Govern

El Govern subvenciona part de la renda a les entitats que han comprat habitatges per destinar-los a lloguer social

query_builder   22 juny 2020 13:37

event_note Nota de premsa

El Govern subvenciona part de la renda a les entitats que han comprat habitatges per destinar-los a lloguer social

  • Es destina a ajuntaments, promotors i entitats que hagin comprat pisos per dret de tanteig i retracte mitjançant un préstec de l’Institut Català de Finances (ICF) i els hagin destinat a lloguer social

 

  • L’ajut cobreix la diferència entre el cost de retorn del préstec i la quota de lloguer que poden pagar els inquilins, i que varia en funció dels seus ingressos

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica avui l’obertura d’una convocatòria de subvencions del Govern per ajudar els ajuntaments, promotors o entitats que hagin adquirit pisos per dret de tanteig de retracte mitjançant un préstec de l’Institut Català de Finances (ICF) i els hagin destinat a lloguer social.

 

Així, les entitats i ajuntaments poden rebre, en concepte de subvenció, l’import equivalent a la diferència entre el cost de retornament del préstec i el lloguer que poden pagar els llogaters, que varia en funció dels seus ingressos.

 

Amb aquesta línia de subvenció, el Govern vol afavorir la compra d’habitatges per part d’ajuntaments, promotors públics, promotors socials i entitats socials de la Xarxa d’habitatges d’inserció mitjançant el seu dret de tanteig i retracte per destinar-los a lloguer social. Especialment, el programa intenta fomentar la compra de pisos per destinar-los a persones amb major risc d’exclusió residencial, provinents de desnonaments o derivats per les meses d’emergències. Les entitats interessades poden sol·licitar la subvenció fins el 30 de setembre.  

 

Fins al moment, a Catalunya s’han comprat per dret de tanteig i retracte prop de 4.000 habitatges, dels quals 1.116 a càrrec d’ajuntaments i entitats del tercer sector i la resta, per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

 

Préstecs per afavorir l’ampliació del parc d’habitatge de lloguer social

 

El  juny de 2018 es va signar un conveni  entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’ICF perquè les esmentades entitats disposin de préstecs en condicions favorables per adquirir habitatges destinats a lloguer social, amb. Amb caràcter general, poden sol·licitar el préstec a partir de 25.000 euros i un màxim de 10 milions d'euros per titular i 90.000 euros per habitatge. L'ICF finança el 100% de l'import a pagar per la compra de l'habitatge i les obres de rehabilitació a un interès fix del 3,25%, a 25 anys, amb una bonificació del tipus d’interès del 2% per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, quedant amb un interès final de l’1,25%.

 

Aquesta línia aposta per la fórmula de la propietat temporal associada al préstec rebut. És a dir, les entitats seran les titulars dels immobles durant 75 anys, termini a partir del qual l’habitatge entrarà a formar part del parc públic de la Generalitat i per ampliar  l’oferta de lloguer social a Catalunya. 

 

Els habitatges s’ofereixen, majoritàriament, a famílies especialment vulnerables derivades des de les meses d’emergències i també a col·lectius amb necessitats del  municipi on estan ubicats els habitatges.