Presentació PUOSC Girona

Budó: "El món local es posa de nou al capdavant del país per fer front a la crisi"

query_builder   16 juliol 2020 13:30

event_note Nota de premsa

Budó: "El món local es posa de nou al capdavant del país per fer front a la crisi"

Presentació PUOSC Sant Gregori
  • La consellera de la Presidència ha presentat avui a Sant Gregori (Gironès) la resolució provisional del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2020-2024, que per a la vegueria de Girona preveu una aportació de més de 50 milions d’euros
  • Aprovat a finals del 2019, el PUOSC atorgarà un total de 250 milions d’euros als municipis i comarques de Catalunya i permetrà activar inversions per valor de 644,8 milions
  • Una de les dues línies de subvencions, amb 90 milions del total, es destinarà a finançar projectes de municipis de menys de 5.000 habitants


La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat avui a Sant Gregori (Gironès) la resolució provisional del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) corresponent al període 2020-2024, que per a la vegueria de Girona preveu una aportació de 50.329.801 euros. Pel que fa al nombre d’actuacions, el pla en subvencionarà 419 als municipis de les comarques gironines, distribuïdes entre 206 ajuntaments, una entitat municipal descentralitzada i els set consells comarcals.

Per comarques, la inversió és la següent:

Alt Empordà: 17.095.889

Baix Empordà: 8.051.857

Garrotxa: 4.919.587

Gironès: 6.302.379

Pla de l’Estany: 2.756.469

Ripollès: 6.066.625

Selva: 5.136.995 

“El PUOSC és una eina molt important per als municipis”, ha afirmat Budó durant la roda de premsa de presentació de les dades del pla, un instrument “necessari” que el Govern recupera després de 12 anys i en unes circumstàncies extraordinàries provocades per la pandèmia de Covid-19. La consellera ha destacat que a través del PUOSC 2020-2024 se subvencionaran projectes que suposaran una inversió provisional de 644,8 milions d’euros en obra pública:

“Cal posar en valor aquesta xifra, perquè vol dir que la reactivació econòmica que necessitem més que mai després d’aquesta crisi sanitària és una realitat a través del mon local”, ha manifestat Budó. Aquesta inversió global permetrà realitzar un total de 2.102 actuacions als ajuntaments i les entitats locals que contribuiran a l’activació de l’obra pública a Catalunya.

En aquest sentit, Budó ha volgut fer un reconeixement al món local, que de nou “es posa al capdavant dels municipis i del país per tirar endavant després d’una crisi sanitària, social i econòmica d’aquesta magnitud”.

La consellera també ha explicat que el Departament de la Presidència preveu publicar la resolució definitiva el proper mes d’octubre i que, en atenció especial a la tresoreria dels ens locals i a la situació causada per la pandèmia de Covid-19, s’ha ampliat la bestreta fins al 60% de l’import a l’inici de cada anualitat.

Budó ha estat acompanyada de la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit; el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, i el director dels Serveis Territorials de Presidència a Girona, Raül Morales.

El PUOSC, aprovat a finals del 2019, forma part d’un pla quinquennal que preveu atorgar en total 250 milions d’euros als municipis i comarques de Catalunya. Aquesta xifra situa el PUOSC com un dels instruments més eficaços de suport als municipis petits i mitjans i recupera una línia d’inversió essencial pel finançament d’inversions en infraestructura per a la millora dels serveis als nostres municipis i comarques. Atenent a l’estratègia del Departament per fer front a l’envelliment poblacional de les nostres comarques i a la pèrdua de població, s’ha disposat d’una línia de subvencions per acció territorial a ens locals de menys de 5.000 habitants amb la voluntat de potenciar l’ equilibri territorial i contribuir a igualar els drets de la ciutadania, visqui on visqui.

Cal destacar que les actuacions i despeses subvencionables pel PUOSC 2020-2024 són les destinades a impulsar el reequilibri territorial i revertir la pèrdua poblacional; les de millora d'equipaments i infraestructures municipals que formin part d'una estratègia de desenvolupament territorial; les de millora i gestió eficient de recursos del municipi; les de prevenció de riscos naturals; les de millora de connectivitat tecnològica; les destinades a serveis públics, i les actuacions destinades a serveis supramunicipals. 

Distribució de les inversions en dues línies de subvencions

El pla està dotat per al conjunt de Catalunya amb un total de 250 milions d’euros, dividits en dues línies de subvencions. La primera és de 160 milions i hi han optat tots els ens locals, la segona és de 90 milions i es destina específicament a finançar projectes de municipis de menys de 5.000 habitants.

La primera línia de subvencions està destinada a les inversions i la dotació màxima per municipi és de 250.000 euros. La segona és per a acció territorial a municipis petits i nuclis de població reduïda i la dotació màxima per municipi és de 120.000. Les subvencions de la primera línia estan destinades a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals amb competències en obres i serveis de competència municipal i d'abast o interès supramunicipal. Les de la segona línia són per a municipis de menys de 5.000 habitants, entitats municipals descentralitzades de menys de 5.000 habitants i consells comarcals de menys de 5.000 habitants. Al programa general d'inversions podien optar tots els ens locals, 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades. Al programa de municipis petits i nuclis de població menors de 5.000 habitants podien optar 736 ajuntaments, 1 consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades. 

Més de 2.000 actuacions en cinc anys

Amb el PUOSC 2020-2024, impulsat des del Departament de la Presidència, a  través de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, els ajuntaments i consells comarcals recuperen, després de 8 anys, el principal instrument de suport al món local. Aquest pla incideix directament en la qualitat de vida de la ciutadania, finançant actuacions per cobrir les necessitats dels habitants dels municipis.

Aquesta nova convocatòria aposta per afavorir la generació d’oportunitats i la creació de sinergies amb els agents de cada territori, cobrir les necessitats inversores del món local, guanyar equilibri territorial i revertir la pèrdua de població.

2  

Imatges

Foto de la presentació (Julio Díaz)

Foto de la presentació (Julio Díaz) 462

Foto de la visita a Sant Gregori (Julio Díaz)

Foto de la visita a Sant Gregori (Julio Díaz) 392

1  

Fitxers adjunts

Detall dels projectes subvencionats

Detall dels projectes subvencionats
PDF | 481