Miniatura

2020, Any Internacional de la Sanitat Vegetal

El Departament d'Agricultura abona 1.635.000 € a les Agrupacions de Defensa Vegetal per a subvencionar les actuacions de 2019 i concedeix 1.800.000 € per al 2020

query_builder   23 juliol 2020 13:01

event_note Nota de premsa

2020, Any Internacional de la Sanitat Vegetal

El Departament d'Agricultura abona 1.635.000 € a les Agrupacions de Defensa Vegetal per a subvencionar les actuacions de 2019 i concedeix 1.800.000 € per al 2020

FOTO WEB
Reunió del grup de treball de tècnics d'ADVs de vinya amb tècnics del Servei de Sanitat Vegetal i l'INCAVI (març de 2020).

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha ordenat, aquest mes de juliol, el pagament d’1.635.386,29€ en concepte d’ajuts a les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) per a la prestació de serveis d’assessorament tècnic per a prevenir o lluitar contra plagues, malalties i males herbes, i aplicar els principis de la gestió integrada de plagues (GIP), corresponents a la convocatòria de 2019.

També aquest juliol s’ha publicat la concessió d’1.800.000 € de subvenció per a actuacions que s’estan realitzant durant aquest any, en el qual, tot i la Covid-19, els tècnics estan treballant per a prevenir les plagues i malalties i evitar que aquestes afectin els seus associats.

El foment de les ADVs és una de les prioritats del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en matèria de sanitat vegetal. L’especialització que requereix la protecció vegetal, amb la introducció constant de noves plagues foranes i la restricció europea d’ús dels productes fitosanitaris, necessita cada dia tècnics amb coneixements profunds i experiència contrastada sobre el territori, la qual cosa s’aconsegueix a través de la formació constant i el treball de camp.

Les ADVs, una eina imprescindible a Catalunya per a assessorar i lluitar contra les plagues, malalties dels vegetals, i males herbes

Les ADVs col·laboren amb el Servei de Sanitat Vegetal del DARP en el  desplegament del Pla anual de vigilància de plagues, principalment de les considerades prioritàries i que requereixen un seguiment específic programat com el foc bacterià i el virus de la sharka dels fruiters, la flavescència daurada de la vinya, i també per les que, tot i no haver-se detectat a Catalunya, requereixen d’un estat d’alerta especial com els bacteris Xylella fastidiosa  i l’HLB dels cítrics. També col·laboren amb les Estacions d’Avisos en el seguiment de les diferents plagues i malalties, i a esbrinar els moments més idonis dels tractaments fitosanitaris.

Les ADVs permeten un acostament als agricultors a través del seu personal especialitzat i amb perfil tècnic, la qual cosa permet oferir l’assessorament necessari davant de les diferents situacions que es poden trobar en les explotacions. Els tècnics de les ADVs, a més, són els interlocutors entre agricultors i el DARP a l’hora de difondre de forma vàlida i fiable la informació fitosanitària, i aquesta interlocució permet actuar amb màxima celeritat davant de la detecció de possibles focus de plagues. Les deteccions ràpides sobre el terreny dels organismes patògens dels vegetals són determinants per tal d’evitar o pal·liar les pèrdues que aquests poden produir. Així doncs, les ADVs suposen una peça clau per al DARP i la sanitat vegetal en el desenvolupament coordinat de les campanyes de prevenció i lluita contra les plagues, les malalties, i les males herbes que més preocupen els agricultors.

Aquestes entitats també són una peça clau per a la transferència de nous sistemes de lluita alternatius als productes químics, com la confusió sexual amb feromones, amb grans èxits a Catalunya per al control del barrinador de l’arròs, el cuc del raïm i diverses plagues dels fruiters, la captura massiva amb trampes contra la mosca olivera i la mosca de la fruita, la lluita biològica en cultius d’horta, l’establiment d’infraestructures vegetals per a potenciar la biodiversitat funcional, etcètera.

Per a més informació sobre les ADVs podeu entrar en la pàgina web del DARP: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/, i també a través de l’enllaç següent: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_adv/dar_adv_caracteristiques_entitats_i_dades/

Aquells agricultors que estiguin interessats a formar part d’una ADV també poden consultar en l’esmentat web la relació de les 120 ADVs registrades a Catalunya actualment.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Imatges

Imatge

Imatge 425