• En una entrevista al programa “El món a RAC1”, el conseller de la Presidència denuncia que “el govern espanyol es mou cada dia en la línia de l’ofec”
 
  • Homs ha apuntat que la propera tardor serà un moment històric “de gran responsabilitat i de grans oportunitats” i manté que “seria un error de país separar el debat que en diem nacional del debat social o econòmic”
El conseller Homs als estudis de RAC1
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha destacat avui les tres “fortaleses” del procés que viu Catalunya: “la mobilització de la gent, la capacitat d’acord polític intern a Catalunya, i un bon to i sentit positiu i via constructiva”. En una entrevista al programa “El món a RAC1”, el portaveu del Govern ha posat en valor ”l’audàcia i la intel·ligència” que hi ha hagut a nivell polític i civil perquè “hem fet coses aquests dos anys que eren impensables fa una colla d'anys. Coses com la cadena humana de 400 quilòmetres” o “l’acord per la data i la pregunta” al qual van arribar “formacions polítiques de sensibilitats ben diferents.”
 
Precisament, aquestes fortaleses, “mobilització, acord polític i to positiu”, són les que han de servir per respondre al govern espanyol, “que es mou en la línia de l'ofec. Cada dia, cada setmana, en el Consell de Ministres. No hi ha llei que aprovi que no es mengi una part de les competències que tenim. No hi ha decisió que prengui que no vagi en contra de subfinançar o de finançar cada cop més malament els serveis públics que prestem, i això és pràcticament cada divendres”, ha lamentat. Tanmateix, és una situació que el Govern “pot aguantar molt perquè és fort i les estructures de l'Administració de la Generalitat també. Sobretot els seus servidors públics”, ha afegit.
 
En aquest context, el conseller de la Presidència ha apuntat que aquesta tardor serà “extraordinària”, un moment històric “de gran responsabilitat i de grans oportunitats per al país” en què la política “també haurà de saber estar a l’altura d’aquesta circumstància històrica”. Homs ha afegit que “hem de tenir previstos tots els escenaris” per poder adoptar “des de l’actuació més bel·ligerant fins a la més intel·ligent”. “No podem anticipar-nos abans d’hora perquè el que faríem és anar venuts en un procés que tindrà les seves complicacions i les seves situacions compromeses”. Precisament, en referència al procés que viu el país, el conseller ha assenyalat que seria “un error separar el debat que en diem nacional del debat social o econòmic. Un error monstruós. Perquè això va íntimament lligat.”
 
Preguntat sobre la possibilitat d’un canvi en la formulació de la pregunta com a condició per negociar amb el govern espanyol, el portaveu del Govern ha reiterat la “determinació absoluta amb allò a què ens hem compromès”, que no és fruit de la improvisació, ja que “fa anys i panys que tenim un compromís de fer les coses d'una manera. Hi ha hagut un procés de maduració, intents, de tota mena, i d’acords molt treballats”.
 
El conseller ha destacat “la grandíssima oportunitat que tenim col·lectivament” i ha refermat que té dipositada “una gran confiança en la gent que es mobilitza a nivell de carrer”, persones “serioses, honestes, treballadores i pacífiques” i “en la política catalana”. En aquesta línia, Homs ha posat en valor totes les vegades que a la política catalana s’ha posat d'acord “per defensar l'autogovern de Catalunya” i ha emfatitzat en què “aquesta és la nostra força”.

1  

Fitxers adjunts

El conseller als estudis de RAC1

El conseller als estudis de RAC1
JPG | 74