Teresa Jordà:

Teresa Jordà: "Estem treballant des del primer dia per ajudar els sectors agroalimentaris més afectats pel Covid-19"

query_builder   24 abril 2020 15:09

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "Estem treballant des del primer dia per ajudar els sectors agroalimentaris més afectats pel Covid-19"

El Departament d’Agricultura comprarà productes frescos a petits productors i els lliurarà al Banc d’Aliments per garantir l’alimentació de famílies en situació de vulnerabilitat i per compensar les dificultats de comercialització de determinats sectors
DARP
La Generalitat està preparant una compra de productes frescos a petits productors amb dificultats d'accés a les cadenes de distribució i comercialització per valor de 4M€

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha remarcat aquest divendres al Parlament de Catalunya que una de les prioritats del Departament d’Agricultura un cop garantit l’abastiment d’aliments ha estat des del primer moment ajudar els sectors “més vulnerables” en el context de l’emergència del Covid-19.

 

En aquest sentit, el Govern de la Generalitat està preparant una compra de productes frescos a petits productors amb dificultats d’accés a les cadenes de distribució i comercialització per valor de 4 milions d’euros. La compra d’aquests productes peribles anirà adreçada al Banc d’Aliments, atesa la creixent demanda d’aquestes setmanes arran de la crisi social i econòmica provocada pel Covid-19.

Avui també s’ha anunciat que el Departament d’Agricultura  lliurarà, també a la fundació Banc d’Aliments, 174.000 litres de llet i prop de 16.000 quilos de poma del Programa de fruita i hortalisses i de llet a les escoles del curs 2019/2020 que no han pogut ser distribuïts per la suspensió de l’activitat escolar. Tots aquests productes es destinaran a persones en situació de vulnerabilitat mitjançant la xarxa d’entitats d’iniciativa social abastides pel Banc d’Aliments.

 

En les últimes setmanes també han sorgit iniciatives privades en suport del sector. Empreses com la cadena de supermercats Caprabo han facilitat que productors de proximitat puguin vendre els seus productes a través de les seves botigues, gràcies a un acord amb el Departament d’Agricultura i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

 

D’altra banda, moltes altres empreses, hotels, restaurants o serveis de menjadors escolars, per exemple, han enviat excedents alimentaris provocats per les mesures de confinament a entitats dels tercer sector social. El Parlament va aprovar el març passat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. 

 

En resposta a una pregunta al Parlament a la sessió de control al Govern, Jordà ha assegurat que s’ha fet “una feina ingent i exhaustiva a tots nivells, des del minut zero, per fer front a l’immediat”. ”Ens hem centrat en evitar que es produís un trencament al llarg de la cadena alimentària. Hem garantit l’abastiment d’aliments de primera necessitat als lineals dels establiments del país”. I ha afegit que “hi ha sectors que hem identificat com a més vulnerables i que estan patint i molt”.

La consellera ha mencionat l’oví i el cabrum, el sector de la planta i flor ornamental, el vitivinícola i el pesquer. I ha conclòs: “No ha estat, ni és gens fàcil. Des del Departament hi treballem cada minut. Però també, exigim a qui té moltes de les competències: la UE i el Ministeri d’Agricultura. És vital, importantíssim, que el Ministeri compleixi amb les expectatives generades. Cal ser molt rigorosos i encara més diligents”.

Un cop més, Jordà ha fet un agraïment a un sector “imprescindible, essencial, que ha treballat en unes situacions complicades”. “Hem fet una feina exhaustiva per fer front a l’immediat, el trencament de la cadena alimentària i garantir l’abastiment d’aliments a tots els establiments del país”.

 

Per a Jordà, “de totes les crisis se n’extreuen lliçons i ara se’ns obre una nova oportunitat; una oportunitat perquè la ciutadania d’aquest país conegui i faci confiança als nostres productors, únics i irrepetibles en la provisió d’aliments bons, segurs i de qualitat.”

 

La consellera ha acabat la seva intervenció reclamant el consum responsable a la ciutadania: “És evident que les polítiques encetades des de la gestió republicana treballades des de la cogovernança van encaminades per fer viables aquestes oportunitats. El sector s’ha readaptat i està preparat pel canvi. Però la ciutadania ha de retornar-los tot el que aquests dies estan fent per a nosaltres. I no només ara, cada dia. Per això des d’aquí vull fer una crida a optar per la compra socialment responsable: ara més que mai, prioritzem el comerç local i el producte de proximitat. És la millor manera de fer costat al nostre sector primari”.

 

 

1  

Imatges

DARP -Vaca lletera

DARP -Vaca lletera 459