El president Aragonès, durant la seva intervenció

El president Aragonès reivindica que el Port, l'Aeroport i el Consorci de la Zona Franca es gestionin des de les institucions del territori

query_builder   16 juny 2021 18:22

event_note Nota de premsa

El president Aragonès reivindica que el Port, l'Aeroport i el Consorci de la Zona Franca es gestionin des de les institucions del territori

  • Durant la conferència inaugural de la reunió anual del Cercle d’Economia, el cap de l’Executiu ha remarcat que “volem una solució dialogada al conflicte amb l’Estat, que pugui ser ratificada per la ciutadania de Catalunya”
El president Aragonès, durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar
El president Aragonès, durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquesta tarda que “les infraestructures clau per a la competitivitat econòmica del nostre país, com són el Port, l’Aeroport i el Consorci de la Zona Franca, es gestionin des del territori, des de les institucions del territori”. Per aquest motiu, ha demanat que siguin traspassades a la Generalitat.

Pere Aragonès ha apostat per “pensar en gran i amb la màxima ambició, no només política, sinó com a societat”. I ha assegurat que Catalunya “serà capaç de competir globalment si la Barcelona Metropolitana competeix globalment”, perquè “la gestió de proximitat és el que ens fa ser molt més competitius amb les metròpolis amb què competim en què la gestió és molt més propera i no centralitzada”.

El cap de l’Executiu ha fet aquesta reivindicació durant la conferència inaugural de la reunió anual del Cercle d’Economia, que enguany està dedicada al tema "La gran reconstrucció: reptes i oportunitats per a l’empresa, l’economia i la política”.

Durant la seva intervenció, el president Aragonès ha recordat que si la gestió de les infraestructures s’hagués fet des d’una perspectiva territorial i amb una negociació amb el conjunt de les administracions afectades, “avui ja tindríem un consens” sobre el futur de l’Aeroport de Barcelona – El Prat. En aquest sentit, ha precisat que si l’ampliació no és possible “cal tenir alternatives preparades”. “És la nostra obligació, perquè no volem deixar d’estar connectats a nivell intercontinental”, ha afegit.

Solució dialogada al conflicte polític

El cap del Govern també ha dedicat bona part del seu discurs a la gestió del conflicte entre Catalunya i l’Estat i ha defensat “obrir una etapa en la que les diferents propostes de solució es puguin posar sobre la taula”. “Tinc tot el compromís amb una etapa de diàleg i negociació, volem una solució que pugui ser ratificada per la ciutadania de Catalunya”, ha remarcat el president, que ha dit que “l’Estat ha de defensar la seva proposta, té l’obligació de presentar-la, i a partir d’aquí debatre, contraposar models i avançar en aquest procés”.

Pere Aragonès ha reconegut que aquesta negociació “no serà fàcil, tindrà moltes dificultats i requerirà de passos endavant i, si es produeixen, serà una senyal que es pot avançar en aquest camí”. Ha afegit que “una societat madura com la catalana no ha de tenir por a abordar tots els debats”.“Per part meva i de Catalunya hi ha tota la voluntat”, ha assegurat, i ha fet notar que “en els propers dies veurem si aquesta és també la voluntat de l’Estat, espero que sí, perquè la gent ens demana poder resoldre d’una manera diferent les diferencies i poder anar a la recerca d’acords que sempre han de passar per la decisió de la ciutadania”, ha reblat.

Fons europeus

Al llarg de la seva intervenció, el president també s’ha referit als fons europeus i ha recordat que en la seva gestió “és absolutament imprescindible” la col·laboració entre l’àmbit públic, l’àmbit empresarial i les entitats d’iniciativa social. Pere Aragonès ha reivindicat la “llarga tradició” catalana de col·laboració publico-privada, tot i que ha instat a “revisar el model” per tal de “trobar un punt d’equilibri” perquè “per sobre de tot hi ha d’haver l’interès general i no tant el benefici empresarial”. És per aquest motiu, que el president ha demanat “millorar els espais de coordinació” perquè cap projecte finançant pels fons europeus no podrà ser gestionat únicament des de l’àmbit privat o l’àmbit públic.

Nou contracte social per fer front a les desigualtats

A l’inici de la seva intervenció, el cap del Govern ha assenyalat que “tenim l’oportunitat d’iniciar una nova etapa a Catalunya, que necessita una sacsejada, avançar de nou com a país”. I per fer-ho, ha apostat per les quatre grans transformacions: social, feminista, verda i democràtica.

El president ha reivindicat un nou contracte social que protegeixi tothom de les desigualtats i que se centri en temes com l’habitatge, el subministrament d’aigua i energia, la connectivitat o la renda bàsica. En aquest sentit, ha lamentat el recurs del govern de l’Estat contra la llei que regula els preus del lloguer, que ha qualificat de “mala notícia”, però ha afegit que “no defallirem, perquè l’augment de desnonaments és important”.

 

3  

Imatges

El president durant la seva intervenció

El president durant la seva intervenció 1054

El president, durant la seva intervenció

El president, durant la seva intervenció 1348

El president, durant el col·loqui

El president, durant el col·loqui 1506