El president ha fet una valoració de la visita davant dels mitjans

El president Torra anuncia que "l'Hospital d'Igualada serà universitari" i contribuirà a crear "un hub de les ciències de la salut" a la comarca

query_builder   25 maig 2020 14:56

event_note Nota de premsa

El president Torra anuncia que "l'Hospital d'Igualada serà universitari" i contribuirà a crear "un hub de les ciències de la salut" a la comarca

El president ha fet una valoració de la visita davant dels mitjans. Autor: Rubén Moreno
El president ha fet una valoració de la visita davant dels mitjans. Autor: Rubén Moreno

  • El cap del Govern ha presentat un primer paquet de mesures del Pla especial per a la Conca d’Òdena per prioritzar els territoris i sectors més necessitats
  •  Quim Torra avança que en la propera convocatòria d'ajuts a la indústria s’introduirà un criteri territorial per compensar el major impacte de la pandèmia que han patit els municipis de la Conca d'Òdena i del seu entorn
  •  El cap de l’Executiu s’ha reunit aquest matí a Igualada amb els alcaldes i els agents socioeconòmics de la zona i amb els representants del Consorci Sanitari de l’Anoia i els ha anunciat també un ajut d’1,5 milions per al sector del comerç i serveisEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui, durant la seva visita a la Conca d’Òdena, que “l’Hospital d’Igualada serà universitari” per tal de convertir la comarca en “un hub de biomedicina” i “reforçar el sistema universitari com a element de reactivació econòmica” de la zona. En aquesta línia, ha avançat també que la Generalitat “col·laborarà amb 2 milions d’euros en la construcció del nou Campus de Ciències de la Salut”, promogut per l’Ajuntament d’Igualada i la Universitat de Lleida (UdL).

Quim Torra ha explicat que aquestes dues actuacions, juntament també amb l’aportació de mig milió d’euros a la UdL per als estudis de Ciències de la Salut, formen part “d’un primer paquet de mesures del Pla especial per a la Conca d’Òdena” elaborat per l’Executiu,  amb el qual, ha assegurat, “volem enviar el missatge que el Govern prioritza els territoris i sectors que més ho necessiten”, entre els quals ha inclòs el turisme, el comerç i la cultura.

“Prioritzarem el pressupost a l’espera de les reivindicacions que estem fent al govern espanyol”, ha declarat el president,  i n’ha detallat els 4.000 milions d’euros de despesa extra per la Covid-19, l’augment del topall del dèficit “que és ridícul perquè necessitem gastar i invertir”,  i que es pugui disposar dels romanents dels ajuntaments per lluitar contra els efectes de la pandèmia.

El futur nou Campus de les Ciències de la Salut permetrà completar les instal·lacions universitàries de l’Escola d’Enginyeria al Pla de la Massa, on s’imparteixen des de fa tres anys els estudis del grau d’Infermeria i el doble grau Fisioteràpia i Nutrició Humana i Dietètica i que ja ha quedat saturat. El nou edifici es construirà en el solar de l’antic hospital comarcal, al costat del Centre d’Innovació per a la Simulació en Salut “4DHealth”.

Mesures d’ajut a la indústria

El president ha avançat també altres mesures d’aquest primer paquet del Pla com el fet que en la  propera convocatòria d'ajuts a la indústria “introduirem una puntuació especial per als municipis de la Conca d’Òdena per afavorir-los”. Així mateix, i en el marc d’un pla d’ordenament urbanístic especial, “es facilitaran 300 hectàrees perquè es puguin destinar a activitat industrial per a noves tecnologies”. “Volem que la Conca d’Òdena sigui un dels principals pols d’atracció industrial del país”, ha afirmat.

El cap de l’Executiu s’ha compromès també a “insistir personalment” amb el govern espanyol sobre la situació d’aquells “treballadors que no van poder accedir a la Conca degut al confinament” i sobre la “flexibilització dels Ertos no només en aquesta zona sinó a tot el país”.

Subvenció per ajudar el sector del comerç i serveis

El president ha anunciat també que s’ha acordat “una subvenció d’1,5 milions d’euros a fons perdut” per a la mancomunitat de municipis de la Conca d'Òdena destinats a comerç i serveis. Amb aquest ajut, que complementa altres que hi pugui haver a nivell general, el Govern vol  garantir el manteniment de la xarxa comercial i  preservar el petit comerç de proximitat, col·laborant en la seva modernització i rendibilitat, per exemple amb el foment de la digitalització.  

En el decurs de la seva visita, el president ha agraït també als set alcaldes de l’Aliança per la Conca que hagin estat al capdavant de “potser el moment més difícil que s’hagi viscut a la comarca en aquesta època” i un “exemple de servei públic” . També ha agraït als ciutadans “la seva solidaritat i compromís cívic, ajudant el país protegint-se”, per la qual cosa, ha dit, “Catalunya estarà sempre en deute amb vosaltres”. I també ha donat les gràcies a tots els professionals dels hospitals “per la seva vocació de servei públic, mostrant un exemple de professionalitat”.

El president ha començat la jornada a Igualada, on, al Saló de Plens de l’Ajuntament, s’ha reunit amb els alcaldes de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, formada pels batlles d’Igualada, Marc Castells; de Castellolí, Joan Serra; de Santa Margarida de Montbui, Jesús Miguel Juárez; de Jorba, David Sànchez; de La Pobla de Claramunt, Antoni Mabras; de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, i d'Òdena, Maria Sayavera

Seguidament, Quim Torra ha mantingut una trobada, juntament amb la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, amb els representants dels agents socioeconòmics que formen part de l’Aliança per la Conca. Es tracta d’una aliança creada durant la crisi de la Covid-19 pels ajuntaments de la Conca amb l’objectiu de cercar solucions per al teixit econòmic i empresarial de la zona. Hi ha assistit el president de Fira d’Igualada, Magí Senserrich; el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech; el delegat de la Cambra de Comerç a l’Anoia, Xavier Badia; Jordi Cazorla, de CCOO; Mario Olmedo, d’UGT; el president del Gremi de Restauració d’Igualada, Pere Santos; la presidenta d’Igualada Comerç, Laura Llucià; la presidenta de l’Associació  de Botiguers del Mercat d’Igualada, Montse Esquius; el president de l’Associació Nou Centre Igualada, Joan Boix; i la presidenta de la Unió d’Establiments de Montbui, Roser Valls i Jordi Vilarrubias per l’Associació del comerç de Vilanova del Camí.

Al mateix ajuntament, el president s’ha reunit també amb representants del Consorci Sanitari de l’Anoia, encapçalats pel seu gerent, Ferran Garcia. I posteriorment, a la seu de la Fundació Apinas, s’ha trobat amb els responsables i treballadors d’aquesta entitat destinada a alumnes amb necessitats educatives especials.

 

 

 

6  

Imatges

Compareixença

Compareixença 2777

Compareixença

Compareixença 3783

Compareixença

Compareixença 3569

Salutació a l'alcalde

Salutació a l'alcalde 194

Reunió Aliança per la Conca

Reunió Aliança per la Conca 2895

Reunió Consorci Sanitari

Reunió Consorci Sanitari 3658