• En una entrevista al programa ‘8 al dia’, el cap de l’Executiu lamenta que Madrid “utilitzi les lleis com a argument per no deixar fer res” i denuncia que el problema “no és de legalitat, sinó de voluntat política”
  • El president assegura que “el país s’ho juga tot amb les seves dues forces: la mobilització social i el consens polític”
  • Artur Mas diu que “és escandalós a nivell democràctic que qui ha d’interpretar la Constitució ho faci segons el dictat del Govern”
El president Mas amb Josep Cuní, en un moment de l'entrevista
El president Mas amb Josep Cuní, en un moment de l'entrevista
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit, en una entrevista al programa ‘8 al dia’, de 8TV, que “si la política catalana està a l’altura de les circumstàncies i el concepte de voler decidir ens el creiem al cent per cent, li dono garanties que aquest procés acabarà bé”.
El cap de l’Executiu sap que “Madrid farà tot i més per alterar les garanties democràtiques que necessita qualsevol votació”, per això ha subratllat que ara “la resposta és la clau i els partits catalans el que han de fer és cuidar la pulcritud d’aquesta resposta”.

“Aquest país s’ho juga tot amb dues coses, les seves úniques forces: que la mobilització social no baixi ni un gram i, si pot ser, augmenti de volum i pes. I que, si això passa al carrer, siguem capaços de traduir-ho en un consens polític sòlid, més enllà de les sigles polítiques”, ha subratllat.
 
La negativa permanent del Govern central cap al procés català “no és un problema de legalitat, sinó de voluntat política”, ha destacat Artur Mas, “perquè és perfectament possible resoldre-ho” i “la Constitució es pot canviar”. Però a Madrid, ha denunciat el president, “disfressen el problema per no abordar-lo políticament i utilitzen les lleis com a argument polític per no deixar fer res”.
 
"L'única cosa que han de fer és respectar la legalitat catalana, que no té vinculació jurídica directa. És una consulta per conèixer l’opinió dels ciutadans”, ha reblat.
 
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha lamentat que, des de fa quatre anys, el Govern espanyol “no ha mogut ni un sol dit davant el desafiament democràtic català”, tenint en compte el pes productiu, demogràfic i econòmic de Catalunya dins l’Estat. “No han pres ni una sola iniciativa més enllà de dir que no a tot, i això és el que no s’entén a nivell internacional”, ha destacat.
 
Pel que fa a la legalitat del procés, el cap de l’Executiu ha refermat que a Catalunya “no ens saltarem la llei” i que el camí es farà amb “les màximes garanties democràtiques”. I ha destacat que el que no entén és com pot ser que, tant la llei de consultes que demà aprovarà el Parlament, com el decret de convocatòria que signarà, “estiguin suspesos abans que s’hagin publicat” i que es conegui el seu contingut. “És escandalós a nivell democràctic” que “aquell que ha de fallar, que és el poder central de la interpretació de la Constitució, interpreti segons el dictat del Govern", ha lamentat.
En aquest context, el president ha assegurat sentir enveja del “clima de normalitat, respecte i tolerància” amb què Escòcia ha celebrat avui el seu referèndum i el fet que “ningú discuteix que és una nació”.

“Si podem votar el 9 de novembre en circumstàncies normals i amb plenes garanties democràtiques, no hi ha xoc de trens”, ha dit el president, perquè l’actitud de les institucions catalanes i del poble català “és gairebé de llei i ordre, de no trencar les coses per trencar-les i ho hem demostrat durant molt de temps”. “El problema d’Espanya no és el xoc de trens, sinó que molta gent a Catalunya ja no circula en la mateixa via que el tren espanyol”, ha defensat.
 
Preguntat pel cas Pujol, el president ha assegurat estar “trist i decebut” pels fets, però ha subratllat que “és injust oblidar o menystenir els actius d’una persona que ha dedicat 65 anys de la seva vida a construir aquest país”. El cap de l’Executiu ha defensat la “celeritat” amb què va actuar en saber-se el cas i ha assegurat que “el funcionament de l’actual Govern és correcte”.
 

1  

Imatges

Entrevista

Entrevista 364