Miniatura

El Govern i l'Ajuntament de Lleida signen un conveni per millorar el seguiment de les inspeccions tècniques dels edificis

query_builder   22 juny 2020 13:31

event_note Nota de premsa

El Govern i l'Ajuntament de Lleida signen un conveni per millorar el seguiment de les inspeccions tècniques dels edificis

  • Els edificis construïts abans de 1974 estan obligats a sotmetre’s a una inspecció tècnica per verificar-ne l’estat de conservació

 

  • A la demarcació de Lleida, només el 36% dels edificis que hi estan obligats han passat la ITE, inferior al 51% de mitjana a tot Catalunya

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, Agustí Serra, la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Judith Gifreu, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, han signat avui un conveni per col·laborar en la gestió de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) dels habitatges que estan obligats a passar-la del municipi.

 

La ITE consisteix en una inspecció visual de l'edifici, feta per un tècnic competent, que té per objecte determinar-ne l'estat en el moment de la inspecció i orientar els propietaris en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment. Estan obligats a passar la ITE tots els habitatges amb una antiguitat superior als 45 anys.  L’Agència de l’Habitatge de Catalunya fomenta la realització d’aquestes inspeccions.

 

Amb la signatura d’aquest conveni, l’Ajuntament de Lleida podrà utilitzar una eina informàtica de gestió de les ITE (anomenada PITE) per conèixer l’estat de conservació en què es troben els edificis del municipi. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ja ha signat convenis similars de col·laboració amb els ajuntaments de Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Mataró.

 

51% de compliment del deure de passar la ITE

 

Les ITE estan regulades a Catalunya des de l’any 2010 i estableixen les condicions en què s’han d’efectuar aquests controls. Permeten conèixer en quin estat es troba un edifici d’habitatges per tal d’impulsar-ne el manteniment, la rehabilitació i la millora (accessibilitat, sostenibilitat i funcionalitat).

 

Els primers dos a tres anys posteriors a l’entrada en vigor d’aquesta normativa van sotmetre’s a la inspecció entre un 5% i un 10% dels edificis que hi estaven obligats a tot Catalunya. Després, el percentatge es va incrementar fins arribar a un compliment entre el 17%  i el 22%.

 

Per afavorir l’increment  de comunitats que passen la Inspecció, l’any 2017 la Generalitat, mitjançant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, va impulsar una campanya informativa que ha permès incrementar aquest percentatge fins a arribar  al 51%. Així doncs, fins a finals de  2019  havien passat  la ITE 72.642 dels 143.022 edificis plurifamiliars d’habitatges construïts fins el 1974.

Quadre evolució sol·licituds ITE

Pel que fa al resultat de les ITE presentades fins al moment a Catalunya, un 53% tenen resultats positius ja que els edificis es consideren aptes (sense deficiències o amb deficiències lleus); un 36% són positius provisionals o cautelars (tenen deficiències greus o molt greus que cal reparar), i només un 11% resulten denegades. En aquest darrer cas, fins que no es resolguin  les mesures cautelars adoptades per corregir les deficiències greus o molt greus que representen un risc  per a persones o béns.

Quadre d'evolució del compliment de les ITE

Compliment inferior a la mitjana a Lleida

 

Pel que fa a la demarcació de Lleida, el compliment de les ITE a finals del 2019, era del 36%, és a dir, dels 10.521 edificis residencials que tenen el deure de passar la inspecció, només s’hi ha sotmès un total de 3.743.

 

Pel que fa a Lleida ciutat,  han passat la inspecció, fins el 31 de maig d’enguany, un total de 1.615 edificis residencials. Amb la signatura d’aquest conveni l’Ajuntament de Lleida podrà fer directament el seguiment de  les inspeccions.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1370

Fotografia 2

Fotografia 2 112

Fotografia 3

Fotografia 3 116

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 308