El president, el vicepresident i els consellers, durant la compareixença

President Torra: "És una decisió injusta que no donem per definitiva; farem tot el que estigui a les nostres mans per evitar el tancament de Nissan"

query_builder   28 maig 2020 16:16

event_note Nota de premsa

President Torra: "És una decisió injusta que no donem per definitiva; farem tot el que estigui a les nostres mans per evitar el tancament de Nissan"

El president, el vicepresident i els consellers, durant la compareixença
El president, el vicepresident i els consellers, durant la compareixença
  • El cap de l’Executiu ha destacat que “ara el més important són les 25.000 famílies afectades” i ha apel·lat a la “unitat de les administracions, el teixit industrial català i el talent del país, per treballar units i revertir aquesta decisió”
  • Aquesta tarda, el president, acompanyat del vicepresident i dels consellers Chacón i El Homrani, es reuniran a Palau amb els representants dels treballadors de Nissan, sindicats i patronals
  • Quim Torra ha acordat amb el president Sánchez “activar tots els mecanismes i iniciatives possibles per resoldre el greu problema que se’ns presenta”
  • El vicepresident Aragonès ha anunciat la creació d’una Oficina Tècnica per “fer un pas més en la coordinació i seguiment, tant de la situació com de les propostes per donar-hi resposta”

 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assenyalat aquest migdia que el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya és una “mala i injusta notícia per al sector industrial i l’economia catalana” i ha subratllat que “el Govern no dona la decisió per definitiva”, sinó que farà “tot el que estigui a les nostres mans per evitar el tancament anunciat pel desembre i per trobar sortides a la situació actual”.

“El més important ara són les 25.000 famílies que queden afectades per aquest tancament”, ha subratllat el cap de l’Executiu, per això s’ha conjurat a “posar-nos a treballar amb totes les administracions, a lluitar al costat dels treballadors, amb totes les armes econòmiques que tinguem, per evitar el que seria un perjudici enorme”.

Per aconseguir-ho, el president ha fet una crida explícita a “la unitat i a sumar tots els esforços possibles”, tant de les administracions, com de la societat catalana, del teixit industrial català i de tot el talent que hi ha al país, “per aconseguir una altra vegada tirar endavant i revertir aquesta decisió injusta i injustificada”.

“Com vam fer amb el Mobile, o hem fet amb la lluita contra la Covid-19, amb l’esforç i el compromís de tots, combatrem també ara aquesta amenaça amb tota la determinació”, ha reblat el president. “Continuarem sense renunciar a res”, ha conclòs.

Unir esforços amb el govern espanyol

Quim Torra ha anunciat que aquest matí, un cop s’ha conegut la noticia, ha parlat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els dos s’han compromès a “parlar i activar tots els mecanismes i iniciatives possibles per resoldre el greu problema que se’ns presenta”. Per a fer-ho, els departaments d’Economia, d’Empresa i de Treball, es coordinaran amb els ministeris corresponents “per actuar de manera decidida i sense deixar passar ni un minut”. “Cal que totes les administracions treballem units”, ha subratllat el president, i també ha fet una crida a “tenir els ajuntaments afectats i la Zona Franca al nostre costat”.

El president Torra ha comparegut a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat acompanyat del vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.


Oficina Tècnica

Durant la seva intervenció, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat la creació “amb caràcter immediat” d’una Oficina Tècnica amb “l’objectiu de fer un pas més en la coordinació i un seguiment en temps real, tant de la situació com de les propostes que tenim per donar-hi resposta”. Aragonès ha subratllat la importància de posar en comú els interessos de tots els implicats: treballadors, territori, teixit productiu i la cadena de valor de Nissan a Catalunya amb totes les seves empreses proveïdores.  “És el moment de sumar aquests interessos per la continuïtat de Nissan a Catalunya”, ha destacat.

Durant la seva intervenció, el vicepresident ha afirmat que “l’empresa no pot marxar sense més” i ha advertit als seus directius que “han d’assumir la responsabilitat de les persones, les empreses i el territori que pretenen deixar enrere”. En aquest sentit, els ha instat a “reconsiderar la decisió de tancar les plantes de la Zona Franca, de Montcada i Reixach i Sant Andreu de la Barca”.

