Imatge

Calvet: "Volem incrementar la qualitat de les aigües de bany anant més enllà del compliment de la legislació, i millorant el medi natural i la qualitat de vida de les persones"

query_builder   21 setembre 2020 14:35

event_note Nota de premsa

Calvet: "Volem incrementar la qualitat de les aigües de bany anant més enllà del compliment de la legislació, i millorant el medi natural i la qualitat de vida de les persones"

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat el projecte de col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) per denvolupar un sistema de mesura ràpida de la qualitat de les aigües de bany
  • L’Agència destinarà 578.000 euros en tres anys per millorar i agilitzar la presa de decisions en episodis de contaminació arran d’episodis de pluges i abocaments, o per la cerca de fonts puntuals de contaminació
Imatge

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat el projecte d’investigació en què treballen l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) per desenvolupar un nou sistema de detecció i monitorització de microorganismes no desitjats (principalment enterococs intestinals i escherichia coli) en l’aigua. El projecte pretén millorar la presa de decisions en la gestió dels episodis de contaminació a les platges, i aigües de bany en general, en episodis de pluja o possibles episodis de contaminació.

Mesuraments més àgils

L’ACA destinarà 578.000 euros per desenvolupar aquest nou sistema de control en el període comprès entre 2020 i 2023, que farà possible detectar d’una manera més ràpida les possibles alteracions de la qualitat de l’aigua de bany, amb un termini no superior a les tres hores. Cal tenir en compte que en l’actualitat, el sistema que es fa servir permet disposar de resultats en un període comprès entre les 24 i les 48 hores.

El conseller s’ha referit a la millora que s’ha produït en la qualitat de les aigües de bany en les darreres dues dècades i mitja explicant que “en els anys 90 del segle XX, només el 24% de les platges tenien una qualitat de l’aigua excel·lent, mentre que avui en tenim el 94%”. “Tot això”, ha destacat, “s’ha aconseguit donant compliment a la directiva europea de les aigües de bany, però volem anar més enllà,  avançant en innovació”, perquè “allà on ara hi tenim un sistema de control, podem millorant substancialment, anant més enllà del compliment de la legislació, i millorant el medi natural i la qualitat de vida de les persones”. Calvet també ha defensat “la fiscalitat ambiental finalista, com el cànon de l’aigua, que ens vam inventar i que va costar implementar, però que ens ha permès arribar on som ara” permetent finançar i dur a terme a l’ACA projectes com el que s’ha presentat avui.

Aposta per la investigació i la innovació

El nou sistema farà possible que els punts de control siguin llocs variables, no com ara, que s’agafen les mostres des d’una estació fixa. A més, el control analític es podrà fer en el mateix lloc de la presa de mostres (des de la platja, des del cotxe o des d’un laboratori mòbil), facilitant així l’obtenció ràpida de resultats i facilitant la presa de decisions.

La col·laboració entre l’ACA i l’ICFO també preveu integrar un sistema de monitorització de la presència de fitoplàncton. És habitual durant l’estiu que hi hagi platges que en funció de les seves característiques (platges tancades, amb poc onatge i amb temperatures elevades) puguin tenir proliferacions de fitoplàncton. En la majoria dels casos, aquests episodis no són nocius per als banyistes i únicament destaquen per donar una diferent coloració de l’aigua. Amb aquest projecte es pretén, per tant, poder analitzar també in situ i de forma ràpida les concentracions de fitoplàncton responsables de les proliferacions.

 

3  

Imatges

Imatge

Imatge 354

Imatge

Imatge 115

Imatge

Imatge 209

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 193