Signatura conveni Interior i Territori

La Policia Marítima del cos de Mossos d'Esquadra inicia el patrullatge en una primera fase de desplegament a Palamós

query_builder   27 juliol 2020 14:38

event_note Nota de premsa

La Policia Marítima del cos de Mossos d'Esquadra inicia el patrullatge en una primera fase de desplegament a Palamós

  •  Avui s’ha inaugurat la base nàutica de Palamós, cedida per Ports de la Generalitat, que cobrirà tota l’àrea marítima nord de la costa catalana, de Portbou fins a Blanes 
Conseller Buch i conseller Calvet

El conseller d’Interior, Miquel Buch, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, han presentat avui al Port de Palamós l’inici del patrullatge de la nova Policia Marítima seguint així, el pla de desplegament integral en aigües marítimes.

El conseller Buch ha destacat la importància d’aquest acte “no només pel Departament d'Interior, el cos de Mossos d’Esquadra o el Departament de Territori i Sostenibilitat, sinó per tot el país”. “Avui fem un pas més en aquestes competències que ens van ser atorgades l’any  1994”, ha recordat.

Buch ha posat de relleu que “avui mirem el mar després de 26 anys desplegant-nos pel territori, fent la feina que ens pertoca fer, gestionant les competències que tenim,  que és vetllar per la seguretat integral dels catalans i catalanes”

El titular d’Interior ha explicat que “la Covid19 ens ha fet anar una mica més lents del que voldríem, que és tenir aquest estiu el desplegament màxim d’agents i embarcacions però anirem desenvolupant les embarcacions i les promocions i formacions d’aquests catalans i catalanes que vetllaran per la nostra seguretat al mar”.

El conseller ha agraït la col.laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat que “ens ha donat suport, en tot moment, des que vam posar aquest projecte sobre la taula”.

 

Per finalitzar el seu discurs, Buch s’ha adreçat al cos de Mossos d’Esquadra als que també ha agraït l’esforç diari “gràcies per la feina que feu cada dia, gràcies per vetllar per la nostra seguretat, gràcies per vetllar pels nostres drets i les nostres llibertats i a partir d’avui, gràcies també per vetllar-ho dins el mar”.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha posat de relleu que el desplegament de la Policia Marítima “servirà a tota la gran activitat que hi ha al voltant del sector nàutic: pesquera, industrial i esportiva”, així com també “a les instal·lacions i infraestructures que donen servei al mar; als 45 ports que arreu del litoral estan gestionats per Ports de la Generalitat, i també a les platges”. En aquest sentit, ha remarcat que al litoral català “hi ha una combinació altíssima d’entorns amb valors ambientals a preservar i també activitat econòmica i residencial”. Així, amb aquest desplegament “aprofitarem al màxim les competències en matèria de seguretat i també les que ens atorga la legislació, com la recentment aprovada Llei del Litoral o la Llei de Ports”.  

 

La Policia Maritima

La Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra dona el tret de sortida al patrullatge d’aquesta nova Policia Marítima, que es desplegarà a totes les aigües marítimes de Catalunya el proper estiu, i que actuarà d’acord amb el marc competencial vigent  donant resposta a les funcions policials d’àmbit marítim com a policia ordinària i integral a tot el territori català. 

L’àmbit d’actuació d’aquesta unitat, que dependrà de la Comissaria General de Mobilitat, i que s’estén també a totes les instal·lacions portuàries de Catalunya té, entre d’altres, les següents funcions:

  • La vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i les infraccions administratives en l’àmbit marítim.
  • La protecció, auxili i informació als usuaris de les instal·lacions portuàries així com el suport i auxili a les persones i embarcacions que ho necessitin.
  • La denúncia de les infraccions administratives en l’àmbit de la reglamentació nàutica sobre les tres marines objecte d’actuació: marina comercial, pesquera i esportiva.
  • La inspecció i control dels entorns naturals marítims i la persecució de les activitats que atemptin contra la normativa mediambiental.
  • El salvament marítim, en col·laboració amb la resta d’organismes i institucions que hi participen.
  • La col·laboració i auxili mutu amb altres forces i cossos de seguretat que, en ús de les seves competències, comparteixen l’espai marítim amb el cos de Mossos d’Esquadra.
  • La investigació de delictes de fets esdevinguts en terra ferma que puguin derivar en medi aquàtic, així com aquells delictes que transcorrin entre els medis terrestre i marítim. Les investigacions provinents de requeriments de l’autoritat judicial o del Ministeri Fiscal, i aquelles que es realitzin en col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

