Govern

El Govern destina 2,4 milions d'euros a la reparació dels danys estructurals causats pel temporal Gloria al port de Blanes

query_builder   16 juny 2020 15:41

event_note Nota de premsa

El Govern destina 2,4 milions d'euros a la reparació dels danys estructurals causats pel temporal Gloria al port de Blanes

  • Les obres consistiran en el reforç del dic de recer

El Consell Executiu ha aprovat la declaració d’emergència per a la reparació dels danys estructurals que va patir el dic de recer al port de Blanes a causa del temporal Gloria. Les obres consistiran en el reforç del dic de recer, especialment en la tercera alineació d’aquesta infraestructura, on el temporal va causar un esvoranc a l’escullera i una obertura a l’espatller en un tram de 30 metres de longitud. Ports de la Generalitat invertirà 2,4 milions d’euros per arranjar aquests desperfectes i les obres tindran un termini d’execució de nou mesos.

Les obres consistiran en la retirada de l’escullera, col·locada durant l’actuació provisional, i els enderrocs del tram d’espatller i del paviment afectats. Un cop fet això, es reforçarà la part exterior del dic de recer amb la reposició de pedra d’escullera i blocs de formigó. Després, es construirà un nou tram d’espatller i es pavimentarà la part del moll afectada.

La crisi sanitària de la COVID-19 ha influït en l’endarreriment dels estudis, la redacció de projecte i les tramitacions pertinents. Un cop s’ha disposat dels estudis i el projecte ja s’està en disposició de poder començar les obres.

Un cop la situació actual ho ha permès, s’han realitzat una sèrie de simulacions la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En aquest estudi s’ha exposat el dic a diferents tipus d’onatge i vent per analitzar les diferents situacions produïdes. Dels resultats obtinguts en aquestes proves n’ha sortit la millor solució per arranjar els desperfectes ocasionats pel temporal i per preparar aquesta part del port per a futurs temporals similars al Gloria. Paral·lelament, s’ha anat redactant el projecte d’obres a executar per reparar el dic de recer.

Actuació provisional

Ports va actuar amb celeritat i l’endemà del temporal va fer una primera actuació provisional per arranjar l’esvoranc causat pel fort onatge a l’escullera i l’obertura feta a l’espatller en un tram d’uns 30 metres de longitud. Aquesta actuació provisional d’emergència va consistir a posar peces d’escullera per tapar l’esvoranc i l’obertura de l’espatller.