·         El tenor Josep Carreras ha estat guardonat aquest vespre amb la medalla d’honor del Parlament, en la categoria d’or
 
·         Artur Mas ha destacat la importància de la “determinació i l’actitud” que ha de tenir el país “en aquests moments tan decisius i transcendents, en què Catalunya s'hi juga molt”
El president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, amb el tenor Josep Carreras
El president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, amb el tenor Josep Carreras
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest vespre la “generositat” del tenor Josep Carreras amb el seu país i ha afegit que “l’ha exercida sempre, en qualsevol circumstància i condició, fins i tot en aquells moments en què algun comentari se li pot girar en contra, que també és un acte de coratge, però sobretot és un acte compromís amb Catalunya”.
 
El cap de l’Executiu s’ha expressat amb aquestes paraules durant l’acte de lliurament de la medalla d’honor del Parlament, en la categoria d’or, al tenor Josep Carreras. El president també ha volgut manifestar, a les portes de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, la seva esperança que en aquest país “hi hagi molts joseps carreres que estiguin tant a l’altura de les circumstàncies en els moments més decisius que pot tenir un país”.
 
La cerimònia, en què també ha participat la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, s’ha obert amb la glossa del guardonat, a càrrec del professor emèrit de la Universitat de Barcelona, Ciril Rozman, i del periodista Xavier Bosch. Aquest últim ha fet referència al consell que van donar a Josep Carreras a l’Scala de Milà de “tieni duro” (no cedeixis, aguanta). El president Mas també s’ha referit a aquesta expressió i ha dit que “avui en tenim una altra traducció, que és la invitació a la determinació que ha de tenir i té el nostre país, com la tenen les seves institucions, començant per la Generalitat”.
 
En aquesta línia, Artur Mas també ha fet seves les paraules que ha pronunciat el tenor en rebre el guardó, que ha apostat per “viure i deixar viure” en referència al dret a decidir del poble de Catalunya. El president ha assegurat que “en el viure i deixar viure hi ha l’actitud, i tan important és la determinació com l’actitud, i tan important és la fermesa en les conviccions i l’objectiu com la manera d’expressar aquesta voluntat i adreçar-nos als altres”.
 
El president Mas ha posat Carreras com a exemple del que ha de ser “l’actitud principalíssima del nostre país en aquests moments que són decisius i transcendents, en els quals Catalunya s'hi juga molt” i de la determinació que “hem de tenir i que en qualsevol moment en els propers dies, setmanes i mesos haurem de saber exercir.
 
A més de la generositat amb el país, el cap del Govern també ha destacat la “generositat i la humilitat” de Josep Carreras, tant pel que fa al món de la música i la cultura com amb les altres persones i ha recordat especialment la creació de la seva fundació de lluita contra la leucèmia.
 
La mesa del Parlament va aprovar per unanimitat eljuliol  passat atorgar a Josep Carreras la medalla d’honor per “la seva rellevant carrera artística” i per “l’acció cívica de profund impacte social duta a terme mitjançant la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, que va crear fa un quart de segle”. L’acord de concessió també destaca que “amb el conreu del seu talent i amb el seu testimoni vital, Josep Carreras projecta universalment els valors de l’esforç, de l’excel·lència i de la solidaritat”.
 
A l’acte també hi ha assistit una àmplia representació del Govern de la Generalitat i dels grups parlamentaris, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i representants d’entitats cíviques, socials, culturals i econòmiques. Durant la vetllada, també ha actuat el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, que ha interpretat diverses peces musicals i, en acabar, l’himne nacional de Catalunya.  

1  

Imatges

Lliurament de la medalla d'honor

Lliurament de la medalla d'honor 1448