La vicepresidenta amb els membres de l'Agrupació Supervivents de la Lleva del Biberó 41
La vicepresidenta amb els membres de l'Agrupació Supervivents de la Lleva del Biberó 41
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presidit l’ofrena floral al monument a la pau, situat a la cota 705 de la Serra de Pàndols, al municipi de Pinell de Brai (Terra Alta). L'acte, ha tingut lloc aquest migdia, organitzat per l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 41, en homenatge a les víctimes i combatents de la Batalla de l’Ebre.
 
Aquest acte se celebra cada any, des del 1989, coincidint amb l’aniversari de la data d’inici de la Batalla de l’Ebre. Enguany, 25 any després, i per garantir la continuïtat d’aquesta commemoració, Joana Ortega, com a presidenta del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament del Pinell de Brai, el Consell Comarcal de la Terra Alta i l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 41. Per mitjà d’aquest acord, les tres administracions representades, Generalitat, ajuntament i consell comarcal, es comprometen a prendre el relleu de l’Agrupació perquè aquest acte es continuï celebrant en el futur.
 
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha agraït a l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 41 la feina feta a favor de la reconciliació, el diàleg i la fraternitat. “Any rere any, l'Agrupació ha lluitat per mantenir la memòria de tots aquells joves cridats a files en plena adolescència. I ho han fet amb un esperit que causa admiració, amb voluntat de concòrdia, sense distingir en quin bàndol van haver de combatre uns i altres”, ha dit.
 
Joana Ortega, que ha reiterat el compromís del poble català amb la pau i el rebuig i condemna a totes les guerres, també s’ha referit al conveni signat i a la voluntat de les administracions de garantir la continuïtat de l’obra de l’Agrupació. “El nostre gran compromís, el millor que podem fer en homenatge a les persones que van lluitar i morir en la Batalla de l'Ebre i a tots els joves que van formar part de la Lleva del Biberó, el nostre millor homenatge en serà sempre el record i, sobretot, el nostre compromís amb la pau. Com va dir aquell gran mestre en tots els sentits que va ser Pau Casals, "pau, pau, i sempre pau".
 
A l’acte hi han assistit el president del Consell Comarcal de la Terra Alta i alcalde de Gandesa, Carles Luz; l’alcalde de Pinell de Brai, Lluís Melich; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig; el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Palou-Loverdos, i el coordinador tècnic del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, David Tormo, entre altres autoritats.
 
També s’ha comptat amb la participació del president de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 41, Pere Godall, i altres membres i familiars de l’associació.
 
La lleva del biberó
 
L’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 és una associació fundada el 1983 que agrupa els excombatents de la guerra civil pertanyents a la lleva republicana de 1941, coneguda popularment com la lleva del biberó, uns 27.000 joves d'entre 17 i 18 anys que el 12 d’abril  del 1938 van ser mobilitzats per la Segona República Espanyola a Catalunya i que tres mesos després van participar a la batalla de l’Ebre; també integra soldats de la mateixa generació que van fer la guerra amb l'exèrcit franquista. El 1999, l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó va rebre la Creu de Sant Jordi.
 
La cota 705 de la Serra de Pàndols, també coneguda com la Punta Alta, va ser un espai clau de la batalla de l’Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938 en creuar el riu les tropes republicanes. Amb l’ocupació de la seva privilegiada posició a la cota 705, a les estrebacions de Pàndols, els republicans podien controlar les cotes del voltant i la vall, així com el nucli de Pinell de Brai i part de la serra de Cavalls, amenaçant les poblacions de Prat de Compte, Bot i Gandesa. A primers d’agost, l’exèrcit franquista es va preparar per desallotjar els republicans de Pàndols. Durant 10 dies, entre el 9 i el 19 d’agost, es va combatre cota per cota, en condicions gairebé impossibles, sense aigua ni camins per on avançar. Amb un alt cost en vides humanes, les forces franquistes van conquerir la cota 705 el 13 d’agost i van aconseguir allunyar els republicans de Gandesa, però no els van expulsar definitivament de la serra, on les forces republicanes romandrien fins al 3 de novembre, tot just abans de la seva retirada definitiva a l’altre costat.

1  

Imatges

La vicepresidenta amb els membres de l'Agrupació Supervivents de la Lleva del Biberó 41

La vicepresidenta amb els membres de l'Agrupació Supervivents de la Lleva del Biberó 41 190