.

Ciuró anuncia que augmentarà un 2 % el pressupost destinat a la justícia gratuïta

La titular de Justícia demana als grups politics d'aquí i als que tenen representació a Madrid abordar la problemàtica de la temporalitat a l'Administració de Justícia

query_builder   19 octubre 2021 18:38

event_note Nota de premsa

Ciuró anuncia que augmentarà un 2 % el pressupost destinat a la justícia gratuïta

La titular de Justícia demana als grups politics d'aquí i als que tenen representació a Madrid abordar la problemàtica de la temporalitat a l'Administració de Justícia

.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que avui ha respost una interpel·lació al Parlament de Catalunya sobre l’estat de l’Administració de justícia a Catalunya, ha anunciat que el Departament augmentarà l’any 2022 un 2% més els pagaments dels mòduls que Justícia abona als advocats i procuradors del torn d’ofici per la prestació del servei públic de la justícia gratuïta, un servei adreçat a les persones que no tenen prou recursos per iniciar un procés judicial. En aquests casos, el Departament de Justícia assumeix el cost de la seva defensa i representació davant dels tribunals, amb l’objectiu de garantir l’accés a la justícia en condicions d’igualtat. El reconeixement del dret a l’assistència jurídica gratuïta inclou la informació i l’assessorament previs al procés judicial, la mediació familiar i la designació d’un advocat i un procurador d’ofici.

L’objectiu del Departament és anar recuperant l’import d’abans del període de crisi econòmica. Així, els advocats i procuradors del torn d’ofici han rebut aquest any un 1,5 % més per les actuacions realitzades, i l’any vinent s’augmentarà un 2 % més l’import per dur a terme aquestes actuacions davant els tribunals i els col·legis professionals on presten els seus serveis. D’altra banda, els lletrats i lletrades que presten els serveis d’orientació jurídica tindran un augment del mòdul per hora de servei d’un 3,5 % i en l’àmbit penitenciari, del 3 %.

La consellera ha tornat a reclamar l’import de les taxes judicials de l’Estat recaptades a Catalunya, vinculades al finançament de la justícia gratuïta. A Catalunya l’assistència jurídica gratuïta la gestiona el Departament de Justícia, i el seu cost va exclusivament a càrrec de la Generalitat de Catalunya mitjançant el pressupost del Departament, atès que l’Estat, malgrat aquesta disposició legal, no transfereix a la Generalitat l’import recaptat per aquestes taxes a Catalunya, al voltant de 60 MEUR.

 

Acabar amb la temporalitat de les plantilles

Durant la seva intervenció, la consellera ha asseverat que un dels principals problemes de l’Administració de justícia és l’elevada taxa de temporalitat dels treballadors públics. I ha subratllat que ara tenim un 51,29 % d’interins quan el màxim hauria de ser del 8 %.

En aquest sentit, Ciuró ha informat que, durant els propers mesos, s’han ofert 1.845 places de funcionaris, corresponents a l’oferta pública de 2017 i 2018, que se sumaran a les 757 places que s’han de convocar el proper mes de novembre i que formarien part de l’oferta pública de 2019 que ha demanat la Generalitat. “Estem realitzant un esforç per reduir el percentatge d’interinitat i seguirà essent un dels nostres principals objectius. Aprofitarem totes les oportunitats que tinguem per estabilitzar les plantilles” ha dit la titular de Justícia, que ha fet una crida a tots els grups polítics, tant els catalans com els que tenen representació a Madrid, per abordar aquesta problemàtica.

Malgrat els esforços del Departament per estabilitzar les plantilles, Ciuró ha explicat que des de la conselleria se segueix formant els interins perquè, un cop accedeixin a la plaça que cobreixen, puguin treballar amb totes les garanties, i ha informat que poden accedir tant als cursos específics destinats a personal de nova incorporació com a qualsevol curs dirigit al personal funcionari que presta serveis a l’Administració de justícia, a través Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. I també poden accedir a un sistema de tutories individuals durant el període de pràctiques que tenen en la primera destinació després de ser nomenats, per tal que adquireixin la formació pràctica necessària. 

La titular de Justícia ha posat de manifest l’elevada rotació de jutges i magistrats i lletrats, que venen a formar-se a Catalunya i tornen als seus llocs d’origen. En aquest aspecte, ha anunciat que establirem un programa de beques per incentivar els opositors catalans a la carrera judicial i fiscal, alhora que fomentarem el nostre dret propi, el Codi civil català, entre els estudiants de dret i els operadors jurídics perquè l’emprin de manera habitual.

1  

Imatges

La consellera Ciuró en un moment de la seva intervenció al Parlament

La consellera Ciuró en un moment de la seva intervenció al Parlament 79