Visita a Can Barba

El conseller Calvet visita la represa dels treballs de remodelació de la planta de compostatge de Can Barba, a Terrassa

El titular del Departament de Territori i Sostenibilitat celebra la reactivació de l'obra pública per a la recuperació del país

query_builder   13 maig 2020 13:45

event_note Nota de premsa

El conseller Calvet visita la represa dels treballs de remodelació de la planta de compostatge de Can Barba, a Terrassa

El titular del Departament de Territori i Sostenibilitat celebra la reactivació de l'obra pública per a la recuperació del país

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i del president del Consorci de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Matadepera, Nil López, ha visitat aquest dimecres les obres de millora que s’han reprès aquesta mateixa setmana a la planta de compostatge i biometanització de Can Barba, a Terrassa (Vallès Occidental), després de l’aturada forçada per la pandèmia.
Un moment de la visita a la planta.
Un moment de la visita a la planta.

Segons ha volgut destacar el conseller, “la represa d'obres indica la recuperació econòmica del país, amb tot el que significa, i que les empreses continuïn treballant, o iniciïn projectes o obres noves vol dir que hi ha gent que treballa, que mantenim i fins i tot també podem  incrementar l’ocupació”. Per a Calvet “aquesta és una de les línies que volem impulsar des del Govern: la reactivació de l'obra pública i la innovació constant”. Una reactivació que, per al conseller, “va lligada a l’agenda verda; una agenda que ha de tenir capacitat per innovar en els projectes i processos, com per exemple en tot el que fa referència al transport públic o també en obres de circularitat, com les que visitem avui de gestió dels residus”. 

 

L’ARC subvenciona íntegrament les actuacions que s’estan fent a la planta, gestionada pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, amb més de 4’5 milions d’euros. Les millores permetran optimitzar el rendiment i la capacitat de la instal·lació, que havia quedat obsoleta després de gairebé vint anys de funcionament.

 

Aturada inesperada

 

Les obres, ha explicat el conseller, “van començar al desembre, però l'estat d’alarma les va aturar, així que, des d’aleshores, la planta ha estat sense rebre residus que és la seva funcionalitat”. “És per això que” ha detallat Calvet “ha calgut repartir la gestió dels residus entre la resta de plantes que formen part del sistema de gestió de residus de Catalunya”.

 

Els treballs que ara han tornat a engegar han de servir també per reduir la quantitat de rebuig que genera la instal·lació i augmentar la capacitat i eficiència de tractament de la matèria orgànica, tant en el procés de biometanització com en els de compostatge i maduració. Actualment el procés de pretractament genera un rebuig aproximat del 40% dels residus orgànics que entren a planta i es destina a abocador. Com que aquest percentatge està per sobre del que es produeix en plantes de característiques similars, s’ha de remodelar la instal·lació per aconseguir els objectius de maduració i producció d’un compost de qualitat.

 

Un  procés més eficient

 

Les principals actuacions que s’hi estan duent a terme són la substitució dels equips obsolets; la renovació de la línia de pretractament; la posada a punt de diversos elements de l’obra civil; l’actualització del sistema de control; la millora de l’aprofitament de calor de motors de biogàs pel procés de tractament biològic; i l’execució de sitges amb ventilació forçada per optimitzar el procés de maduració.

 

Segons ha puntualitzat el titular de Territori i Sostenibilitat, “s’han incorporat al projecte importants elements d’innovació com, per exemple, passar d'un assecatge mecànic a un de tèrmic, uns elements que ens permetran obtenir  més eficiència en aquest procés de gestió residus”.

 

La inversió es farà a través del fons de gestió del cànon de residus municipals, un impost ecològic que permet impulsar mesures de minimització i de valorització material dels residus. Es tracta d’un instrument econòmic que contribueix al finançament del cost que comporta la implantació de la gestió sostenible dels residus municipals.

 

Aquest projecte s’emmarca en la planificació de l’ARC corresponent al Pla Territorial Sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT20).

 

Cap a la reactivació del país

 

La de Can Barba és una de les obres en infraestructures que s’han tornat a posar en marxa a Catalunya després que el Govern aprovés la setmana passada el Decret llei que permet la represa gradual de les obres públiques i contractes de serveis suspesos arran la COVID-19. El conseller Calvet ha volgut posar en valor que aquesta norma ”a l’àrea metropolitana de Barcelona, permet la continuïtat d’obres en infraestructures per valor de 113 milions d’euros, entre les quals la de la tercera fase de la C-58, una obra molt important que manté el calendari i que preveiem que estigui acabada abans d’acabar l’any”.

 

En obres de Ferrocarrils”, ha afegit, “tenim en marxa les dels pàrquings de Nacions Unides a Terrassa i de Sabadell Nord, obres importants també per donar més funcionalitat del transport públic i també per acabar la ciutat en aquests entorns”.

 

Finalment, en matèria d’habitatge, Calvet ha destacat la mobilització de projectes a l’àrea metropolitana per valor “de 9 milions d’euros per al manteniment del parc públic d'habitatges gestionats des de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i els 12 milions en obres de l’INCASÒL per a l’increment d’aquest parc”.

4  

Imatges

Foto 1

Foto 1 121

Foto 2

Foto 2 111

Foto 3

Foto 3 192

Foto 4

Foto 4 275

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 59