convé”. I ha explicat que durant la reunió, a la qual també han assistit diputats, “se’ns ha fet una petició que hem recollit tant els membres del Parlament com des del Govern: hi haurà una moció a la Cambra de suport a la pagesia”.


Línia de crèdit de l’ICF

El cap del Govern també ha avançat que “entre finals de febrer i principis de març s’acabaran de pagar totes les subvencions pendents”. I ha anunciat una línia de crèdits de l’Institut Català de Finances (ICF). En aquest sentit, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha explicat que el Departament traurà una línia de crèdits per a circulant d’entre 5.000 i 60.000 euros a través de l’ICF a un tipus d’interès euríbor +2,75 com a màxim, i amb l’assumpció de risc del 80% per part del Departament. I ha assenyalat que personal de l’ICF es desplaçarà al territori per ajudar en els tràmits a tots els productors que s’hi acullin.

La consellera Jordà ha insistit en la importància de mantenir “la unitat extrema del sector en totes les baules de la cadena, amb el paraigua institucional dels alcaldes i alcaldesses, partits polítics i organitzacions agràries”, perquè, ha dit, “ens compromet a tots”. “Tots units per uns preus justos i per una pagesia forta”, ha sentenciat.

Teresa Jordà ha destacat l’alt grau d’implantació del Pla d’Acció de la Fruita Dolça, que es va començar a aplicar el 2018,  amb el consens del sector, i que recull accions de fons, estructurals, a mitjà i llarg termini. Amb tot, ha assenyalat que “ara ens cal avançar i aprofundir encara en alguns aspectes”. Per la qual cosa, ha assenyalat que “hi ha deures per tothom. La Generalitat ja ha fet els seus, però inventarem tot el què sigui necessari”.

En aquest sentit, tenint en compte la situació que viu el sector, la consellera ha explicat que s’implantaran mesures de forma immediata, com és el pagament de la primera partida d’ajuts del Pla d’arrencades de fruita de pinyol 2019-2020, corresponent a 1.510.000 euros, que es farà efectiu abans d’acabar el febrer.

2  

Imatges

Reunió

Reunió 1549

Reunió

Reunió 1424