• El cap de l’Executiu reclama que el diàleg amb l’Estat tingui contingut i respecti la voluntat de la majoria dels catalans expressada a les urnes
  • Artur Mas ha presidit la presentació de l’informe “Temes candents de l’economia catalana: visió dels empresaris”, elaborat per PwC
El president Mas, en un moment de la seva intervenció
El president Mas, en un moment de la seva intervenció
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit avui que el diàleg amb les institucions de l’Estat “és positiu, però ha de tenir contingut” i ha advertit al Govern central que “si el que es pretén és simplement anul·lar la voluntat de la gent de Catalunya expressada a les urnes i es fa veure que no existeix, és molt difícil trobar una solució”.
 
Artur Mas ha apostat per l’entesa, però ha dit que “requereix una actitud valenta i assumir riscos per part de tothom”. El president ha afegit que “nosaltres assumim molts riscos, però a l’altra banda també se n’han d’assumir, perquè, si no, és impossible que hi hagi el grau d’entesa necessari perquè es faci com es fa a les democràcies consolidades, com el Regne Unit”.
 
El president Mas ha revelat que va haver de demanar per escrit l’entrevista amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, perquè li negaven que l’hagués sol·licitat quan ho feia verbalment. “Vaig haver de deixar-ho per escrit i en dues hores em van contestar”, ha explicat.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions aquest vespre durant la presentació de l'informe "Temes candents de l'economia catalana: visió dels empresaris", elaborat per PwC i que recull les aportacions de presidents i consellers delegats d'empreses catalanes sobre temes com ara el creixement, el sector financer, la formació, el turisme, la fiscalitat, les infraestructures, la internacionalització, la innovació i la tecnologia, i el futur polític. 
 
Corredor ferroviari del Mediterrani
El president s’ha referit a bona part d’aquests temes durant la seva intervenció i, pel que fa a l’àmbit de les infraestructures, s’ha referit al corredor ferroviari del Mediterrani i ha recordat que “encara hi tenim vies úniques, malgrat que hi ha línies d’alta velocitat a gairebé totes les capitals de província espanyoles, amb uns problemes de manteniment molt grans i pocs passatgers en la majoria dels casos”. Artur Mas ha recordat que fa un any que hi ha adjudicacions fetes per obres d’aquest corredor per part del Govern central, que encara no han començat. “Quan s’adjudica una obra teòricament és que hi ha els diners previstos”, ha assenyalat.
 
En aquest sentit, el cap del Govern també ha destacat que el trànsit d’exportacions i importacions del Port de Barcelona ha crescut un 63% entre el 2008 i el primer semestre del 2014 i ha qualificat aquesta dada de “molt significativa en la línia de la transformació profunda del que és la nostra economia, si no baixem la guàrdia”.
 
Reforma fiscal
Artur Mas també ha fet referència en el seu parlament a l’avantprojecte de reforma fiscal i ha fet notar que Alemanya i França tenen tipus impositius més o menys similars a l’Estat espanyol i recapten un 10% més sobre el PIB. Per aquest motiu, el president ha assegurat que “és un tema de pura eficiència, perquè si es recaptés aquest 10% els tipus podrien baixar, però, a més, els dèficits públics s’haurien pogut controlar molt abans i moltes coses que depenen dels poders públics podrien estar més engreixades”.

1  

Imatges

El president Mas durant la presentació de l'informe

El president Mas durant la presentació de l'informe 347