Subirà ha conduït el debat, alhora que ha anat introduint temes i preguntes dels espectadors, que els ponents han anat reflexionant i responent. El retorn econòmic i social dels espais protegits, la conscienciació social sobre el medi ambient i l’emergència climàtica, les directives europees com la prohibició dels plàstics d’un sol ús, o la propera creació de l’Agència de la Natura de Catalunya han estat alguns dels temes sobre els quals s’ha dialogat.
Entre d’altres coses, el director de Sostenibilitat d’EURECAT, Miquel Rovira, ha explicat com n’és d’important la biodiversitat. “La biodiversitat és necessària per l’economia. Qualsevol activitat econòmica se subjecta en la biodiversitat. Si la perdem, perdem recursos. Aquest equilibri s’ha de resoldre i l’economia circular hi hauria d’ajudar.” Per la seva banda, el doctor en biologia, investigador de l’IRTA i patró del CADS, Carles Ibáñez, ha parlat, entre d’altres, sobre l’agricultura ecològica. “No hem potenciat gaire l’agricultura ecològica, ens hem de posar les piles per tenir un sistema agrari que potenciï la biodiversitat.”
Acabat el debat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha clausurat l’acte explicant la relació del medi ambient i la sortida del coronavirus. "El medi ambient serà una peça clau en aquesta postemergència sanitària, que també és econòmica, social, educativa... i que se suma a l’emergència climàtica”. El conseller ha hagut de gravar la seva intervenció ja que a l’hora de l’acte es trobava a la reunió de la Comissió de Reactivació Econòmica i Protecció Social i ha aprofitat per dir què representa això: "La Comissió té un Grup de Treball específic d’Agenda Verda, que portem des del DTES i que té quatre programes alineats amb la UE: un programa de regulació Intel·ligent, un altre de descarbonització de l’economia, un de circularitat i, l’últim de digitalització. Són programes alineats amb la UE. Polítiques europees que denominen Transició verda i digital i en els quals la Comissió Europea hi destina 750 bilions d’euros.”
Calvet ha continuat parlant de l’Agenda Verda que “ens ha de permetre canviar el model en molts àmbits. En mobilitat però també en la manera de dissenyar productes o ofertes de servei”; i també de l’economia circular com a font de creació d’ocupació. En aquest sentit, ha explicat que s’està redactant el Full de Ruta de Catalunya en Economia Circular i “necessitem tots els actors de la societat, de l’àmbit públic i privat”.
El conseller ha explicat també que “hi ha una demanda social creixent de protecció i de gestió del patrimoni natural de Catalunya” i ha especificat que segons l’enquesta anual que fa el Departament 9 de cada 10 persones volen més protecció per al patrimoni natural.
Per acabar, el conseller ha posat en valor una fita important: “D’aquí dues setmanes el Ple del parlament acollirà la propera creació de l'Agència de la Natura de Catalunya. Un instrument per gestionar millor amb el territori i pel territori i per tenir un millor país."
L’acte ha comptat amb la interpretació de dues peces musicals per part de la pianista i cantant catalana, Meritxell Neddermann.
Un microsite i un joc de preguntes
La commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient 2020 s’ha adaptat en aquesta edició a un format virtual i paral·lelament al propi acte de celebració, des de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, han convidat a obrir una nova finestra per endinsar-nos en la natura sense sortir de casa.
Així, han creat un apartat web, amb una proposta de continguts per a la reflexió i l’acció, sense moure’ns de casa: conferències i diàlegs en streaming, debats, visites virtuals a diferents espais i d’altres. Una finestra a la reflexió col·lectiva sobre la natura i la seva relació amb la salut, en temps de crisi sanitària, social i econòmica.
En aquest espai es poden conèixer iniciatives que aporten reflexió, solucions i respostes ambientals a la crisi social, ecològica, econòmica i global, solucions que es basen en la natura i que poden contribuir a la reactivació econòmica i a la protecció social.