El vicepresident Aragonès, durant la seva intervenció a la Ple del Parlament

Vicepresident Aragonès: "La nostra prioritat ara és salvar vides i aturar els efectes econòmics de la pandèmia"

query_builder   25 març 2020 16:38

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "La nostra prioritat ara és salvar vides i aturar els efectes econòmics de la pandèmia"

 • Assegura que “és el moment d’una Renda Bàsica Universal directa del BCE a la butxaca dels ciutadans” mentre duri el confinament
 • Considera “absolutament indispensable” que el Govern pugui disposar “al més aviat possible” dels nous pressupostos i demana als grups parlamentaris “responsabilitat” per aprovar-los
 • Anuncia que les targetes moneder de les beques menjador tindran cobertura durant els dies de Setmana Santa
El vicepresident Aragonès, durant la seva intervenció a la Ple del Parlament

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat avui que “la prioritat del Govern en aquests moments és salvar vides” i, a la vegada, “aturar col·lectivament els efectes econòmics de la pandèmia”. “Sense vida no hi haurà recuperació econòmica”, ha alertat. Per tant, al costat de les mesures per fer front a l’emergència sanitària, que Aragonès ha titllat de “crisi humanitària que s’estén a l’àmbit social i econòmic”, el Govern ha de tirar endavant “mesures perquè el xoc econòmic sigui el menor possible i també per preparar la recuperació”.

En aquest sentit, el responsable econòmic del Govern ha afirmat que “és el moment d’una Renda Bàsica Universal directa des del Banc Central Europeu a les butxaques dels ciutadans, mentre duri el confinament”. Aragonès ha anunciat que aquesta tarda ho plantejarà a la reunió que mantindrà amb la Ministra d’Economia del Govern espanyol. Segons el vicepresident, “No fer mesures d’aquest tipus ens posa en unes conseqüències molt pitjors durant l’epidèmia i també en el món que hi haurà després del coronavirus”, ha advertit.

Aragonès, que aquest matí ha comparegut per videoconferència davant del Parlament, juntament amb diversos membres del Govern, per explicar l’actuació de l’Executiu davant la crisi sanitària provocada a Catalunya pel Covid-19, ha afirmat que “és primordial evitar la propagació del coronavirus i evitar al màxim possible el contacte social”. En aquest sentit, ha tornat a insistir en la necessitat que el Govern espanyol ampliï el confinament en els àmbits que no són essencials per atendre l’emergència sanitària.

El vicepresident ha considerat “absolutament indispensable” que el Govern disposi “al més aviat possible” dels nous pressupostos i ha demanat als grups parlamentaris “responsabilitat” per aprovar-los. “És evident que la crisi provocada pel coronavirus trastoca tots els comptes fets fa mesos enrere, però també ho és que, un cop aprovats, el Govern podrà fer totes aquelles modificacions pressupostàries que permetin adequar-se a la situació actual”, ha afegit.

Propostes del Govern per mitigar els efectes econòmics del coronavirus 

Durant la seva intervenció, el vicepresident ha subratllat que “el Govern treballa per poder dotar de recursos la batalla contra la pandèmia i per garantir el subministrament dels materials”. Aragonès ha fet un repàs a les mesures que ja ha aprovat el Govern per mitigar els efectes econòmics del coronavirus i ha avançat que demà dijous les comunicarà als agents econòmics i socials, amb els quals mantindrà una reunió per videoconferència.

 • Ahir es va posar en marxa el Grup de treball per mobilitzar tot el teixit productiu del país que pugui generar el material sanitari que necessiten els centres hospitalaris i assistencials per fer front a les urgències derivades de la pandèmia provocada pel Covid-19 a Catalunya. “Anem a convertir la indústria catalana en una indústria de defensa sanitària”, ha espetat.
 • Pel que fa a la protecció dels llocs de treball, “és fonamental garantir la cadena de pagaments“, ha dit Aragonès. La Generalitat segueix pagant a totes les empreses que té contractades, tenint en compte que “fins i tot els contractes que no s’estan executat en l’àmbit de neteja, hem regulat una suspensió del contracte i es manté el pagament de l’equivalent als sous i altres despeses bàsiques, amb la contrapartida que es mantinguin els llocs de treball”.
 • Línia ICF-Avalis Liquiditat. Injecció de liquiditat a autònoms i empreses amb la mobilització de 1.000 milions d’euros. S’ha constituït un fons de garantia que permeti els avals necessaris que necessiten les empreses i els autònoms per poder obtenir liquiditat per part de les entitats financeres. El Govern, a través de l’ICF i Avalis assumeix el 80% del risc, actuant com “una banca pública d’emergència”.
 • En l’àmbit dels autònoms, el departament de Treball ha fet una convocatòria per obtenir una ajuda de 2.000 euros per autònom fins a esgotar la partida de 7,5 milions d’euros. “Treballarem per ampliar-ho”, ha afegit Aragonès.
 • Tot això, acompanyat de mesures per reforçar el sistema de salut i de benestar com ara la gratuïtat del 061 i la preservació, a través d’una targeta moneder, de les beques menjador, mentre duri el tancament de les escoles. “Aquesta targeta també cobrirà els dies de Setmana Santa”, ha anunciat el vicepresident.
 • La suspensió de la recaptació dels impostos cedits i propis. “I des d’aquesta autoexigència, també demanem a l’Estat que no cobri IVA, ni quotes d’autònoms, ni de la Seguretat Social”, ha argumentat Aragonès, que ha afegit que “aquesta setmana s’està pagant la quota d’autònoms, i hauria de ser així”. “També demanem que els ajornaments que s’estan fent, d’acord amb la Llei General Tributària, no meritin interessos”, ha reblat.
 • L’Ecofin ja ha aprovat la suspensió dels criteris d’estabilitat pressupostària. Per tant, “traslladarem a l’Estat que, en aplicació d’aquest acord, permetin a les comunitats autònomes i als ajuntaments mobilitzar els recursos dels romanents i que suspenguin la regla de la despesa”, ha explicat Aragonès.
 • El BCE ha anunciat una compra d’actius per 750.000 milions d’euros. El vicepresident ha revelat que ja ha demanat al Ministeri d’Hisenda que aprofitin aquests recursos del BCE per finançar les despeses sanitàries. L’Estat espanyol pot emetre fins a 73.000 milions d’euros de deute, “això vol dir dues vegades el pressupost de la Generalitat d’un any”, ha aclarit. “I que això derivi automàticament en més capacitat de despesa en l’àmbit sanitari i assistencial, però també en tots els altres àmbits de lluita contra el coronavirus, sobretot per evitar que aquesta crisi la pagui la ciutadania més vulnerable”, ha conclòs.

 

Crida a la responsabilitat

El vicepresident ha acabat fent una crida a la responsabilitat: “nosaltres actuarem amb la responsabilitat de la ciutadania i dels que tenim capacitat d’incidència per fer front a aquesta situació. El que és important és fer front a la pandèmia i ho posem tot al servei d’aquesta lluita”. Aragonès també ha reconegut que “això no es soluciona en poques setmanes” i que el retorn a la normalitat serà molt gradual. “Des d’aquest realisme, fem una crida a l’esperança. En moments molt més difícils ens n’hem sortit”.

Ho hem demostrat. Que en un cap de setmana hàgim estat capaços de generar equips d’impressió de respiradors en 3D, és una prova. Que siguem capaços de doblar la capacitat de les unitats de cures intensives, també demostra que el teixit productiu d’aquest país és exemplar”, ha remarcat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 83