Govern

Treball rebutja la decisió del Govern espanyol de retallar en un 55% les polítiques actives d'ocupació de Catalunya

query_builder   1 abril 2020 16:27

event_note Nota de premsa

Treball rebutja la decisió del Govern espanyol de retallar en un 55% les polítiques actives d'ocupació de Catalunya

Amb una retallada de més de 215 milions d’euros, es veuen afectats els drets de les persones treballadores i es deixen sense eines als serveis públics d’ocupació per gestionar la postcrisi sanitària

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha comunicat al Ministerio de Trabajo y Economia Social la seva “total disconformitat” amb la seva decisió, feta pública avui a la Conferència Sectorial, de retallar més de 215 milions d’euros els fons destinats a Catalunya per implementar les polítiques actives d’ocupació.

 

El Ministerio ha informat que tan sols donarà a Catalunya 173 milions d’euros, una quantitat que significa una retallada del 55,30% respecte dels fons assignats l’any passat, que van ser 388 milions d’euros.

 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies considera “inacceptable” la decisió del Ministerio perquè “trenca les solucions” que en matèria laboral s’hauran d’aplicar properament en benefici de les persones treballadores afectades per les conseqüències laborals que es derivin de la pandèmia.

 

Amb aquesta decisió, el Departament posa de relleu que “el Ministerio detreu els drets de les persones treballadores” perquè fa que siguin aquestes les que paguin les seves pròpies prestacions amb els diners de les quotes de formació.

 

“Cal prendre decisions valentes per lluitar contra la crisi sanitària, però també ho han de ser les polítiques públiques per preservar el teixit productiu i per començar a encarar la post-crisi i la recuperació. Aquesta mesura va en contra d’això”.

 

A més, la retallada econòmica que afecta a les persones treballadores ve acompanyada d’una retallada competencial atés que “les comunitats autònomes es queden sense eines per combatre l’atur i per atendre empreses i persones treballadores”.

 

El Ministerio de Trabajo y Economia Social no ha consultat normes ni criteris per retallar aquests fons, el que demostra una “falta de sensibilitat” en vers  Catalunya i comunitats autònomes que tenen la competència i responsabilitat d’aplicar les mesures d’ajuda a les persones en atur i de millora de l’ocupació.

 

De fet, no ha consultat tampoc les modificacions normatives que han impactat de forma extraordinària a tots els territoris, com les referides a expedients de regulació temporal d’ocupació o els permisos retribuïts. Alhora, s’afegeix, que s’ha conegut la modificació legal aquest mateix matí amb una modificació mitjançant reial decret de la que no havien estat prèviament advertides.

 

El Departament titlla d’“incomprensible” aquesta retallada econòmica executada pel Ministerio justament “en el moment de treballar totes les administracions públiques juntes amb una retallada implícita de les capacitats de resposta dels serveis públics de les administracions competents”.

 

“Per mitigar els efectes del COVID 19 no s’hi val la deslleialtat institucional ni la debilitació dels serveis públics de Catalunya i de les comunitats autònomes que hauran de gestionar la post-crisi sanitària”.