calvet

El conseller Calvet assegura que el medi ambient i l'Agenda Verda seran peces clau en la reactivació del país després de l'emergència sanitària

query_builder   5 juny 2020 18:21

event_note Nota de premsa

El conseller Calvet assegura que el medi ambient i l'Agenda Verda seran peces clau en la reactivació del país després de l'emergència sanitària

  • La commemoració del Govern del Dia mundial de medi ambient, que s’ha celebrat de forma virtual a través de la plataforma YouTube, s’ha centrat en el debat entre Miquel Rovira, director de Sostenibilitat d’EURECAT i Carles Ibáñez, doctor en biologia, investigador de l’IRTA i patró del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible

 

  • El conseller, Damià Calvet, ha destacat en el seu discurs el paper del medi ambient a la Comissió de Reactivació Econòmica i Protecció Social, a través del grup de treball de l’Agenda Verda, i ha ressaltat la creació de l’Agència de la Natura de Catalunya
Calvet
La commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, ha tingut enguany la pandèmia de la COVID-19 com a protagonista. La celebració s’ha hagut de fer de forma virtual a través de la plataforma YouTube on ha tingut lloc un col·loqui entre Miquel Rovira, director de Sostenibilitat d’EURECAT i Carles Ibáñez, doctor en biologia, investigador de l’IRTA i patró del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. El diàleg virtual portava per títol: "Ara que el món ha de reprendre l’activitat, és intel·ligent i econòmic treballar al marge de la natura?” i ha estat moderat per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. Durant la trobada els ponents han parlat sobre com la solució passa per entendre bé com funciona la natura i innovar basant-nos en els seus processos.

A l’acte hi ha participat també el conseller de Territori i Sostenibilitat, qui ha afirmat que "el medi ambient serà una peça clau en aquesta postemergència sanitària, que també és econòmica, social, educativa... i que se suma a l’emergència climàtica”. I ha defensat l’Agenda Verda que marcarà el full de ruta de la reactivació del país i que “ens ha de dur a un canvi de model” en el qual es prioritza cuidar les persones i el patrimoni natural.

 

Marta Subirà, ha introduït el debat explicant el context en el que ens trobem “en el marc de la pandèmia més gran que recordem. Al mateix temps, en emergència climàtica i amb una gran pèrdua de biodiversitat pràcticament a tot el món i Catalunya no n’està al marge. Sabem que la salut humana depèn, en gran mesura, del bon estat dels sistemes naturals. La base per evitar possibles noves pandèmies serà reduir la destrucció i la sobreexplotació dels ecosistemes naturals a escala global.” És per això que Subirà ha apuntat que “probablement la solució passa per promoure un model de producció i consum basat en una economia circular, neutra en carboni, que afavoreixi un ús eficient dels recursos naturals i contribueixi a revertir el procés accelerat de pèrdua de biodiversitat.”

ambient

Subirà ha conduït el debat, alhora que ha anat introduint temes i preguntes dels espectadors, que els ponents han anat reflexionant i responent. El retorn econòmic i social dels espais protegits, la conscienciació social sobre el medi ambient i l’emergència climàtica, les directives europees com la prohibició dels plàstics d’un sol ús, o la propera creació de l’Agència de la Natura de Catalunya han estat alguns dels temes sobre els quals s’ha dialogat.

 

Entre d’altres coses, el director de Sostenibilitat d’EURECAT, Miquel Rovira, ha explicat com n’és d’important la biodiversitat. “La biodiversitat és necessària per l’economia. Qualsevol activitat econòmica se subjecta en la biodiversitat. Si la perdem, perdem recursos. Aquest equilibri s’ha de resoldre i l’economia circular hi hauria d’ajudar.” Per la seva banda, el doctor en biologia, investigador de l’IRTA i patró del CADS, Carles Ibáñez, ha parlat, entre d’altres, sobre l’agricultura ecològica. “No hem potenciat gaire l’agricultura ecològica, ens hem de posar les piles per tenir un sistema agrari que potenciï la biodiversitat.”

 

Acabat el debat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha clausurat l’acte explicant la relació del medi ambient i la sortida del coronavirus. "El medi ambient serà una peça clau en aquesta postemergència sanitària, que també és econòmica, social, educativa... i que se suma a l’emergència climàtica”. El conseller ha hagut  de gravar la seva intervenció ja que a l’hora de l’acte es trobava a la reunió de la Comissió de Reactivació Econòmica i Protecció Social i ha aprofitat per dir què representa això: "La Comissió té un Grup de Treball específic d’Agenda Verda, que portem des del DTES i que té quatre programes alineats amb la UE: un programa de regulació Intel·ligent, un altre de descarbonització de l’economia, un de circularitat i, l’últim de digitalització. Són programes alineats amb la UE. Polítiques europees que denominen Transició verda i digital i en els quals la Comissió Europea hi destina 750 bilions d’euros.”

 

Calvet ha continuat parlant de l’Agenda Verda que “ens ha de permetre canviar el model en molts àmbits. En mobilitat però també en la manera de dissenyar productes o ofertes de servei”; i també de l’economia circular com a font de creació d’ocupació. En aquest sentit, ha explicat que s’està redactant el Full de Ruta de Catalunya en Economia Circular i “necessitem tots els actors de la societat, de l’àmbit públic i privat”.

 

El conseller ha explicat també que “hi ha una demanda social creixent de protecció i de gestió del patrimoni natural de Catalunya” i ha especificat que segons l’enquesta anual que fa el Departament 9 de cada 10 persones volen més protecció per al patrimoni natural.

 

Per acabar, el conseller ha posat en valor una fita important: “D’aquí dues setmanes el Ple del parlament acollirà la propera creació de l'Agència de la Natura de Catalunya. Un instrument per gestionar millor amb el territori i pel territori i per tenir un millor país."

 

L’acte ha comptat amb la interpretació de dues peces musicals per part de la pianista i cantant catalana, Meritxell Neddermann.

 

Un microsite i un joc de preguntes

La commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient 2020 s’ha adaptat en aquesta edició a un format virtual i paral·lelament al propi acte de celebració, des de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, han convidat a obrir una nova finestra per endinsar-nos en la natura sense sortir de casa.

 

Així, han creat un apartat web, amb una proposta de continguts per a la reflexió i l’acció, sense moure’ns de casa: conferències i diàlegs en streaming, debats, visites virtuals a diferents espais i d’altres. Una finestra a la reflexió col·lectiva sobre la natura i la seva relació amb la salut, en temps de crisi sanitària, social i econòmica.

 

En aquest espai es poden conèixer iniciatives que aporten reflexió, solucions i respostes ambientals a la crisi social, ecològica, econòmica i global, solucions que es basen en la natura i que poden contribuir a la reactivació econòmica i a la protecció social.

ambient dia mundial

D’altra banda, s’ha creat un joc de preguntes perquè aquells que hi vulguin participar demostrin el coneixement que tenen de la natura de casa nostra.

 

A través de la plataforma d’accés Kahoot, que no requereix la cessió de cap dada personal, els usuaris poden posar a prova els seus coneixements sobre la nostra natura.

 

Aquest joc, que està disponible des de l’1 de juny, permet accedir-hi tantes vegades com es vulgui i a hores d’ara ja s’hi ha jugat més de 2.000 vegades. Les persones participants ho poden fer a través de qualsevol dispositiu electrònic.

3  

Imatges

Fotografia conseller Calvet

Fotografia conseller Calvet 31

Fotografia diàleg

Fotografia diàleg 28

Imatge portal web

Imatge portal web 102

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 288