Visita Supercomputing

President Torra: "El supercomputador MareNostrum5 donarà més centralitat al hub tecnològic" que és Barcelona

query_builder   26 febrer 2020 15:26

event_note Nota de premsa

President Torra: "El supercomputador MareNostrum5 donarà més centralitat al hub tecnològic" que és Barcelona

Visita Supercomputing
El president rep les explicacions dels responsables del Centre Supercomputing, a Barcelona. Autor: Rubén Moreno.
  • El cap de l’Executiu ha visitat, aquest matí, el Barcelona SuperComputing Center de Barcelona

 

  • El president sosté que el Govern de Catalunya va a Madrid a defensar “l’exercici del dret d’autodeterminació i l’amnistia” per “avançar en un model de país, de benestar i d’oportunitats per a un país millor

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha mostrat convençut que el supercomputador MareNostrum 5, que entrarà en funcionament el proper any, “posarà en valor i donarà més centralitat al hub tecnològic” que és Barcelona 

Aquest matí, després de visitar el Barcelona Supercomputing  Center, el cap de l’Executiu s’ha referit al centre com “una infraestructura estratègica i de primeríssim nivell”, tant en l’àmbit català com internacional, i ha aprofitat per reiterar “l’aposta decidida” del Govern pels centres de recerca i innovació del país com aquest, “més enllà de les aportacions econòmiques”.  

Durant la seva intervenció davant els mitjans, el president, que s’ha mostrat convençut que “l’excel·lència en recerca i innovació, i l’excel·lència en coneixement van lligades a increments de la competitivitat”,  ha assegurat, que “l’aliança d’empreses, centres de recerca i universitat és un triangle virtuós que funciona també com és el cas del Supercomputing”. Per això, ha insistit que  cal “tenir cura del conjunt de l’ecosistema basat en els centres de recerca i universitats”, com una de les “claus” de la societat del coneixement.

El president  ha fet un recorregut per les instal·lacions, acompanyat del director del BSC, Mateu Valero, i del director associat de l’organisme, Josep Maria Martorell; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres, i el secretari d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Francesc Xavier Grau..

El cap de l’Executiu també ha aprofitat la seva intervenció per referir-se a la celebració del Barcelona Tech Spirit, i ha assegurat que ha estat una demostració de la “virtut dels catalans de sobreposar-se a dificultats imprevistes reptes”, perquè  ha aconseguit “convertir-ho en una oportunitat més de futur”  i “un projecte de país”.

En aquest sentit,  el cap de l’Executiu ha destacat que el Supercomputing Center és un “centre de futur, que ens obre oportunitats i que ens lliga al món” . I ha conclòs:  “Catalunya serà digital o no serà i apostarà per la recerca o no serà”.

El MareNostrum 5 formarà part de la primera generació de supercomputadors impulsats i co-finançats per la Comissió Europea, amb una aportació de 110 milions d’euros, la meitat del total. Es tracta de la inversió més gran en ciència que la CE ha fet mai a Espanya. La resta de la inversió anirà a càrrec de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i els estats que van donar suport a la candidatura: Portugal, Turquia i Croàcia. Quan es MareNostrum 5 estigui acabat tindrà una potència prop de quinze vegades superior a la del MareNostrum 4.

El BSC disposa d’una plantilla de 700 treballadors i en l’actualitat és la seu de diferents infraestructures de computació d’altes prestacions al servei dels investigadors de tota Europa, la més emblemàtica de les quals és el superordinador MareNostrum.

Mesa de negociació

Durant la intervenció, el president de la Generalitat ha fet referència a la reunió de la mesa de negociació  que avui s’ha de celebrar i ha afirmat que “el Govern de Catalunya va a Madrid a defensar els seus principis, que són, l’exercici del dret d’autodeterminació i l’amnistia”. “En definitiva, anem a avançar un model de país, de benestar i d’oportunitats per a un país millor”, ha conclòs el president.

2  

Imatges

Visita Supercomputing (1)

Visita Supercomputing (1) 1968

Visita Supercomputing (2)

Visita Supercomputing (2) 2321