El vicepresident Aragonès, durant l'entrevista amb R-4

Vicepresident Aragonès: "Mantindrem la capacitat dels pressupostos per fer front a la despesa sanitària i a les necessitats empresarials, culturals, educatives i assistencials"

query_builder   15 maig 2020 11:15

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Mantindrem la capacitat dels pressupostos per fer front a la despesa sanitària i a les necessitats empresarials, culturals, educatives i assistencials"

  • Insisteix que “cal que el Govern espanyol retorni les competències de la desescalada a la Generalitat , que és qui té el coneixement directe del que està passant al territori”
  • Adverteix que durant el desconfinament “hem de ser molt estrictes, és molt millor prevenir ara que no pas haver d’afrontar un rebrot descontrolat en poques setmanes”
El vicepresident Aragonès, durant l'entrevista amb R-4

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat avui que l’executiu català “mantindrà tota la capacitat dels pressupostos de la Generalitat per fer front a la despesa sanitària generada per la Covid-19 i a les necessitats empresarials, culturals, educatives i assistencials del país”. Aragonès ha xifrat els recursos que la Generalitat necessita per fer front a la Covid-19 en 4.000 M€ i ha recordat la importància de mesures com la renda garantida de ciutadania que finança la Generalitat, “que compta amb un pressupost de 388 M€ i on aquest any hem flexibilitat les condicions d’accés”.

En una entrevista al programa “El matí a Ràdio 4”, el vicepresident ha tornat a reclamar al Govern espanyol que derogui la regla de la despesa, que limita la capacitat de despesa dels ajuntament encara que aquests tinguin els comptes en superàvit. “En la situació de crisi actual, no té cap sentit que els ajuntaments de Catalunya tinguin 1.500 M€ als bancs i que no els puguin tocar per aquesta normativa”, ha remarcat. En relació amb la gestió de la crisi sanitària, el vicepresident també ha insistit que “cal que el Govern espanyol retorni les competències de la desescalada a la Generalitat , que és qui té el coneixement directe del que està passant al territori”.

Durant l’entrevista, Aragonès també ha parlat del desconfinament i ha advertit que “hem de ser molt estrictes”. “Fins que no tinguem la vacuna, haurem de canviar els costums de relació social”, ha assegurat. Al seu parer, “és molt millor prevenir ara que no pas haver d’afrontar un rebrot descontrolat en poques setmanes”. Conscient de la dificultat que tindran alguns sectors, com el de la restauració, per recuperar la seva activitat habitual, ha afirmat que “hem d’articular un esquema d’ajuts per garantir que el màxim d’establiments estaran en plenes condicions quan puguin reprendre el 100% de l’activitat”.

 

"Des del Govern estem fent tot el possible per mantenir la producció a la planta de Nissan"

Preguntat sobre el futur de la fàbrica de Nissan a Barcelona, el conseller d’Economia i Hisenda ha qualificat de “conjetures” les informacions aparegudes als mitjans de comunicació els darrers dies perquè, segons ha assegurat la mateixa companyia al Govern de la Generalitat, a hores d’ara “no hi ha una decisió presa” i que aquesta “no es prendrà fins al proper 28 de maig”. En aquest sentit,  Aragonès ha explicat que l’executiu català està en contacte amb l’empresa i amb les organitzacions sindicals, i que està treballant des de fa mesos per garantir la continuïtat de l’activitat a Catalunya “perquè és una de les peces més importants del sector automobilístic català”.  “Som conscients de la situació de dificultat en què es troba la planta i des del Govern estem fent tot el possible per mantenir la producció” ha reblat.

Finalment, Aragonès ha subratllat la necessitat de reobrir la taula de diàleg entre Governs per tornar a l’agenda política i trobar una sortida al conflicte català. “Crec que s’ha de buscar una data raonable en la mesura que es va tornant a una certa normalitat i quotidianitat, després d’haver-nos centrat molt en la gestió de l’emergència sanitària provocada per la padèmia de la Covid-19”, ha assegurat.  El vicepresident, que no ha volgut fixar una data fixa per no centrar el debat en aquesta qüestió, sí que ha apuntat la possibilitat de convocar-la properament.  “Jo m’imagino més una qüestió de setmanes que no de mesos. No hem de deixar el tema per a la tardor”, ha conclòs.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 77