• Així ho ha expressat el conseller Homs a la inauguració del Centre Lluís Companys del Tarròs.
  • Pel conseller, la memòria de Companys “ens ha d’esperonar  a reivindicar que al final les coses rellevants a la vida es resolen sempre de manera positiva.”
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha inaugurat el Centre d’Informació Lluís Companys al Tarròs (Tornabous). Per Homs, “el que representa aquest equipament és un acte de justícia”, tant perquè està “al servei de la memòria col·lectiva del que som, del que representem en termes de país” com per ser una instal·lació “al servei de la dignificació dels nostres presidents”.
 
“Per ironies del destí, avui som 18 de juliol” i el portaveu del Govern  ha explicat als assistents de l’acte d’inauguració que  en el seu recorregut al Centre d’Informació Lluís Companys ha fet clic als interactius, on es poden veure “determinats moments o determinats discursos del president Companys i a mi com que som 18 de juliol se m’ha anat els ulls i el dit a clicar una al·locució del president Companys el 18 de juliol del 36”. El conseller Homs ha recordat als assistents que tal dia com avui fa 78 anys, el  president Companys en aquell moment, "demanava serenitat” i, de memòria, Homs ha repetit el que va dir Companys: “la serenitat no priva, sinó que resulta eficaç”. També el president Companys parlava de serenitat en el seu testament –“el testament d’una persona que sap que va a morir”.
 
“Podríem subratllar d’altres d’actituds evidentment però aquesta expressió, aquest mandat, aquesta invitació a la serenitat crec que és perfectament adequada en els temps d’avui.” Des d’aquesta perspectiva, ha afirmat que “el poble de Catalunya està actuant amb una gran serenitat.”

Sobre la figura de Companys, el conseller Homs ha compartit amb els assistents a l’acte que “fins on jo sé no hi ha cap president escollit democràticament que hagi mort afusellat”. I ha comparat aquesta situació contradictòria amb una altra d’actual com el fet que “hàgim de tornar a reivindicar una democràcia i el dret a vot, que ens pensàvem que estava ben consolidat.” El conseller de la Presidència considera que la memòria de Companys “ens ha d’esperonar  a reivindicar i continuar reivindicant que al final les coses rellevants a la vida es resolen sempre de manera positiva.” I, finalment, “només amb una actitud de serenitat” i “amb la mobilització dels actors polítics” serà possible “honorar aquesta memòria” i “segur que com a país ens en sortirem”.
 
El Centre d’Informació Lluís Companys del Tarròs ha estat impulsat i realitzat gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tornabous i el conseller Homs ha volgut reconèixer aquesta forma de treballar com a “bona pràctica i així és com a tot arreu ho hauríem de fer."
 
També han participat en l’acte d’inauguració l’alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. El delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha acompanyat el conseller.