L’àmbit plenament competencial d’aquesta unitat en la investigació de delictes, en la seguretat ciutadana i l’ordre públic, així com la policia administrativa, s’ha iniciat avui a Palamós i comptarà amb la integració de la Unitat Aquàtica i els seus efectius per a fer el patrullatge ordinari des de la nova base nàutica.  

 

La Unitat Aquàtica, embrió de la Policia Marítima

La Unitat Aquàtica del cos de Mossos d’Esquadra, creada l’any 2009, i amb competències en aigües continentals i aigües marítimes amb més de 1.200 serveis al mar, rius, canals, estanys i embassaments, passa a formar part de la Policia Marítima. D’aquesta manera aquest nou servei, competent en les aigües continentals i marítimes territorials corresponents al litoral de Catalunya, estarà format per 49 efectius policials (17 efectius són de la Unitat Aquàtica) que exerciran les seves funcions especialitzades de vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i d’infraccions administratives en l’àmbit marítim. 

La Unitat Aquàtica, amb coneixements tècnics sobre el medi aquàtic i amb intervencions policials en salvament i en aigües marítimes, ha treballat conjuntament amb la Comissaria General de Mobilitat en el disseny d’aquesta nova Policia Marítima que comença avui el servei ordinari des de les instal·lacions de Palamós.

 

Desplegament de la Policia Marítima

El passat 20 de febrer ja es va presentar, al Port de l’Ametlla de Mar, a Terres de l’Ebre, la nova Policia Marítima del cos de Mossos d’Esquadra. Aquesta seu, conjuntament amb Palamós i Vilanova i la Geltrú acolliran les bases policials nàutiques d’aquests serveis amb competències en aigües marítimes territorials incloent el tram marítim del riu Ebre, per cobrir més de 800 quilòmetres de litoral català. Aquestes tres bases divideixen la costa en tres sectors: el nord, el centre i el sud. 

L’impacte de la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a fer una nova planificació en relació a la posada en marxa d’aquesta nova unitat que tenia previst començar a operar plenament aquest estiu. Forçosament van quedar suspesos tots els terminis administratius per a les diferents licitacions que comportava la seva posada en marxa. Es preveu completar el desplegament durant l’estiu vinent, amb la posada en marxa de les bases nàutiques de l’Ametlla de Mar, que cobrirà el sector marítim sud, i de Vilanova i la Geltrú, que donarà servei al sector marítim central.

A Palamós, han començat a patrullar, en servei ordinari diürn de dilluns a diumenge amb el suport de tres embarcacions: una barca de mitja eslora i dues de petita eslora. Una quarta embarcació de dotze metres d’eslora i amb una capacitat de com a mínim deu persones s’està condicionant per entrar en funcionament aquest mateix setembre. Tres embarcacions més estan en procés de licitació i podrien començar a navegar a finals d’any o a principis del 2021.

Els efectius que formaran part d’aquesta unitat ja estan seleccionats i faran els cursos de formació per iniciar les noves tasques policials el proper mes de setembre a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. 

Palamós, el primer en acollir la Policia Marítima

Els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar, competència de la Generalitat de Catalunya, acolliran les bases de la nova Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra, que tindrà competències en aigües marítimes territorials, incloent-hi el tram marítim del riu Ebre. L’empresa pública Ports de la Generalitat dotarà els tres ports progressivament d’edificis o espais habilitats, un petit magatzem per al material i un punt d’amarratge per a l’embarcació de la Policia Marítima.

El primer en acollir la Policia Marítima ha estat el port de Palamós, on l’Administració portuària ha rehabilitat recentment un edifici del recinte portuari, que ara acollirà el nou cos policial. S’ha fet una distribució interior repartida entre oficines, sala de reunions i una zona comuna de servei, amb una inversió de 151.000 euros. A més, el punt d’amarratge per a l’embarcació s’ha ubicat al moll comercial.