• El cap de l’Executiu assegura en el missatge institucional amb motiu de la Diada que “silenciar la veu d’un poble que vol parlar és un error” i “negar el vot a qui veu en les urnes la solució, i no pas el problema, és un error doble”
  • Des del Saló de Sant Jordi, el president assenyala que “la majoria social i el consens polític” vertebren el procés català i que la seva “voluntat” és que “aquesta unitat no s’esquerdi i, fins i tot, es pugui ampliar”
  • “No ens mou l’afany de ser millor que els altres, sinó de ser millors nosaltres mateixos”, destaca el cap de l’Executiu
Missatge institucional amb motiu de la Diada
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui, en el missatge institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que, demà, “una part significativa del poble català tornarà a demostrar al món quina és la via catalana d’entendre la democràcia i la llibertat”.
 
Els catalans i les catalanes, ha destacat Mas, evidenciaran de nou que “la majoria social que fa possible el procés polític que viu Catalunya no defalleix, sinó que continua més viva i forta que mai”. Una actitud de la qual ha afirmat que “se n’hauria de prendre bona nota”.
 
L’any de la commemoració del Tricentenari, el president ha volgut adreçar als ciutadans el missatge institucional de la Diada des del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, per la seva “significació històrica especial”, ja que el 1706 s’hi reuniren les darreres Corts Catalanes convocades per l’arxiduc Carles. Unes Corts creades al segle XIII i hereves de les assemblees de Pau i Treva que “són considerades el naixement del primer parlamentarisme a Europa. El nostre sentit de la democràcia ve de molt lluny”, ha destacat Mas.
 
També aquest emblemàtic saló del Palau de la Generalitat va ser el lloc on l’any 1713 es prengué la decisió de defensar les Constitucions Catalanes i resistir heroicament a Barcelona, fins que es produí l’entrada de les tropes borbòniques l’11 de setembre de 1714.
 
El president ha assegurat que, “en moments en què es vol menystenir, desvirtuar i fins i tot negar el nostre passat com a país, es fa més necessari que mai commemorar el que hem estat”, i recordar que la defensa heroica de Barcelona, i de tot Catalunya, va ser “per defensar unes lleis de les més avançades del moment i que es contraposaven al poder absolut exercit de manera absoluta”.
 
Avui, tres segles després dels fets de 1714, el president ha subratllat que “la nació catalana és viva; tenim país; i ens preparem democràticament, cívicament i pacíficament per decidir el nostre futur col·lectiu”. I ha afegit que “la majoria social i el consens polític que el vertebra” són els dos pilars sobre els quals es recolza el procés polític català.
 
En referència a aquest consens polític, el president ha assegurat que la seva voluntat és que “aquesta unitat no s’esquerdi i, fins i tot, es pugui ampliar”, per seguir donant resposta a la voluntat majoritària del poble.
 
 
“Silenciar la veu d’un poble que vol parlar és un error”
 
“El meu compromís per convocar la consulta és ferm”, ha defensat el cap de l’Executiu, i ha aprofitat la solemnitat del moment per recordar al Govern i a les institucions de l’Estat que “encara són a temps per escoltar el clam pacífic i democràtic d’aquest poble”. “Silenciar la veu d’un poble que vol parlar és un error; negar el vot a qui veu en les urnes la solució i no pas el problema és un error doble”, ha defensat.
 
Amb aquestes paraules, el president Mas ha recordat que el poble català “no vol imposar una decisió”, sinó que “vol ser escoltat, vol parlar, vol votar i vol arribar a bons acords per a tothom”. I que vol fer-ho “per guanyar el nostre futur i poder decidir com donar millor resposta a les necessitats dels nostres conciutadans”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha subratllat que “no ens mou l’afany de ser millors que els altres, sinó de ser millors nosaltres mateixos”, i que l’aspiració del poble és tenir “un futur millor” que passa per la “concòrdia i la solidaritat” amb la resta de pobles d’Espanya i d’Europa.
 
“Anhelem ser tractats com les altres nacions del món i, per tant, poder decidir per nosaltres mateixos sobre la nostra economia, el nostre benestar, els nostres serveis públics, la nostra identitat i la forma de relacionar-nos amb les altres nacions d’Europa i del món”, ha defensat. I ha afegit que Catalunya vol construir aquest futur “reforçant els nostres molt antics lligams amb Europa”.
 
En aquesta construcció d’un país millor, el president ha assegurat que “la nostra ambició de qualitat democràtica ha d’estar a l’altura de la llarguíssima trajectòria de conviccions democràtiques del nostre país”, i que el fet d’haver tingut un dels Parlaments més antics d’Europa “hauria de ser un potent estímul per aspirar a tenir una de les millors democràcies d’Europa”.
 
“En aquesta hora gran que viu Catalunya, un cop més sota la mirada atenta i potser curiosa del món, us convido a totes i a tots a projectar la millor realitat del nostre país: la Catalunya convivencial, cívica, culta, respectuosa, tolerant i integradora; i la Catalunya compromesa amb la justícia social, fidel a la seva tradició dinàmica, emprenedora i creativa, i amant de la llibertat i de les llibertats”, ha reblat el president de la Generalitat al final del seu missatge.
 

2  

Imatges

Missatge institucional Diada'14

Missatge institucional Diada'14 1521

Missatge institucional Diada'14

Missatge institucional Diada'14 1187

1  

Vídeos

Missatge institucional del president Mas amb motiu de la Diada

1  

Fitxers adjunts

Missatge institucional del president

Missatge institucional del president
PDF | 107