• El cap de l’Executiu assegura que la propera setmana convocarà la consulta
  • Artur Mas ha presidit aquest migdia l’acte commemoratiu del final de la Guerra de Successió a Cardona

 

El president Mas rep la Flama de la Resistència de mans de l'alcalde de Cardona
El president Mas rep la Flama de la Resistència
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest matí des de Cardona que “no s’utilitzi la Constitució per silenciar la veu del poble de Catalunya” i ha reclamat al Govern central que “la utilitzin per deixar-nos parlar i per deixar-nos votar”, ja que “ho poden fer perfectament, si volen”.
 
Durant l’acte de commemoració del final de la Guerra de Successió a Cardona, el cap de l’Executiu ha assegurat que la consulta és possible perquè “els marcs legals hi són” i ha reiterat que és “un assumpte estrictament de voluntat política”.
 
Pel president, “no es tracta de saltar-se els marcs legals”, sinó que el que cal és “utilitzar-los per poder canalitzar correctament la veu d’un poble que vol parlar i vol ser escoltat”.  
 
Ha assegurat que el Govern de Madrid “ho haurà d’acabar entenent mentre el poble català es mantingui prou unit i les forces catalanes tinguin prou consens propi per poder mantenir la flama democràtica de voler votar i voler decidir el futur per nosaltres mateixos”, tot i que ha subratllat que això “no vol dir contra els altres”.
 
 
La consulta es convocarà la propera setmana
 
El cap del Govern ha reiterat que la consulta s’ha de fer després d’haver aconseguit “un marc àmpliament legal, acordat i votat al Parlament de Catalunya”. Ha recordat que l’aprovació al Parlament català va estar avalada per 106 dels 135 diputats, i ha assegurat que la propera setmana la convocarà.
 
En aquest context, el president ha aprofitat per adreçar un parell de missatges a Madrid. D’una banda, s’ha dirigit a la vicepresidenta del Govern espanyol quan li ha recordat que la Generalitat, com a institució, existeix de “molt abans que existís la Constitució” i li ha advertit que ell és el 129è president de la Generalitat, “per tant”, ha assegurat, "la Generalitat existia molt abans que qualsevol Constitució espanyola estigués aprovada”.  I, d’altra banda, ha respost al líder del PSOE que la millor manera de demostrar amor per un poble és “respectant-lo i deixant-lo votar”. “Si ens estimen vol dir que ens respecten, perquè no hi ha estimació sense respecte. I si ens respecten, ens ha de deixar votar”, ha afegit.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president s’ha referit també a la votació que s’ha celebrat aquesta mateixa setmana a Escòcia i ha lloat la figura del primer ministre britànic, quan ha afirmat que “hauria pogut bloquejar el referèndum si hagués utilitzat les lleis o el marc legal”, però va preferir “ser un demòcrata i respectar la veu del poble”. Per això, ha demanat al Govern central que segueixi el seu exemple i s’ha lamentat que “Madrid no ho vulgui entendre”.
 
Finalment, el president català ha subratllat que el compromís del Govern i dels partits favorables a la consulta amb el país i amb la seva gent “és molt gran, és total i determinant” i ha defensat la necessitat d’actuar amb “determinació, fermesa, habilitat i astúcia” per aconseguir “decidir el seu futur lliurement com a nació”.
 
El president ho ha dit des de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona en un acte en què ha estat acompanyat per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, entre d'altres autoritats.
  
L’acte institucional, que s’ha celebrat sota el títol “Cardona, la flama de la resistència”, ha estat precedit d’un espectacle de recreació històrica dels fets de 1714, que ha tingut format de cantata i ha combinat fragments musicals i passatges escènics i narratius amb un alt contingut simbòlic. A l’espectacle, que ha estat dirigit per Josep Maria Sauret, també hi han participat diverses entitats de la ciutat. Durant l'acte, un infant de Cardona ha lliurat simbòlicament la Flama de la Resistència a l'alcalde de la ciutat, el qual l'ha cedida al president de la Generalitat. Un cop finalitzat, l'Àliga de Cardona ha protagonitzat un ball en honor dels assistents.
 
Amb aquest acte simbòlic, Cardona clou els actes institucionals de commemoració del Tricentenari de 1714.
 
 
 
 
 

1  

Imatges

Fotografia de l'acte: El president Mas rep la Flama de la Resistència de mans de l'alcalde de Cardona

Fotografia de l'acte: El president Mas rep la Flama de la Resistència de mans de l'alcalde de Cardona 597