Consellera Budó

Consellera Budó: "Qui ha de fer front econòmicament a la crisi de la Covid-19 és l'estat, no són ni les empreses ni els treballadors"

query_builder   29 març 2020 18:02

event_note Nota de premsa

Consellera Budó: "Qui ha de fer front econòmicament a la crisi de la Covid-19 és l'estat, no són ni les empreses ni els treballadors"

  • La portaveu del Govern ha celebrat el confinament total aprovat pel govern espanyol i ha reiterat que “no era un problema d’uns territoris contra d’altres, sinó de salut"
  • El conseller Buch ha informat que avui s’ha reunit el comitè tècnic del Procicat i que “els professionals que formen part del comitè ens han insistit a fer arribar a la població que hem de mantenir la guàrdia alta i continuar lluitant contra el virus”
  • La consellera  Vergés ha anunciat que aquesta setmana el Departament de Salut ha pogut repartir més de 3 milions de materials en diferents centres sanitaris per als professionals que atenen pacients amb la Covid-19


La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha celebrat aquest diumenge el confinament total, a excepció dels serveis essencials, aprovat pel govern espanyol i ha insistit que “no era un problema d’uns territoris contra d’altres, sinó de salut”.  La consellera ha alertat però que amb l’acord “sabem què hi posen les empreses, sabem què hi posen els treballadors. Però el que encara no sabem exactament és el què hi posa l’Estat espanyol”. És per això que la portaveu, ha posat de manifest que “qui s’ha d’endeutar i qui ha de fer front econòmicament a aquesta crisi és l’estat,  no són ni les empreses ni els treballadors”. “Cal garantir que la gent pugui cuidar la seva salut i que puguin tenir ingressos garantits”, ha reblat.

En l’àmbit de la mesures econòmiques per poder sortir de la crisi,  la consellera ha reconegut que “estem d'acord que el Banc Central Europeu ha d'actuar”,  però “no és menys cert que per part del govern de l’estat espanyol també s’ha de prendre mesures econòmiques de forma immediata”. Per exemplificar-ho, la consellera ha subratllat que el govern espanyol encara és a temps de suspendre el pagament de les quotes dels autònoms o  de regular una moratòria de forma urgent en el pagament de determinats impostos.

En aquesta línia, la consellera Budó ha recordat les accions per fer front a la crisi que el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar fa dies.  Després que s’hagi decretat el confinament total, la consellera defensa que cal seguir treballant en la resta de mesures que avui també s’han posat sobre la taula a la conferència de presidents. Aquestes passen per una renda bàsica universal; el suport a pimes, empreses més grans i autònoms mitjançant crèdits i oferint liquiditat; l’aturada de pagaments d’impostos, quotes, lloguers i subministres; l’ampliació de les condicions de força major, per tal que les empreses puguin acreditar els seus ERTOs; l’eliminació de l’objectiu de dèficit i sostre de despesa, i cal també un reforç del sistema sanitari i assistencial i l’establiment d’un sistema transparent i eficaç que garanteixi el subministrament dels materials d’autoprotecció i d’equipament sanitari.  La consellera ha tornat a reclamar que es retornin al govern català les competències en matèria de salut, protecció civil i seguretat.   

Solució pels treballadors de la Conca d’Òdena

La consellera ha demanat una solució i que sigui de forma retroactiva pels més de 10.000 treballadors de la conca d’Òdena. La portaveu ha lamentat que són treballadors que han estat des del 12 de març “en una situació d’inseguretat jurídica” pel fet que no podien anar a treballar però tampoc se’ls ha donat cap solució com una incapacitat temporal.  La consellera ha reconegut que a dia d’avui aquesta solució encara no està sobre la taula però afegit que espera que aquesta mesura es pugui prendre dimarts vinent al Consell de Ministres.

La consellera ha acabat la seva intervenció agraint la feina de més de 900 empreses de Catalunya que en aquests moments estan treballant per canviar la seva línia de producció per tal de poder fabricar material sanitari. Actualment ja n’hi ha 500 acreditades i produint aquests materials tan necessaris.

