• El president ha comparegut al Palau de la Generalitat per valorar la mobilització de la V catalana
Compareixença del president
M’agradaria fer una valoració del que ha passat avui a Catalunya i, concretament a la capital del país, a Barcelona, acompanyat de la vicepresidenta del Govern, per donar la màxima solemnitat a aquesta valoració que faig com a president del país.
 
Per destacar, bàsicament, tres coses:
 
La primera, agrair molt a totes les persones que s’han mobilitzat en el conjunt de Catalunya durant tot el dia d’avui en actes diferents i, no cal dir en l’acte central de la ‘V’ a Barcelona, per aquesta mostra altíssima de civisme, tolerància, respecte, bones maneres, somriure... Tot això realment és molt impactant, és molt impressionant. Crec que, amb la vostra actitud, la de totes les persones que hi heu participat en directe i les altres que hi éreu amb el vostre cor, amb la vostra ànima, amb el vostre pensament, aquesta manera de fer les coses, pacífica, tolerant, respectuosa, positiva i, fins i tot, joiosa, és un missatge potentíssim que enviem des de Catalunya a Europa i al món. I, per tant, us ho agraeixo moltíssim de tot cor com a president de Catalunya.
 
La segona cosa que volia destacar és que la crida a la unitat és fonamental. També us ho agraeixo i ens compromet a tots. Em compromet a mi, com a president, al Govern de Catalunya i ha de comprometre també a les forces polítiques catalanes en el seu conjunt, les que estan a favor sobretot de tirar endavant aquest procés, del dret a decidir, de la transició nacional i de la consulta del 9 de novembre. Aquest concepte de la unitat és fonamental perquè si hi ha una mobilització tan forta, tan potent, que ens crida en aquesta unitat, i sabent que la unitat té un valor per ella mateixa, és molt significatiu que nosaltres puguem rebre aquest missatge i el puguem posar en pràctica. Jo em comprometo com a president del país a fer tot el possible, tot el necessari. Ho he intentat fer fins ara i ho seguiré fent en aquestes properes setmanes i dies, perquè aquest concepte de la unitat política, del màxim consens possible, que no s’esquerdi en cap moment i que, sobretot, els interessos que són legítims de partits, d’organitzacions, no passin per sobre d’aquest interès gran en aquesta hora gran que viu Catalunya perquè crec que, precisament, el que ens demaneu és exactament això. I espero que tothom en prengui bona nota i entengui que aquest concepte de la unitat és quelcom absolutament fonamental.
 
I la tercera cosa que volia destacar és la meva enhorabona a tots els organitzadors d’aquesta enorme mobilització cívica, catalana, patriòtica, que vull recordar que s’afegeix a dues mobilitzacions anteriors d’una gran potència. És el tercer any consecutiu que es mobilitzen centenars de milers de persones. Avui, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona 1,8M de persones. És quelcom realment impactant, impressionant, i molt emotiu, a més a més. No hi ha pràcticament cap altre país o societat del món que en aquest moment tingui un grau de mobilització d’aquesta magnitud, d’aquesta categoria. Per tant, l’enhorabona a totes les persones que hi heu participat, als que ho heu fet possible, a les entitats que ho han promogut: l’Assemblea Nacional de Catalunya, Òmnium Cultural i també a l’Associació de Municipis per a la Independència. I, en definitiva, a tot aquest gran teixit associatiu que conforma una part significativa de la identitat catalana i que avui s’ha tornat a mobilitzar, ha tornat a omplir, en aquest cas aquesta ‘V’, perquè s’adonin, i en aquest cas també a Madrid, a Brussel·les i a tot arreu del món, de fins a quin punt aquest poble vol ser escoltat, vol parlar, vol votar, vol ser tingut en compte i vol ser respectat. I aquest missatge és potentíssim i crec que l’haurien de rebre amb tota la seva consistència i tota la seva contundència a la capital de l’Estat espanyol, a Madrid. Ho deia ahir en el meu missatge institucional: no es pot silenciar un poble que vol parlar, és un gran error, i no es pot impedir votar a un poble que vol votar, és un doble error. I crec que la gran mobilització d’avui, aquesta ‘V’, és un missatge d’una gran potència, de molt calibre, que a Madrid haurien d’escoltar. I és el moment, finalment, que s’avinguin d’una forma o d’una altra a a seure a la taula, a negociar els termes en què el poble català ha de poder expressar-se lliurement a les urnes, que és precisament un missatge de radicalitat democràtica i fet, a més a més, amb aquest caràcter cívic, respectuós i tolerant. Que vol dir, en definitiva, amb un caràcter de voluntat de diàleg i de voluntat d’entesa per sobre de qualsevol altra cosa.
 
Gràcies una vegada més. Bona nit a tothom i creieu-me si us dic que em sento molt orgullós de ser president d’aquest país. Sóc el 129è president de la Generalitat de Catalunya, tenim una llarga història darrere nostre. Aquestes parets, aquestes columnes, ho atresoren, ho demostren cada dia. Però un país no és només la seva història i institucions. Un país sobretot és la seva gent. I quan un president, per difícil que ho tingui, veu un país mobilitzat d’aquesta manera, amb tantes i tantes persones que es comporten de la manera exemplar que us heu comportat, que reivindiquen drets propis, que volen votar, que s’expressen d’aquesta manera, que llancen aquests missatge potents al conjunt del món, quan això passa, creieu-me que, més enllà de les dificultats, el president del vostre país se sent, no només orgullós, que s’hi sent molt, sinó sobretot molt compromès de no defraudar a ningú i de poder fer la millor feina possible perquè aquest poble se’n pugui sortir. Perquè s’ho mereix i avui ho ha tornat a demostrar.
 
 
 
 

 

1  

Imatges

Compareixença president

Compareixença president 751

1  

Vídeos

Vídeo de la compareixença del president Mas