El vicepresident Aragonès i la consellera Vergés durant la compareixença a la Comissió d'Economia del Parlament

Aragonès i Vergés reclamen a l'Estat que elevi el fons Covid-19 fins a 25.000 M€ per poder cobrir la despesa extraordinària derivada de la pandèmia

query_builder   15 juliol 2020 20:10

event_note Nota de premsa

Aragonès i Vergés reclamen a l'Estat que elevi el fons Covid-19 fins a 25.000 M€ per poder cobrir la despesa extraordinària derivada de la pandèmia

  • El Govern estima l’impacte de la pandèmia sobre els pressupostos del 2020 en 4.972 M€, 2.565 M€ per les majors despeses i 2.407 per la reducció d’ingressos
  • El vicepresident apel·la al “compromís” dels grups parlamentaris per “batallar allà on tenim responsabilitats” perquè Catalunya “rebi els recursos que li pertoquen”
El vicepresident Aragonès i la consellera Vergés durant la compareixença a la Comissió d'Economia del Parlament

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han reclamat avui a l’Estat espanyol que elevi de 16.000 a 25.000 M€ la dotació del fons Covid-19 perquè el consideren “insuficient” per fer front a les despeses generades per la pandèmia sobre els territoris. En una compareixença conjunta a la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament de Catalunya, han xifrat l’impacte de la pandèmia sobre el pressupost de la Generalitat en 4.972 M€, incloent-hi l’afectació sobre els ingressos i les despeses.

Durant la seva intervenció, Aragonès ha expressat la seva “decepció” respecte al Fons Covid-19 i ha lamentat que en el repartiment s’hagin acabat prioritzant els criteris de població per sobre dels sanitaris o que s’hagi inclòs la població ajustada en lloc d’indicadors tributaris per calcular la pèrdua de recaptació. “A mesura que ens hem anat allunyant de les setmanes més dures de la pandèmia, el fons s’ha anat assemblant més a un sistema de finançament bis que a un fons per fer front a l’impacte de la Covid-19”, ha assegurat.

Aragonès ha tornat a reclamar a l’Estat que augmenti l’objectiu de dèficit per a aquest any del 0% a l’1% i ha proposat als grups parlamentaris “defensar-ho junts”. “M’agradaria comptar, no només amb el suport parlamentari, sinó també amb el seu compromís de batallar on tenim responsabilitats perquè Catalunya rebi els recursos que li pertoquen, per ampliar el fons de 16.000 a 25.000 M€ i per aconseguir un objectiu de dèficit de l’1%”, ha plantejat als diputats presents a la Comissió.

En aquest sentit, el vicepresident també ha fet una crida a tots els alcaldes del país “per exigir conjuntament” al Govern espanyol la flexibilització de la regla de despesa, per tal que puguin disposar dels recursos derivats del superàvit municipal. “Els ajuntaments tenen diners als bancs que no poden fer servir”, ha lamentat. “Tots, el Govern de la Generalitat, el ajuntaments i el Parlament hauríem d’anar plegats en aquesta mateixa línia” ha reblat.

Impacte sobre els pressupostos del 2020

Durant la seva intervenció, el vicepresident ha xifrat l’impacte estimat de la pandèmia sobre els pressupostos de la Generalitat per al 2020 en 4.972 M€, dels quals 2.565 M€ corresponen a una major despesa i 2.407 M€ a la reducció dels ingressos respecte a les previsions inicials. 

En el capítol de despesa, Aragonès ha explicat que l’impacte directe sobre l’àmbit sanitari i de serveis socials ascendeix a 1.742 M€, “que inclouen la despesa que els departaments ja han pagat i la que preveiem que s’haurà de fer d’aquí a finals any”. En el cas de la despesa indirecta —al marge de l’àmbit sanitari i sociosanitari—, el vicepresident l’ha situat en 1.076 M€. Aquest apartat preveu tant la compra de materials de protecció com les despeses del nou curs escolar i els ajuts que ja han activat els diferents departaments per mitigar l’impacte social i econòmic de la pandèmia.

Pel que fa als ingressos, Aragonès ha xifrat la reducció en 2.407 M€, que inclouen, entre altres conceptes, la menor recaptació com a conseqüència de la reducció de l’activitat econòmica (1.441 M€), “especialment en el cas de l’impost sobre transmissions patrimonials” i els menors ingressos de les empreses públiques (413 M€). En aquest sentit, el vicepresident ha destacat la reducció de l’activitat de l’ATM per la caiguda de passatgers durant el confinament, amb un impacte econòmic de 226 M€.

Ampliació del pressupost

Aragonès ha recordat que el Govern va aprovar ahir una ampliació del pressupost de la Generalitat per valor de 1.230 M€ a càrrec del primer tram dels fons Covid.19, “el gruix de la qual es destinarà a fer front a les despeses extraordinàries en els àmbits de la salut, sociosanitari i residencial”. L’ampliació també permetrà implementar el pla d’educació digital de Catalunya, afrontar les despeses del nou curs escolar i “començar a situar recursos en sectors estratègics clau per a la recuperació del país”, ha afegit.

El vicepresident també ha traslladat als diputats la previsió del Govern en relació amb l’assignació del fons Covid-19 que correspondria a Catalunya d’acord amb els paràmetres de càlcul fixats per l’Estat. Segons Aragonès, l’assignació total se situaria en 3.225 M€, dels quals 1.853 M€ correspondrien a l’impacte sanitari, 337 M€ a la major despesa en matèria educativa i 1.035 M€ a la reducció d’ingressos.

Fons europeus per a la reconstrucció

Finalment, el vicepresident ha aprofitat la seva intervenció per tornar a reclamar un cop més que Catalunya pugui disposar de 30.000 dels 140.000 milions d’euros dels fons europeus per a la reactivació que previsiblement rebrà Espanya per poder fer front a l’impacte de la pandèmia, “perquè, com hem explicat, necessitem una gran quantitat de recursos”. “Catalunya ha de poder accedir a aquest fons per l’impacte diferencial que ha tingut la pandèmia en el nostre país, i per poder implementar un programa de cinc anys que ha de permetre que la reconstrucció també sigui transformadora i serveixi per reorientar el nostre model productiu”, ha conclòs.

Preparats per a una possible segona onada

Per la seva banda, la consellera Alba Vergés ha desgranat en la seva intervenció “l’impacte enorme” que ha suposat la Covid-19. Ha explicat, per exemple, que durant aquesta crisi s’ha incrementat la capacitat de la UCI: s’han passat dels 12.000 llits convencionals als 20.000; dels 600 llits de crítics als 2.081; s’han habilitat espais intramurs i extramurs als hospitals i, entre altres mesures, s’han habilitat 63 hotels per atendre pacients amb Covid-19 i per al personal assistencial.

Vergés també ha anunciat que el Departament de Salut ja s’està preparant per fer front a una possible segona onada de la Covid-19, que “ens portarà una compra d’activitat extraordinària, un increment del personal assistencial, inversions en equipaments sanitaris i estudi i previsió de despesa pel desplegament de dispositius específics per la Covid- 19”. Segons ha detallat la conseller, hi ha un estoc de material de seguretat de 4 mesos que té un cost superior als 61 milions d’euros i ha assenyalat que la Generalitat ja ha comprat 230.000 dosis extres de la vacuna per la campanya de la grip, que podria coexistir amb el coronavirus. L’objectiu d’aquesta campanya, ha indicat, seria aconseguir les taxes de vacunació que marca l’OMS,  que són del 75% per les persones vulnerables i les més grans de 65 anys, i també del 75% entre els professionals sanitaris.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 81