Reunció del comitè tècnic del Procicat

El conseller d’Interior Miquel Buch, com cada dia ha donat les dades de les darreres 24 hores. Pel que fa a les dades policials, s'han identificat 9.600 persones i 8.883 vehicles. S'han fet 35 detencions i 2.343 actes de denúncia contra persones “que incompleixen la normativa i posen en risc la ciutadania” ha explicat, i s’ha realitzat el tancament d’un local i cap denúncia a establiments. 

Pel que fa al trànsit, el conseller ha destacat que “hem tingut uns nivells similars al cap de setmana passat amb reduccions molt importants”. A tall d'exemple, ha detallat la mobilitat registrada en algunes vies com  l’autopista A-2 a Jorba en sentit Saragossa amb un 94’8% menys de trànsit que un diumenge normal i un 90’7% menys en sentit Barcelona. Un altre punt important en el dispositiu de control de mobilitat que estan realitzant els Mossos d'Esquadra aquest cap de setmana és el túnel del Cadí que avui està tenint una reducció d’un 96,7% en sentit Barcelona i un 98’6% en sentit Puigcerdà.  

Pel que fa a les trucades al 112  el conseller ha dit que “continua baixant el nivell de consultes i això és d’agrair”, i un cop més ha recordat “que deixem el telèfon 112 només per emergències”.

D’altra banda el conseller Buch ha explicat que avui s’ha reunit el comitè tècnic del Procicat, que està activat en alerta 1, i n’ha volgut destacar dos temes. En primer lloc “el contacte permanent des de Protecció Civil  amb les empreses de distribució d'alimentació i de  productes bàsics per garantir l'abastament dels productes”.

I un altre punt important de la reunió al que ha fet referència és al fet que “els professionals que formen part del comitè ens han insistit a fer arribar a la població que hem de mantenir la guàrdia alta i continuar lluitant contra el virus”. “Hem de posar les barreres suficients perquè no es pugui transmetre” ha insistit. 

Durant la seva compareixença, el conseller també ha volgut fer un “agraïment des del departament d’Interior a totes les empreses que estan ajudant a  fer front a aquesta crisi que estem patint”.

 

Salut reparteix més de 3 milions de materials per als professionals que atenen pacients amb la Covid-19

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana el Departament ha pogut repartir més de 3 milions de materials en diferents centres sanitaris per als professionals que atenen pacients amb la Covid-19. Concretament, s’han repartit 1.650.000 mascaretes quirúrgiques; 500.000 mascaretes per a professionals (FFP2 i FFP3); 300.000 bates i 270.000 gels i fundes i altres kits imprescindibles per a l’atenció sanitària. A més, ha explicat que aquest cap de setmana també han arribat comandes grans a Catalunya: 600.000 mascaretes, 50.000 bates i 25.000 kits de diagnòstic ràpid, que s’han distribuït a hospitals, a centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i a les residències.

La titular de Salut ha indicat que aquests materials es van comprar fa cinc setmanes: “Ens vam anticipar amb aquestes comandes diversificades amb producció local i també amb comandes a l’exterior” i ha afegit que molt material d’aquestes comandes està previst que arribi en els propers dies i setmanes.

Salut posa en marxa l’hospital temporal Vallès Salut per atendre pacients amb la Covid-19

En la seva compareixença, la consellera Vergés també ha avançat que el Departament posarà en marxa els propers dies l’hospital Vallès Salut, un centre temporal per atendre pacients amb la Covid-19 que tindrà una capacitat de 250 llits. Vergés ha explicat que en l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, centre de referència del Vallès Occidental Est, ja s’ha augmentat en 50 llits per a malalts convencionals i en 90 per als crítics i semicrítics. A més a partir de la setmana que ve, s’incrementarà aquesta unitat de crítics i de semicrítics en 223 llits més. I paral·lelament, Salut ha posat en funcionament, des del passat divendres, un hotel a Sabadell amb 195 places. Ara bé, tot i duplicar la capacitat del Parc Taulí de Sabadell per poder fer front als pacients amb la Covid-19, Vergés ha assenyalat que Salut ha decidit posar en marxa aquest hospital temporal Vallès Salut, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, per fer front als nous casos amb  Covid-19.

“La transformació del sistema sanitari aquests dies és espectacular, orientada absolutament a les persones que pateixen la Covid-19” ha conclòs Vergés.