L'activitat comercial ha repuntat durant el segon trimestre de l'any

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (JULIOL 2021)

El segon trimestre el PIB català registra un creixement notable, d'un 4,1%, en un context de menors restriccions

query_builder   2 agost 2021 13:35

event_note Nota de premsa

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (JULIOL 2021)

El segon trimestre el PIB català registra un creixement notable, d'un 4,1%, en un context de menors restriccions

  • L'economia catalana es reactiva i el creixement del PIB se situa en el 19,1% interanual
  • El sector de serveis i la indústria impulsen una recuperació sòlida
  • El mercat de treball reflecteix la millora de l'activitat econòmica: l'ocupació creix un 5,9% interanual i la taxa d'atur baixa fins al 12,3%
L'activitat comercial ha repuntat durant el segon trimestre de l'any

Segons l’estimació d’avanç que elabora l’Idescat i que recull la Nota de Conjuntura Econòmica del Departament d’Economia i Hisenda, el segon trimestre del 2021 l’economia catalana creix un 4,1% intertrimestral, després de dos trimestres d’estancament de la recuperació (al quart trimestre del 2020 el PIB havia retrocedit un 0,6%, i el primer trimestre del 2021 un 0,1%). L'avanç en la vacunació i l'aixecament de restriccions han impulsat la millora de l'activitat econòmica, amb el lideratge de la indústria i el sector de serveis. La millora de l’activitat a Catalunya supera la de l’economia espanyola (2,8%) i la zona euro (2,0%).

En termes interanuals, el PIB registra durant el segon trimestre del 2021 un creixement molt intens, d’un 19,1% respecte al mateix trimestre del 2020, quan les restriccions per contenir la pandèmia van ser més dures. Si comparem el PIB en volum del segon trimestre del 2021 amb la situació prèvia a la pandèmia (quart trimestre del 2019), és un 5,4% inferior.

La informació econòmica més recent relacionada amb el dinamisme del consum (segons les dades de compres amb targetes bancàries), les millores en el mercat de treball (en especial, la disminució del nombre de persones en ERTO des del març) i el to favorable de les exportacions fins al maig, en conjunció amb la recuperació intensa del comerç de béns a escala mundial, conviden a l’optimisme de cara a la segona meitat de l’any. No obstant això, l’expansió de la variant delta pot limitar la recuperació de les activitats més afectades per la caiguda de la mobilitat internacional, en especial, el turisme estranger.

La indústria encadena un avanç sòlid la primera meitat de l’any mentre la construcció presenta un ritme de recuperació més moderat

El sector industrial va recuperar el creixement interanual positiu durant el primer trimestre del 2021, i durant el segon ha intensificat la millora. En termes interanuals el seu VAB creix un 24,3% i ja supera el nivell previ a la pandèmia. És el sector productiu que mostra més dinamisme i s’està veient beneficiat per l’impuls del comerç de béns a escala global. La producció industrial ha millorat la seva evolució a la major part d’economies de l’euro, si bé l’evolució a Catalunya ha estat més favorable que al conjunt de la zona euro. Alguns elements que podrien condicionar la recuperació de la indústria en els mesos vinents són l’augment dels costos de producció i l’escassetat dels semiconductors en l’àmbit internacional.

La construcció creix un 15,4% interanual, i és el sector que presenta un ritme de recuperació més moderat respecte al primer trimestre del 2021. La incertesa econòmica continua sent elevada, però el sector comença a reactivar-se per un major dinamisme en la construcció residencial.

El VAB del sector agrari segueix presentant el comportament més estable al llarg de la crisi sanitària, amb un creixement del 0,2% interanual el segon trimestre del 2021. Durant l’any 2020 va ser el sector d’activitat menys afectat per la crisi sanitària.

L'avanç en la vacunació i l'aixecament de restriccions han impulsat una millora força generalitzada en l'activitat dels serveis i en els indicadors de consum

Durant el segon trimestre hi ha una recuperació generalitzada en el sector de serveis, que s’estén a tots els serveis de mercat, a diferència dels trimestres anteriors L’increment als serveis és més generalitzat per subsectors que als trimestres anteriors, quan estava més limitat als serveis tecnològics, la sanitat i l’administració pública. Durant el segon trimestre s’amplia el creixement a les activitats professionals i altres serveis empresarials, i també s’aprecia una millora a branques que han vist reduir les restriccions sobre la seva activitat, com el comerç o l’hostaleria. No obstant això, el grau de recuperació dins dels serveis continua sent molt desigual, amb branques que mostren una fortalesa significativa (com els serveis tecnològics, les activitats financeres o la sanitat i l’administració pública) i amb branques que encara no han recuperat la seva activitat prèvia a la pandèmia.

El sector turístic, en aquest sentit, continua anotant caigudes molt fortes respecte als nivells pre COVID, si bé cal destacar una millora dels indicadors turístics durant el maig i el juny, sobretot els relacionats amb el turisme de la població catalana i de la resta de l’Estat. L’afluència de turistes estrangers millora lleugerament en aquest període, però segueix lluny dels valors prepandèmia i encara hi ha molta incertesa sobre la seva recuperació al llarg de l’estiu.

El mercat de treball registra una millora significativa durant el segon trimestre, i  la taxa d’atur baixa fins a un 12,3%, el valor més baix des de l’inici de la pandèmia

El repunt de l’activitat econòmica a Catalunya durant el segon trimestre també ha vingut acompanyat d’una millora al mercat de treball. Segons l’EPA, l’ocupació ha crescut un 1,3% trimestral, mentre que en termes interanuals el creixement s’accelera fins a un 5,9% (també per l’efecte comparació amb el trimestre de major confinament, el segon trimestre del 2020). L’afiliació també registra una millora significativa (3,6% interanual).

El nombre de treballadors en ERTO a Catalunya es redueix fins a les 89.448 persones el juny (i per tant afecta un 3,1% dels treballadors elegibles), la xifra més baixa des de la pandèmia. Aquest mecanisme es concentra en determinats sectors que encara compten amb restriccions o que tenen una estreta relació amb el turisme (com els serveis d’allotjament, l’hostaleria o les agències de viatges).

La taxa d’atur baixa fins a un 12,3% el segon trimestre, el valor més baix des de l’inici de la pandèmia (el segon trimestre del 2020 era d’un 12,8%). Durant el segon trimestre a Espanya la taxa d’atur s’ha reduït fins a un 15,3% i a la UEM fins al 8,1% (mitjana abril-maig).

En aquesta Nota de Conjuntura, s’inclouen quatre requadres amb l’anàlisi de: els resultats, balanç i activitat comercial de l’empresa catalana; l’Enquesta de condicions de vida del 2020; l’ocupació publica a Catalunya; la renda familiar disponible bruta a les comarques i altres demarcacions territorials.

La Nota de Conjuntura corresponent al segon trimestre del 2021 es pot consultar al web del Departament d’Economia i Hisenda: http://economia.gencat.cat/ca/ambits-actuacio/economia-catalana/estudis-publicacions/nota-conjuntura/numero-115/ 

 

1  

Fitxers adjunts

El segon trimestre el PIB català registra un creixement notable, d'un 4,1%, en un context de menors restriccions

El segon trimestre el PIB català registra un creixement notable, d'un 4,1%, en un context de menors restriccions
PDF | 37