El vicepresident Aragonès i la consellera Jordà, durant la visita a Mercabarna

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, es reuneixen amb la indústria agroalimentària per impulsar el sector en la sortida de la crisi sanitària

query_builder   29 abril 2020 13:34

event_note Nota de premsa

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, es reuneixen amb la indústria agroalimentària per impulsar el sector en la sortida de la crisi sanitària

  • Aragonès afirma que s’està estudiant comprar excedents de producció per valor de 4 milions d’euros per destinar-los al banc dels aliments i els rebosts solidaris dels municipis
  • El vicepresident destaca que els pressupostos recentment aprovats seran la primera pedra de la reconstrucció econòmica, i que les empreses agroalimentàries seran un dels motors de creixement futur
  • La consellera Jordà ha agraït la feina de productors, distribuïdors i botiguers per garantir l’alimentació suficient i de qualitat per a tothom durant la pandèmia del coronavirus
El vicepresident Aragonès i la consellera Jordà, durant la visita a Mercabarna

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s’han reunit aquest matí telemàticament amb els representants de les principals empreses agroalimentàries de Catalunya. Abans, han visitat les instal·lacions del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna.

Per pal·liar la crisi provocada per la pandèmia generada per la Covid-19, Aragonès ha destacat que “s’estan articulant mesures per ajudar els sectors més afectats, com ara la compra de productes frescos a petits productors amb dificultats d’accés a les cadenes de distribució, per valor de 4 milions d’euros”. A més, el vicepresident ha remarcat que “la producció del sector agroalimentari que bàsicament es produïa per a hotels i restaurants es destinarà a necessitats alimentàries, perquè en moltes llars del país s’ha incrementat la demanda del banc d’aliments, rebosts solidaris, etcètera. Hi ha uns productors que tenen un producte que s’ha de poder ressituar”. També ha afegit que a aquestes mesures específiques cal sumar tota la bateria d’instruments  econòmics aprovats pel Govern: liquiditat, ajornament d’impostos i manteniment dels contractes del sector públic.

Amb aquesta trobada telemàtica, organitzada per l’IRTA, el dos representants del Govern català han traslladat el seu reconeixement al sector agroalimentari durant la crisi provocada per la pandèmia. Pere Aragonès ha destacat que “l’activitat de les empreses del sector ha estat cabdal per assegurar l’abastiment de productes alimentaris al conjunt de la ciutadania. Aquestes setmanes sempre agraïm públicament la tasca dels sanitaris, però sense el compromís de les empreses i dels treballadors i treballadores del sector agroalimentari, tot plegat seria molt més difícil”.

El vicepresident ha ressaltat la importància del sector agroalimentari en l’economia catalana, tenint en compte que representa el primer clúster agroalimentari d'Europa, per davant de la Llombardia i de Dinamarca. Amb tot, el sector manté reptes de futur que demanen redefinir estratègies i objectius. En aquest sentit, Aragonès ha indicat que els pressupostos del 2020 aprovats el divendres passat al Parlament “són la primera pedra per a la reconstrucció del país, que ens situarà en una millor posició de sortida per fer front a les dificultats socioeconòmiques que tot just ara comencem a patir”.

Així, el màxim responsable de les finances catalanes ha insistit en que cal assegurar que “l’etapa de reconstrucció econòmica del país derivi en un nou impuls del sector agroalimentari com a motor econòmiccom a generador de prosperitat, com a font de qualitat de vida i com a garant de la cohesió social i territorial del país”.

Pere Aragonès ha visualitzat un horitzó a 10 anys, en el que el sector agroalimentari hauria de potenciar la innovació permanent i la millora de la transferència de coneixement, l’aprofundiment de la internacionalització i l’enfortiment de la demanda interna. I aquest creixement del sector agroalimentari ha de ser compatible amb la millora de la sostenibilitat econòmica del seu sector agroramader, ha afegit.

 

Garantir la cadena alimentària

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha estat en contacte permanent amb els diferents sectors de la cadena agroalimentària perquè no falti cap producte de primera necessitat.

La consellera Teresa Jordà ha agraït la feina als milers de persones de la cadena agroalimentària “que continuen treballant dia a dia, tot i la situació excepcional, per garantir alimentació suficient i de qualitat per a tothom”. “Vull posar en valor molt especialment la feina de tanta i tanta gent, productors, distribuïdors i botiguers també que es continuen llevant ben d’hora cada dia en condicions molt difícils perquè no ens falti el plat a taula”, ha afegit.

En paral·lel als treballs per evitar que es trenqui la cadena agroalimentària, des del Departament d’Agricultura també s’estan articulant mesures per ajudar els sectors més afectats pel confinament, com són l’oví i el cabrum, el sector de la planta i flor ornamental, el vitivinícola i el pesquer. Ajuts específics que s’afegiran a la compra que està preparant la Generalitat de productes peribles a petits productors amb dificultats d'accés a les cadenes de distribució i comercialització per valor de 4 milions d’euros.

Una de les principals prioritats del Departament amb vista a les properes setmanes és garantir la seguretat en la campanya de la fruita. Ahir el Govern va aprovar la creació de comissions tècniques territorials on es fixaran els criteris o recomanacions d’actuació per garantir la seguretat dels treballadors i treballadores i assegurar l’abastiment d’aliments. La comissió de Lleida es reunirà telemàticament  aquest dimecres a les 16 h per via telemàtica i serà presidida per la consellera Jordà.

1  

Imatges

Fotografia de la visita a Mercabarna

Fotografia de la visita a Mercabarna 313

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 79