• El Govern lidera la llista feta pública avui per l'ONG Transparencia Internacional España, que està basada en 80 indicadors
  • En aquest tercer rànquing, el Govern de la Generalitat ha aconseguit 100 punts, la màxima puntuació, sobre les sis àrees analitzades
  •  En el darrer índex, publicat l’any 2012, el Govern català ocupava la desena posició, amb 78,8 punts
El Govern de Catalunya lidera l’índex dels territoris de l’estat espanyol en transparència, segons el tercer Índice de Transparencia de las Comunidades Autónomas (INCAU) 2014 fet públic avui a Madrid per l’organització no governamental Transparencia Internacional España. Catalunya comparteix la màxima puntuació, 100 punts, amb el País Basc i Castella-Lleó. Aquest índex és una eina per mesurar i divulgar el nivell de transparència informativa dels governs de les comunitats autònomes on es presenten tan els resultats de transparència global com de cadascuna de les sis àrees de transparència analitzades.
 
El Govern ha obtingut els 100 punts sobre els sis indicadors globals de transparència analitzats: la informació sobre el territori; la relació amb els ciutadans i la societat; la transparència econòmico-financera; la transparència en les contractacions de serveis, obres i subministraments; ordenació de territori, urbanisme i obres públiques; i sobre els indicadors de la nova Llei de transparència.
 
Segons el rànquing 2012, la puntuació de Catalunya era de 78,8 punts, per la qual cosa, ocupava la desena posició. Així doncs, les mesures que s’han dut a terme aquests dos darrers anys han estat clau per aconseguir la màxima puntuació possible, 100 punts, i liderar l’índex de 2014.
 
Cal afegir que l’índex 2014 situa La Rioja (96), Galícia (94) i Balears (93) per darrera de Catalunya, el País Basc i Castellà-Lleó, mentre que Madrid ocupa l'última posició del llistat, amb 65 punts, per darrere de Múrcia (79), Canàries (80) i Castella-La Manxa (84). Pel que fa a la mitjana de les comunitats autònomes, ha millorat en els quatre darrers anys, ja que al 2010 es va situar en 71,5 punts, al 2012 en 79,9, i enguany ha arribat als 86,6.
 
Una aposta personal del president Mas
 
El 22 de febrer de l’any passat, el president de la Generalitat, Artur Mas, va presentar un document amb 51 mesures fruit de les dues reunions per a la regeneració democràtica que va mantenir amb els màxims representants dels organismes de control institucional al Palau de la Generalitat.
 
Aquestes 51 mesures, presentades després de la segona reunió, s’agrupen en sis grans eixos d’actuació: Transparència, accés a la informació i bon govern; la contractació pública (administracions i empreses) i reforma de l’Administració; administració de justícia: procediments i delimitacions de la figura de l’imputat; mesures de reforçament de la transparència en la gestió dels partits polítics; potenciació dels organismes de control i la regeneració democràtica: una responsabilitat de tots.
 
Mesos després, el 29 de juliol de 2013, el president Mas va presentar el portal web sobre transparència del Govern de la Generalitat (www.transparencia.gencat.cat), que donava compliment a un dels compromisos més importants que havia assumit cinc mesos enrere i que ha estat desenvolupat per la Secretaria de Comunicació del Govern a través de la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió.
 
El cap del Govern va destacar que aquestes mesures es van impulsar perquè a Catalunya “hi hagués més transparència, més accés a la informació i una actitud clara de lluita contra possibles irregularitats o casos de corrupció” i va afegir que amb el nou portal volia portar Catalunya “a les millors posicions, si podem els primers”.
 
Podeu consultar el detall dels 80 indicadors en aquest enllaç.