El vicepresident ha celebrat la creació del fons de recuperació europeu, anunciada ahir per la Comissió Europea, perquè “ens ofereix un camp de treball interessant i esperançador en aquest àmbit”. I ha acabat fent una crida a la implicació de l’executiu espanyol: “Nosaltres hi serem i comptem que el govern de l’estat també acompanyarà els treballadors i treballadores de Nissan en tots els reptes que tenim per endavant”.


“Fa anys que la Generalitat treballa per assegurar el futur i la competitivitat de Nissan a Catalunya”

A la roda de premsa també ha intervingut la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha explicat que el risc de cessament de l’activitat de Nissan a Catalunya ve de lluny, amb una producció molt per sota de la seva capacitat i una estratègica erràtica. Segons Chacón, “l’esforç per revertir-ho no s’improvisa a última hora, fa anys que des del Govern de la Generalitat es treballa per assegurar el futur i la competitivitat de Nissan a Catalunya”. Concretament, des del 2004, la Generalitat ha aportat a Nissan 25 M € vinculats a projectes industrials. L’últim ajut anunciat van ser els 3 M€ (+3 M€ del Ministeri) per a la inversió de Nissan a Catalunya en una nova planta de pintura (70 M€) , que no s’ha executat.

Des de l’inici d’aquesta legislatura el contacte amb empresa, sindicats i administracions també ha estat permanent. Sempre hem entès que la importància de tenir a Catalunya un fabricant com Nissan mereixia aquest esforç i en els darrers mesos, hem intensificat les actuacions i ho hem fet perquè estem plenament convençuts que les instal·lacions de Nissan a Catalunya són competitives”, ha assegurat Chacón.

La consellera d’Empresa i Coneixement ha exposat els escenaris i el pla de reindustrialització que està treballant el Departament d’Empresa i Coneixement. Segons Chacón s’han de cercar alternatives industrials, garantir un pla amb els proveïdors, que l’empresa assumeixi els costos del outplacement, assumir ja de manera immediata el cost de reskilling dels treballadors, amb totes aquelles competències i habilitats que puguin servir de manera general per potenciar la seva ocupabilitat i mantenir el Nissan Technical Center orientat a R+D+I. “Hem d’entendre que aquest no és un problema exclusiu de Nissan ni de Catalunya, ens trobem davant d’una de les indústries més grans del món havent-se de transformar pràcticament de dalt a baix. Hi ha d’haver una resposta en el marc europeu amb el compromís dels estats”, ha conclòs Chacón.

Per la seva banda, el conseller Chakir el Homrani ha afirmat que “Nissan no pot prendre aquesta decisió amb un impacte econòmic i laboral tan important sense assumir el que representa el tancament d’una planta viable per més de 25.000 famílies, perquè no es tracta només dels 3.000 treballadors i treballadores, sinó de les subcontractes i tota la xarxa de proveïdors.” El conseller ha insistit que la companyia ha de repensar aquesta decisió perquè objectivament la planta és viable, té més de 100 anys història a Catalunya que demostren la seva viabilitat a partir de l’esforç del país i dels treballadors de Nissan.


Garantir els drets dels treballadors

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com a autoritat laboral, garantirà en tot moment els drets dels treballadors afectats per aquesta decisió, es defensarà la viabilitat de la planta i la inexistència de raons per a un tancament tan traumàtic. El Homrani ha insistit que “durant tot el procés garantirem els drets de tots els treballadors afectats i com a autoritat laboral defensarem fins on la llei ho permeti que Nissan compleixi totes les seves obligacions amb les persones, amb la societat i amb el país. Una societat que l’ha acompanyat en els moments complexos des de fa dècades”.

El conseller ha tancat la seva intervenció insistint en què “cal ser valents; portem massa anys dient que canviarem la normativa laboral i massa anys sense fer-lo. Necessitem un marc normatiu laboral que protegeixi el sector productiu amb valor afegit i els seus treballadors i treballadores”.

D’altra banda, aquesta tarda, el president, el vicepresident i els consellers Chacón i El Homrani, es reuniran a Palau amb els representants dels treballadors de Nissan, amb sindicats i patronals, per analitzar les opcions de futur.

2  

Imatges

Compareixença

Compareixença 101

Reunió

Reunió 901