Fotografia del vicepresident Aragonès

Vicepresident Aragonès: "Cal un fons COVID més ambiciós, de 25.000 M€, per garantir que podrem donar resposta a les necessitats de la ciutadania"

query_builder   15 juny 2020 14:26

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Cal un fons COVID més ambiciós, de 25.000 M€, per garantir que podrem donar resposta a les necessitats de la ciutadania"

  • Subratlla que els pressupostos de la Generalitat “seran la primera pedra de la recuperació” i que la seva ampliació s’acordarà amb els grups parlamentaris
  • Reclama que la mesa de diàleg per solucionar el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat “es reactivi de manera immediata, i sense excuses, abans d’un mes”
Fotografia del vicepresident Aragonès a les Trobades digitals d'Europa Press

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat avui que el fons COVID de 16.000 M€ anunciat pel Govern espanyol és “insuficient” per poder fer front “a les urgències del dia a dia i a l’impacte de la crisi sobre el pressupost”. En una conferència en el marc de les Trobades Digitals d’Europa Press, Aragonès ha subratllat que “només un fons més ambiciós, de fins a 25.000 M€, ens permetrà afrontar el 2020 amb la seguretat que tots els Governs podrem donar resposta a les necessitats de la ciutadania”.

Pel que fa a les necessitats específiques de Catalunya per al 2020, el vicepresident les ha xifrat en 5.000 M€, per tal de cobrir tant la major despesa en “serveis sanitaris, residencials i educatius” com els menors ingressos pressupostaris derivats de la caiguda de la recaptació.

Juntament amb l’activació del fons COVID, el vicepresident també ha considerat “imprescindible” que el Govern espanyol assigni un nou objectiu de dèficit per al 2020, “ja que és evident que no estem en situació d’assolir l’escenari d’equilibri pressupostari fixat inicialment”. També ha insistit en la necessitat que els ajuntaments puguin disposar del superàvit acumulat que actualment tenen immobilitzat als bancs per les limitacions que imposa la regla de la despesa. “Com més trigui el Govern espanyol a prendre totes aquestes decisions, més patiment tindran els ciutadans de Catalunya i de tot l’Estat”, ha advertit.

 

“El major desemborsament públic de l’etapa contemporània”

Aragonès ha explicat que, en el camí cap a la recuperació econòmica, el “factor diferencial” que ha de permetre una sortida de la crisi més ràpida i més equitativa serà “la implicació del sector públic”, sobretot tenint en compte que la situació actual “requerirà el major desemborsament públic en forma de despesa i inversions de l’etapa contemporània”.

És per això que, segons Aragonès, els pressupostos de la Generalitat seran “la primera pedra de la reconstrucció del país”. En aquest sentit, ha considerat que l’ampliació dels comptes que s’ha d’aprovar en les properes setmanes requereix “criteris comuns” i que, per aquesta raó, “volem acordar aquesta ampliació del pressupost amb tots els grups parlamentaris”. També ha demanat la implicació de les forces de l’arc parlamentari català que tenen una presencia destacada al Govern espanyol per reclamar “que els recursos de l’Estat arribin a Catalunya”.

El vicepresident ha recordat els tres eixos en què s’ha de basar la política de la reconstrucció “cap a una Catalunya millor, més justa, ambientalment sostenible i amb mirada feminista per afrontar tots els reptes que tenim al davant”. El primer eix és el de l’economia per a la vida, on hi ha la sanitat, l’atenció a les persones, la investigació i la recerca i la indústria agroalimentària. El segon eix és la tecnologia, amb una digitalització massiva de l’economia catalana, de les organitzacions d’iniciativa social i de les administracions públiques, al costat de la indústria 4.0, “que ens pot permetre relocalitzar producció industrial a Catalunya”, ha afegit. I el tercer, la transició ecològica. “La sortida d’aquesta situació no pot portar en forma de factura l’abandonament dels objectius de l’agenda 2030 en els quals estem més compromesos que mai en aquesta sortida de la crisi econòmica provocada pel coronavirus”, ha remarcat el vicepresident.

 

Taula de diàleg

Durant la seva intervenció, Aragonès també ha alertat que la Covid-19 “no acabarà amb el conflicte entre l’Estat i Catalunya” perquè “ el coronavirus no pot aparcar o fer desaparèixer conflictes que segueixen presents com ara la llibertat dels presos polítics, la llibertat d’expressió o el desig d’una àmplia majoria de catalans de poder decidir lliurement el seu futur”. Per al vicepresident, “l’única manera de resoldre aquest conflicte polític és dialogant i negociant un acord que permeti a la ciutadania de Catalunya votar un referèndum d’autodeterminació”. Per això, ha reclamat que es reactivi “de manera immediata i sense excuses,  abans d’un mes” la mesa de diàleg i negociació entre Catalunya i l’Estat que es va posar en marxa el passat 26 de febrer, setmanes abans de l’inici de la pandèmia. “Aquest és un conflicte polític del que s’espera una resposta política”, ha reblat.

 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 573