President Torra

President Torra: "Les administracions tenen el deure inexcusable de carregar amb el cost de la crisi i no fer-la pagar als ciutadans ni a les empreses"

query_builder   2 abril 2020 12:31

event_note Nota de premsa

President Torra: "Les administracions tenen el deure inexcusable de carregar amb el cost de la crisi i no fer-la pagar als ciutadans ni a les empreses"

President a Canonges
  • En una entrevista a Ser Catalunya, el cap de l’Executiu ha anunciat que s’obriran tots els laboratoris dels centres de recerca de Catalunya per fer testos ràpids, amb un programa que ha de permetre fer-ne més de 100.000 d’aquí a unes setmanes
  • Quim Torra ha demanat al govern espanyol mesures més contundents per protegir empreses i treballadors i que es facin de la manera més “concentrada, dura i ràpid possible per evitar anar  posant pedaços, com ha passat a Itàlia”
  • El cap del Govern ha fet una crida a mobilitzar tots les recursos que hi ha al país perquè, “tot el que no puguem acabar produint a Catalunya, ens serà molt difícil de comptar-hi en les properes setmanes”El president de la Generalitat, Quim Torra, ha alertat aquest matí que, davant la crisi econòmica i social que derivarà de la Covid-19, les administracions tenen el deure inexcusable de carregar amb el cost de la crisi i no fer-la pagar als ciutadans ni a les empreses”. I ha assegurat que “tots els recursos que tenen les administracions han d’anar dedicats als nostres ciutadans i a les empreses”.

En una entrevista al programa Aquí, amb Josep Cuní, de Ser Catalunya, Quim Torra ha demanat un esforç de totes les administracions, especialment de l’estat espanyol, per donar tranquil·litat als treballadors i a les empreses. “Si vam ser capaços de recuperar els bancs amb 60.000 milions d’euros, ara hem de ser capaços de recuperar el millor que tenim: la nostra gent”, ha subratllat.

En aquest sentit, el president ha insistit que “la Generalitat s’endeutarà fins on calgui per ajudar la gent”, perquè “necessitem que els ciutadans tinguin diners a la butxaca per poder comprar els aliments bàsics mínims i perquè la crisi econòmica no acabi sent una crisi social”. I ha reclamat de nou al govern espanyol que apliqui mesures més contundents, com “la cobertura universal del treballador, la renda de ciutadania i la suspensió d’impostos i de les quotes d’autònoms”. “Cal un esforç extra. Si tot això ho fem el més concentrat, dur i ràpid possible, tindrem més temps per recuperar-nos. Si no, la situació encara es complicarà més perquè anirem fent pedaços, com a Itàlia”, ha remarcat Torra.

Testos ràpids als laboratoris dels centres de recerca de Catalunya

El president ha lamentat que la Generalitat s’està enfrontant a aquesta crisi “aportant el 90% de tots els recursos, davant el 10% que aporta l’estat espanyol” i ha avisat que “tot el que no puguem acabar produint a Catalunya, ens serà molt difícil de comptar-hi en les properes setmanes”.

Quim Torra ha destacat que una de les prioritats del Govern és disposar d’un pla de tests massius per quan la corba de la infecció de la Covid-19 comenci a reduir-se. “Hem fet 50.000 PCR i tenim 25.000 tests que avui comencem a distribuir, però no en tenim ni per començar. Aquí tenim un repte gegant com a país: buscar tots els tests ràpids possibles i veure com podem fabricar-los a Catalunya”, ha apuntat.

Amb aquest objectiu, el cap del Govern ha anunciat que s’obriran tots els laboratoris dels centres de recerca de Catalunya perquè, des d’allà, també es facin tests ràpids. Després d’una adaptació complexa dels laboratoris, que ja està enllestida, el programa “ha de permetre arribar a fer més de 100.000 testos d’aquí a unes setmanes”. Cal tenir en compte que diversos centres de recerca catalans ja estan liderant o participant activament en alguns dels projectes científics més rellevants destinats a minimitzar els efectes de l’epidèmia global de la Covid-19.

“Hem de ser capaços de mobilitzar tots els recursos que hi ha a Catalunya”, ha remarcat Torra, que ha insistit que, des que se centralitzen competències en la compra de subministraments, “ens ha arribat un 8-10% del material que la Generalitat està utilitzant”. “Això vol dir que ens estem buscant la vida al mercat internacional”, ha explicat, i amb les més de 1.100 empreses catalanes que ja s’han reciclat i estan treballant per produir el material sanitari més essencial. El cap de l’Executiu ha volgut agrair molt especialment aquesta ajuda de la societat civil, “bolcada més que mai a trobar solucions”, i ha fet una crida a totes les empreses del país que vulguin i puguin sumar-se a ajudar en aquesta fabricació.

Responsabilitat per aprovar els pressupostos

Davant la necessitat de comptar amb els màxims recursos possibles per fer front a la crisi derivada de la Covid-19, el president ha demanat “confiança i responsabilitat” als grups parlamentaris de l’oposició perquè aprovin el pressupost per aquest any. “Farem els canvis que calgui i oferim mà estesa per renegociar el contingut”, ha assegurat, però “aprovar-los suposa una injecció de 3.000 euros més pel Govern”, i, en aquests moments, ha subratllat, “necessitem tenir tota la capacitat econòmica i de finançament que aquests comptes ens donen”. En aquesta línia, el cap de l’Executiu també ha reclamat que l’estat autoritzi augmentar 2 o 3 punts el marge de dèficit de les CCAA.

“Les residències han estat una de les principals prioritats del Govern”

En un altre moment de l’entrevista, el president ha fet autocrítica sobre la gestió de la informació respecte les residències de gent gran, assegurant que potser “no hem estat prou curosos a l’hora de traslladar a la població quina era la situació, quines mesures s’estaven prenent i quins eren els plans que s’anaven imposant en cada moment”. Tot i reconèixer que això pot haver creat un punt de desconfiança i certa angoixa sobre el que estava passant en aquests centres, Quim Torra ha volgut deixar clar que “les residències han estat una de les principals prioritats del Govern de la Generalitat".