• Abans que acabi l’any el programa visitarà les DO Terra Alta, Penedès, Tarragona i la regió del Cava
Biblioteques amb DO
Més de 6.000 persones han participat en les 120 activitats que s’han organitzat en el marc del programa Biblioteques amb DO en els sis primers mesos de l’any 2014. Biblioteques amb DO és un projecte impulsat pel Departament de Cultura en el qual les biblioteques públiques catalanes tracen un itinerari per la literatura i els vins catalans com a ambaixadores de la seva Denominació d’Origen (DO). Enguany 36 biblioteques participen en el programa.
 
En el marc d’aquesta proposta, les biblioteques se centren en un tret que caracteritza i distingeix els territoris: la cultura del vi. Ho fan mitjançant un conjunt d’accions a mida del projecte, que es combinen amb les activitats habituals, com les xerrades divulgatives, lectures en veu alta, les presentacions de llibres i els clubs de lectura, sempre amb la cultura del vi com a eix.
 
El programa Biblioteques amb DO subratlla les singularitats de les biblioteques, que s’adapten al seu entorn, en formen part i reflecteixen la riquesa territorial. L’oferta cultural de les biblioteques mostra la diversitat, la transversalitat, i les  complicitats entre agents públics i privats i d’atracció de nous públics. Alguns exemples d’activitats del programa dutes a terme en el primer semestre de l’any són: cinefòrums, que les biblioteques de la DO Conca de Barberà han acompanyat de tast de vins medievals a propòsit del film El Decamerón; sortides literàries, com ara a les caves del castell de Peralada (biblioteques de la DO Empordà), als cellers Artium, Solergibert i Gibert (biblioteca d’Artés), Abadal (biblioteca d’Avinyó), al Castell del Remei (biblioteca de Mollerussa) o al Palau de Noguera (biblioteca de Tremp);  exposicions sobre cultura tradicional, com per exemple les barraques de pedra seca (biblioteca d’Avinyó), o la vinya i el comerç (biblioteca de Falset); mostres de creació artística: etiquetes de vi creades per diversos artistes (biblioteca de Palafrugell), fotografia de cellers i vinya de la DO Pla de Bages (biblioteca de Navarcles), o l’exposició “Entre vinyetes” sobre còmic i vi i realitzada per la biblioteca de Martorelles; concursos, com ara un de receptes de cuina amb vi, impulsat per la biblioteca de Juneda amb la col·laboració de la ràdio local; entrevistes com “Els divendres de lletres i vins”, una sèrie feta per la biblioteca de Falset per donar a conèixer les persones dels cellers del seu entorn com a prescriptores de lectures, i hores del conte i tallers per al públic infantil, que tenen el seu espai a Biblioteques amb DO.
 
Biblioteques amb DO és una proposta impulsada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i compta amb la complicitat de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), les administracions locals i el sector privat. La primera edició va tenir lloc el 2013. Hi van participar amb 25 biblioteques, que van organitzar 134 activitats culturals que van atraure quasi 8.000 participants.
 
De setembre a desembre el programa visitarà les DO Terra Alta, Penedès, Tarragona i la regió del Cava, amb les biblioteques de Gandesa, Sant Sadurní d’Anoia, Martorell, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Calafell, Cunit, Tarragona, Torredembarra, Cambrils i Vila-seca.
 
 
Més informació:
“Biblioteques amb DO” http://goo.gl/uN3HX