Declas al Born per Diada
El president respon les preguntes dels periodistes al Centre Cultural del Born

 

 
·        El cap de l’Executiu apel·la a “no perdre la manera de fer del poble català d’escoltar i intentar entendre les raons de l’altre”
 
·        Artur Mas subratlla que “els problemes polítics es resolen fent política però no amenaçant amb les lleis”
 
·        El president reitera que “els esforços i les energies estan concentrats a votar el proper 9N”
 
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest matí una crida perquè la celebració de la Diada d’avui estigui presidida “per la participació, la mobilització i la reivindicació, però també per la concòrdia, la tolerància i el respecte per a tothom”. El cap de l’Executiu ha assegurat que “com fem les coses també és molt important” i ha apel·lat a “un bon equilibri entre el què i el com, perquè així tenim assegurada la fórmula d’èxit del que en podríem dir la manera de fer d’aquest poble català”.
 
El cap del Govern ha reclamat entendre que “totes les opinions són vàlides, tenen valor i han de ser escoltades, i s’han de poder expressar amb tota naturalitat”. Aquesta facultat d’entendre l’altre, d’escoltar-lo, d’intentar entendre les seves raons, sobretot d’integrar a través de vies democràtiques, és el tarannà global del país i no s’ha de perdre mai”, ha reblat.
 
El cap del Govern ha fet aquestes declaracions al Centre Cultural del Born, un indret, ha dit, “especialment simbòlic, ja que fa 300 anys va ser un gran centre de resistència d’aquells catalans i catalanes que lluitaven per la seva llibertat i per les seves constitucions, que vol dir pel seu dret, per les seves lleis i costums”. “Van vèncer aquells que tenien el poder absolut i que l’exercien de manera absoluta, però els catalans van resistir en defensa d’un model de societat i d’una manera determinada de governar el propi país”, ha afegit.
 
“Els problemes polítics es resolen fent política però no amenaçant amb les lleis”
 
A preguntes dels periodistes sobre la resposta del Govern espanyol al procés català, el president ha assegurat que “l’immobilisme i el no a tot no és la manera d’abordar una situació política d’envergadura com la que s’ha produït a Catalunya”. Pel cap de l’Executiu “és un error intentar resoldre a través de l’arquitectura legal un problema estrictament polític”, i ha reblat “els problemes polítics es resolen fent política però no amenaçant amb les lleis”.
 
Sobre un possible avançament de les eleccions si el Tribunal Constitucional recorre la Llei de consultes que aprovarà el Parlament, el cap del Govern ha deixat clar que “els focus i els esforços estan posats en el 9N i s’estan fent les coses per fer-ho d’aquesta manera, complint les resolucions del Parlament de Catalunya, i intentant complir els objectius que ens hem fixat que són de plena canalització democràtica”. I ha insistit “d’aquí no ens mourem, no per immobilisme, sinó per concentrar tots els esforços i energies per intentar votar el 9N”.“Ho tenim tot a punt”, ha reblat.
 
El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions després de presidir, juntament amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, l’acte simbòlic de poesia, música i cançó que han protagonitzat 300 violoncel·listes a la Plaça Comercial, davant el Centre Cultural del Born.
 
Aquest acte s’ha celebrat a les 8 del matí, coincidint amb el moment en què va caure el conseller en cap, Rafael Casanova. Els artistes han interpretat una composició d’Albert Guinovart, a partir d’uns versos de Martí i Pol, una partitura escrita per a l’ocasió.
 
La direcció artística i musical de l’obra ha anat càrrec de Xavier Albertí, i interpretada per la soprano Marta Mathéu; els violoncel·listes solistes Cristoforo Pestalozzi, José Mor, Teresa Valls i Matthias Weinmann, i ha comptat amb la participació de 6 percussionistes i 300 violoncel·listes d’arreu de Catalunya, que han sorgit voluntàriament d'una convocatòria que s'ha fet des de l'Escola Superior de Música de Cataluna (Esmuc),en la qual han col·laborat l’Associació Catalana d’Escoles de Música (Acem), l'Associació de Conservatoris de música de Catalunya (ACCat ) i l'Associació d’Escoles de Música d’Iniciativa Privada Associades de Catalunya (Emipac).

Ofrena al monument Rafael Casanova

Posteriorment a l'acte i les declaracions al Centre Cultural del Born, el president s'ha desplaçat al monument de Rafael Casanova, on ha encapçalat l'ofrena floral del Govern.

 

5  

Imatges

Declaracions Born (1)

Declaracions Born (1) 574

Declaracions al Born (2)

Declaracions al Born (2) 1039

Acte violoncels (1)

Acte violoncels (1) 1034

Acte violoncels (2)

Acte violoncels (2) 821

Ofrena floral a Rafael Casanova

Ofrena floral a Rafael Casanova 4012