Miniatura d'un vehicle elèctric carregant-se

Prorrogat el termini d'execució de la convocatòria d'ajuts per a actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic d'ens locals

query_builder   11 agost 2020 11:55

event_note Nota de premsa

Prorrogat el termini d'execució de la convocatòria d'ajuts per a actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic d'ens locals

  • La pròrroga, fins el 30 de juny de 2021, facilitarà que els ens locals disposin del temps necessari per executar i justificar les accions que es poden beneficiar de la subvenció, tenint en compte les dificultats provocades per la COVID-19

 

  • A més, els ens locals disposaran automàticament d’un 90% de bestreta per assegurar l’execució de les actuacions
Imatge d'un vehicle elèctric carregant-se

El Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha prorrogat el termini d’execució de la convocatòria de subvencions per al desenvolupament d'actuacions de mitigació i d'adaptació al canvi climàtic per part dels ens locals de Catalunya.

 

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica avui la resolució per ampliar aquest termini, inicialment previst per al 31 d’octubre de 2020, fins al 30 de juny de 2021. A més, el Departament concedirà d’ofici als ens locals beneficiats una bestreta del 90% de l’import de la subvenció.

 

La pròrroga vol garantir que els ens locals beneficiaris de les subvencions no es vegin perjudicats pel context generat per la COVID-19 en l’execució i justificació de les actuacions subvencionades. Alhora, l’atorgament d’ofici d’una bestreta del 90% permetrà que disposin dels fons necessaris per a poder executar les actuacions subvencionades.

 

Cal recordar que s’han presentat 102 sol·licituds, amb un import de subvenció sol·licitat de 2,74 milios d’euros, molt superior a l’import global de la subvenció, establert en un milió d’euros. És un clar senyal de la voluntat dels ens locals, d’acord amb la Llei del canvi climàtic, d’impulsar una transició energètica que ens acosti als objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i, alhora, de reduir la nostra vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic.

 

De les 102 sol·licituds, 46 han estat atorgades; 32 ens locals n’han desistit; 17 no han pogut ser subvencionades per haver-se esgotat el pressupost, i 7 han estat inadmeses. Les 46 subvencions atorgades corresponen a 44 ens locals (dos ajuntaments tenen dues actuacions diferents subvencionades): 42 ajuntaments i 2 consells comarcals.

 

La distribució geogràfica de les subvencions abarca una part important del país (24 comarques diferents) i el 80% correspon a poblacions inferiors a 5.000 habitants. Els ens locals subvencionats es troben a les comarques següents: Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrotxa, Gironès, Maresme, Moianès, Montsià, Osona, Pla d’Urgell, Ripollès, Selva, Tarragonès, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

 

El gruix de les actuacions: mobilitat i aigua

 

El bloc més important de les actuacions subvencionades correspon a actuacions de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle en l’àmbit de la mobilitat i de reducció de la vulnerabilitat en la gestió de l’aigua (el 95% de les actuacions). El 5% restant correspon a actuacions d’esmorteïment dels impactes de les illes de calor urbanes i a instal·lacions de producció d’energia geotèrmica.

 

Així, per destacar algunes actuacions concretes, hi ha des de l’adquisició de vehicles elèctrics, passant per la millora en l’eficiència de les xarxes de distribució d’aigua potable, la redacció de plans de sequera o l’esmorteïment de l’illa de calor urbana en els patis de les escoles municipals.

 

Cal recordar que fa poc més d’un any, el maig del 2019, el Govern de la Generalitat acordava la declaració d’emergència climàtica. Aquesta línia de subvencions és una de les moltes accions coherents amb aquella declaració i es produeix en un moment de crisi socioeconòmica com a conseqüència de la pandèmia de la COVID19 que pot impulsar a repensar el futur. La subvenció d’un milió d’euros suposa la mobilització, per part dels ens locals, d’una inversió de 2,69 milions adreçada a reconstruir el país de manera més sostenible.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 101