El president Torra durant la reunió amb el president Pedro Sánchez

Comunicat de l'Oficina del president de la Generalitat

query_builder   29 març 2020 13:47

event_note Nota de premsa

Comunicat de l'Oficina del president de la Generalitat

El president Torra durant la reunió
El president Quim Torra durant la reunió amb Pedro Sánchez i els presidents autonòmics
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït avui al president espanyol, Pedro Sánchez, que hagi decretat el confinament total excepte per als serveis essencials, tal com havia demanat reiteradament el Govern de la Generalitat seguint les indicacions de la comunitat científica. I li ha traslladat el suport de l’Executiu per executar de manera estricta lamesura, que ha de permetre lluitar amb eficàcia i contundència contra la propagació de la COVID-19.

En la reunió d’aquest matí per videoconferència amb el president espanyol i els presidents autonòmics, el president Torra ha exigit a l’estat que posi en marxa un pla de mesures econòmiques i socials que doni seguretat i confiança a treballadors, empreses i autònoms, així com un pla de recuperació per garantir la sortida a la crisi. Cal fer-ho fàcil i fer-ho ja, ha dit Quim Torra. Empreses i treballadors han de tenir la seguretat que no s’hauran d’endeutar per fer front a aquesta situació d’emergència sanitària, social i econòmica, si no que ho hauran de fer les administracions.

El cap del Govern ha reiterat en aquest sentit les mesures proposades ja en la darrera reunió amb el president Sánchez:

1. Establir una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms.
2. Augmentar la liquiditat de les empreses, especialment de les pimes, que a Catalunya representen el 95 per cent del teixit productiu.
3. Suspendre el pagament d’impostos (IVA, IRPF, Impost de Societats), les cotitzacions a la Seguretat Social i el pagament de les quotes d’autònoms.
4. Establir una moratòria en el pagament de crèdits i hipoteques.
5. Suspendre el pagament de subministraments bàsics.
6. Ampliar les condicions de força major perquè les empreses puguin accedir als ERTO.
7. Eliminar l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa perquè comunitats i ens locals puguin endeutar-se per fer front a la crisi.
8. Establir mecanismes de finançament i de liquiditat per als territoris.

El president de la Generalitat ha reiterat també la necessitat d’establir, de manera urgent, un sistema transparent i eficaç que garanteixi el subministrament de material d’autoprotecció i equipament sanitari. En aquest sentit Quim Torra ha demanat retornar als territoris les competències en aquest camp, ja que, ha dit, la centralització del subministrament no ha funcionat. El cap de l’Executiu també ha insistit en la importància de fer tests massius a la població, per poder actuar més eficaçment contra la COVID-19.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de l'Oficina del president

Comunicat de l'Oficina del president
PDF | 199