• En una entrevista a El món a Rac1, el conseller de la Presidència assegura que la força del país “és imbatible”, perquè té els dos elements necessaris perquè el procés sigui un “èxit”
 
  • “Està absolutament tot a punt; la llei de consultes s’aprovarà; el Parlament convocarà la consulta i, a més, hi ha unitat, que això és el que depèn del Govern de Catalunya”, ha manifestat Homs
 
govenr
 
“El procés tirarà endavant perquè estic convençut, i així ho defensa el Govern, que hi haurà les dues qüestions sine qua non perquè tiri endavant: una gran mobilització de la ciutadania, en el sentit pacífic i positiu, i una gran unitat dels representants de la ciutadania, els polítics”. Així ho ha manifestat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en una entrevista a El món a Rac1. “Podem garantir que el 9 de novembre votarem; el Govern ho té tot a punt i es pot garantir que es votarà”, ha asseverat Homs.
 
A una setmana de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, el titular de la Presidència ha subratllat que “allò que depèn de nosaltres, que és la clau de volta de l’èxit de l’operació i del procés, la mobilització i la unitat, hi serà; això tirarà endavant”, perquè “la nostra força, que és la nostra capacitat de mobilització i la unitat de les forces polítiques, és imbatible” i “no perilla”. “Està absolutament tot apunt; la llei de consultes s’aprovarà; el Parlament convocarà la consulta i, a més, hi ha unitat, que això és el que depèn del Govern de Catalunya”.
 
 
“Què vol dir que no es pot votar en un context democràtic?”
 
En aquest sentit, i davant la possible resposta del Tribunal Constitucional als eventuals recursos que interposarà el Govern espanyol, Homs ha reiterat que Catalunya té “arguments de sobra i molt sòlids” per tirar endavant la consulta, amb “un article a l’Estatut, que estableix la competència per organitzar consultes, i un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, amb arguments molt sòlids que la Llei de consultes és plenament adequada a la Constitució i a l’Estatut”.
 
“Per què hem de rendir pleitesia a un posicionament que sabem que és polític, vestit de no sé que de legalitat?”. “Què vol dir que no es pot votar en un context democràtic? Què vol dir que quan tens una llei de consultes i un article a l’Estatut que diu que la Generalitat té competència exclusiva per organitzar consultes, això no es pot fer?”. “Això des del punt de vista formal no té més sustentació que un desig polític”, ha reblat Homs.
 
El titular de la Presidència ha reiterat, com ahir va traslladar el president Mas al secretari general del PSOE, que el procés iniciat a Catalunya “no és un caprici”, sinó que és el resultat “després de tants intents de gent ben diferent de filiació política també ben diferent, fets des de Catalunya”. “Digui’m una sola proposta de la classe política espanyola cap a Catalunya en aquests últims 35 anys?”, ha reblat Homs.
 
D’altra banda, el conseller de la Presidència ha lamentat que “no hi ha cap moviment” ni “cap resposta” del Govern de l’Estat al document que el president de la Generalitat, Artur Mas, va lliurar el 30 de juliol passat al president espanyol, durant la reunió que van mantenir a Madrid i en què es plantegen 23 temes que afecten l'economia, les finances públiques de Catalunya i especialment els serveis públics essencials, com la sanitat, l’ensenyament i els serveis socials.