Els presidents Mas i Rajoy, aquest matí a la Moncloa
Els presidents Mas i Rajoy, aquest matí a la Moncloa
  • Artur Mas lliura a Mariano Rajoy un document en què planteja 23 temes sobre l’economia, el finançament i els serveis públics essencials, com la salut, l’ensenyament i els serveis socials
  • Després de reunir-se durant dues hores i mitja amb el president Rajoy, Artur Mas destaca que “hi ha un clima de diàleg obert”
  • Davant la negativa de l’Estat a la consulta, el president Mas insisteix que “els problemes de legalitat que hi pugui haver es poden resoldre amb voluntat política”
  • El cap del Govern explica que “venia disposat a escoltar, però no hi ha hagut cap proposta alternativa concreta per part de l’Estat”
  • El president de la Generalitat insisteix que “no hi ha pla B, hi ha un sol pla, que és votar”, perquè “volem escoltar la gent i facilitar que es pugui expressar a les urnes”

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha refermat davant del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, la seva voluntat de convocar el poble de Catalunya perquè pugui decidir democràticament el seu futur polític. “Estem decidits a tirar endavant la consulta, tenim data, pregunta i majoria social i política, i ho volem fer legalment i, si pot ser, d’acord amb l’Estat”, ha assegurat el cap de l’Executiu en una compareixença de premsa posterior a la reunió.
 
Després de reunir-se durant dues hores i mitja amb Mariano Rajoy a la Moncloa, Artur Mas ha destacat que “hi ha un clima de diàleg obert, que permet anar parlant i això per si mateix ja és positiu” i ha afegit que, malgrat el desacord amb la consulta, “avui no és el final de res, no s’han tancat les portes”. “Des de Catalunya hi ha voluntat explícita de diàleg i per aquest motiu vam promoure la reunió”, ha explicat.
 
Durant la compareixença informativa, que ha ofert a la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, el cap de l’Executiu ha explicat que la resposta de Mariano Rajoy davant la convocatòria de la consulta “ha estat la mateixa de sempre, que la consulta, des del seu punt de vista, no és legal”. A la qual cosa Artur Mas ha contestat que “els problemes de legalitat que hi pugui haver es poden superar amb voluntat política”.
 
“Estem infrafinançats”
 
El cap de l’Executiu ha assenyalat que ha lliurat al president Rajoy un document en el qual li planteja 23 temes que afecten l'economia, les finances públiques de Catalunya i especialment els serveis públics essencials, com la sanitat, l’ensenyament, i els serveis socials. En aquest sentit, Artur Mas ha explicat a Mariano Rajoy que Catalunya està “infrafinançada” i aquesta circumstància “posa en perill la qualitat dels serveis públics”. El president Mas ha transmès al president Rajoy que “hi ha maneres que les autonomies en general, i Catalunya en particular, estiguin més ben finançades”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha recordat a Mariano Rajoy que el model de finançament que en aquest moment està vigent ja hauria d’haver estat substituït d’acord amb les lleis espanyoles, ja que l'1 de gener passat hauria d’haver entrat en vigor el nou. El president ha conclòs que en aquest tema les institucions de l’Estat “fan exactament el contrari del que diuen que s'ha de fer: no compleixen les lleis”.
 
El president de la Generalitat ha revelat que el president de l’Estat li ha dit que en els propers dies es podrien prendre decisions per alleugerir la càrrega financera que representen els interessos del FLA per a les comunitats autònomes. Artur Mas ha subratllat que “seria positiu, perquè ens podria permetre complir amb l’objectiu de dèficit mantenint la qualitat dels serveis públics, com desitgem”.
 
Artur Mas també ha explicat que ha parlat amb Mariano Rajoy de temes com les infraestructures, i ha esmentat els accessos viaris i ferroviaris als ports de Barcelona i Tarragona o de la connexió entre el centre de Barcelona i la T1 de l’aeroport del Prat. També han tractat de la “recentralització de competències a nivell de l’Estat”, com amb les lleis d’unitat de mercat o de les administracions locals, o del model educatiu i el decret Wert, que ha qualificat com d’“invasió competencial absurda, però dolorosa”.
 
 
Cap proposta alternativa
 
Durant la seva compareixença, el president Mas ha explicat que ha anat a la reunió amb el president Rajoy “preparat per escoltar”, però s’ha trobat amb què “no hi ha hagut cap proposta alternativa més enllà de dir que la consulta no es pot fer perquè és il·legal”.
 
Preguntat per la possibilitat d’una tercera via, el president Mas ha respost que “la proposta ha de ser de l’Estat, i no la materialitza”. En aquest sentit, ha criticat que en la reunió que Mariano Rajoy va mantenir dilluns passat amb el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, “ràpidament es van posar d’acord -curiós perquè pràcticament l’únic punt en què es van posar d’acord - que no podem votar el 9-N”, però no van arribar a cap acord sobre una possible reforma de la Constitució. La qual cosa, ha afirmat, “és una demostració evident que a l’Estat els dos grans partits no estan d’acord amb una tercera via”.
 
Només hi ha un pla: votar
 
En un altre moment de la roda de premsa, el cap del Govern ha explicat que en el procés pel dret a decidir “no hi ha pla B, hi ha un sol pla que és votar però és un pla que té fases” i ha afegit que “una de les fases principalíssima és el 9 de novembre”.
 
Davant la negativa del president Rajoy a la consulta, el president Mas ha assenyalat que “nosaltres hem de seguir el nostre guió, que està establert, sempre recordant que avança per fases, però avança”. Artur Mas ha reiterat el seu compromís de cridar el poble de Catalunya a les urnes i ha explicat que “no pretenem imposar res, sinó escoltar la gent i facilitar que es pugui expressar a les urnes”.
 
El president de la Generalitat també ha assenyalat que aquesta tarda trucarà als responsables de les formacions polítiques catalanes que donen suport a la consulta per informar-los personalment de la reunió amb el president Rajoy.
 
S'adjunta el document lliurat pel president Mas al president Rajoy.

3  

Imatges

Salutació

Salutació 661

Reunió

Reunió 324

Roda de premsa

Roda de premsa 347

1  

Fitxers adjunts

Document lliurat pel president de la Generalitat,  Artur Mas, al president del Govern central, Mariano Rajoy

Document lliurat pel president de la Generalitat, Artur Mas, al president del Govern central, Mariano Rajoy
PDF | 393