• La fira, que tindrà lloc de l’11 al 14 de setembre, comptarà amb 81 propostes de teatre, dansa, circ i música
FiraTàrrega
FiraTàrrega ha presentat avui la programació de la seva 34a edició, que posarà el focus en el compromís amb la creació escènica contemporània i la internacionalització. FiraTàrrega tindrà lloc de l’11 al 14 de setembre i programarà teatre, dansa, circ i música arreu del municipi. Entre espectacles de carrer i de sala, la programació comptarà amb 81 propostes: 52 al programa oficial, de les quals 26 són estrenes absolutes, i 29 al programa empresa de FiraTàrrega. Hi participaran 80 companyies, 37 procedents de Catalunya, 22 de la resta de l’estat i 21 d’internacionals.
 
Han participat en la presentació el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran.
 
El conseller Mascarell ha ressaltat el compromís del Departament de Cultura amb la fira: “FiraTàrrega és estratègica per a nosaltres. Expressa la nostra voluntat de que en un moment com l’actual hi hagi el màxim de feina per a les companyies i per als professionals de l’art escènic per a expressar la creativitat. Per primer cop en 4 anys l’aportació del Departament de Cultura a la fira creix lleugerament respecte l'any anterior. Espero que aquest fet sigui un mostra que estem vivim un canvi de cicle”. “Fira Tàrrega és capaç de manifestar-se en cada moment com a lloc estratègic per a la cultura escènica del nostre país. És un gran aparador del talent del país. El compromís de Tàrrega de produir espectacles és una molt bona notícia”, ha afegit.
 
FiraTàrrega 2014 aposta per una creació d’autor, compromesa, inclusiva i transnacional, i dóna suport a propostes amb un accent marcadament personal, amb el seu Programa de Suport a la Creació, del qual en resulta una part important de la programació oficial. 13 de les companyies que estrenen els dies de la Fira han comptat amb l’acompanyament i la participació en la producció de FiraTàrrega.
 
Si l’any passat FiraTàrrega va dedicar l’edició a la dansa de carrer, aquest 2014 posa el focus en els espectacles de carrer que prioritzen els codis teatrals, com és el cas de l’espectacle inaugural, La ira dels peixos, una reflexió sobre la diversitat cultural i la resistència dels pobles. Per primer cop en 34 anys, la fira estrena amb un espectacle de producció pròpia, dirigit pel creador xilè Ignacio Achurra. El muntatge es podrà veure a Barcelona el dia 10 de setembre, en el que serà l’acte central de La Nit Blanca que se celebrarà per commemorar el Tricentenari dels fets de 1714. La ira dels peixos es representarà al Parc de la Ciutadella, i els dies 12, 13 i 14, el muntatge es podrà veure a la Plaça Hort del Barceloní de Tàrrega.
 
En aquesta edició FiraTàrrega ha convidat diversos creadors de la República Txeca, Polònia, Hongria i Eslovàquia, un focus centreeuropeu que viu un moment d’efervescència creativa. Entre tots aportaran 5 peces a la programació que representaran l’actualitat escènica d’aquest gran focus. La fira estrena, com a novetat, dues noves línies de programació: Ondara Park, una nova secció de la programació oficial que agrupa espectacles de to festiu, i Urban Nation, les nits de la plaça de les nacions que tindran la dansa urbana com a gran protagonista.
 
L’activitat professional a la Fira
Aquesta 34a edició compta amb més activitats professionals, més delegacions participants i més trobades i presentacions per facilitar la promoció i el contacte de companyies i professionals. Una de les delegacions portarà diversos professionals d’Àsia, amb 3 organitzacions de la República de Corea i 5 organitzacions japoneses que acudeixen a l’esdeveniment per primera vegada, encapçalades pel Mercat d'Arts Escèniques de Yokohama TPAM. La iniciativa és una nova aproximació de FiraTàrrega al mercat asiàtic, en el marc d'un projecte amb el suport del Departament de Cultura.
 
Pel que fa la resta de delegacions, la fira comptarà amb la presència de Finlàndia, amb 12 promotors que participen a l'estand de CircusInfo Finland; Itàlia, amb 13 programadors de 6 entitats de l'associació C.U.L.T. – Danzarte, i Europa, que compta amb 12 entitats de Circostrada, una xarxa d'arts de carrer i circ del qual la Fira és membre.
 
A més, aquesta edició destaca per la participació de 15 professionals internacionals que participen per primera vegada a una trobada de xarxes d’arreu del món, un encontre per a l'intercanvi amb associacions i xarxes catalanes i espanyoles que té com a objectiu d’obrir portes per a la promoció de les companyies artístiques de l'Estat a nous mercats internacionals. Entre les entitats participants destaquen APAA, (Nova York), el Performing Arts Market de Yokohana (Japó), el Golden Mask Festival i la Unió de teatres, (Rússia), els mercats i xarxes principals de Llatinoamèrica (Mèxic, Colòmbia, Xile, Argentina, Uruguai, Brasil). A la Llotja s'han programat 30 presentacions de companyies, entitats, xarxes, i projectes.

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: FiraTàrrega 2014

Dossier de premsa: FiraTàrrega 2014
PDF | 615

Fotografia: Presentació de FiraTàrrega 2014

Fotografia: Presentació de FiraTàrrega 2014
JPG | 5994