• El cap de l’Executiu ha pronunciat la conferència inaugural del curs acadèmic de l’Ateneu Barcelonès
  • Artur Mas ha destacat que el procés polític engegat a Catalunya té per objectiu “donar-nos l’oportunitat de construir un país que realment valgui la pena, sabent que som capaços de fer-ho”
El president Mas durant la seva intervenció
El president Mas durant la seva intervenció
El president de la Generalitat, Artur Mas, afirmat aquest vespre que Catalunya està en un moment en què “hem d’exercir la nostra majoria d’edat política” i ha afegit que “quan tens un pare autoritari i intolerant encara en tens més ganes d’exercir-la”. El cap de l’Executiu ha fet notar que “hi ha molta gent a Catalunya que ha decidit fer aquest pas i que creu que se’ns ha de tractar com un poble madur i adult”. “Econòmicament, socialment i culturalment ja ho érem, i ara tenim l’oportunitat de demostrar que som majors d’edat també políticament; aquest és el repte més important que tenim”, ha reblat.
 
Durant la conferència inaugural del curs acadèmic de l’Ateneu Barcelonès, Artur Mas ha explicat que durant anys el catalanisme polític ha intentat l’encaix a l’Estat espanyol i s’ha preguntat “quin altre camí hi ha que no s’hagi provat i pugui ser bo?”. El president ha respost que el camí en què es troba ara Catalunya no s’havia intentat mai “perquè les dificultats objectives són molt grans” i ha fet notar que “estem topant amb roca dura”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha afirmat que “sempre m’he intentat adreçar la població sense fer volar coloms” i ha assenyalat que “és difícil donar seguretats absolutes quan estàs en un terreny desconegut”. “Ens hem d’acostumar a governar la incertesa, que no vol dir que no tinguis un camí”, ha conclòs el president, que ha fet una crida a “no atabalar-nos”, perquè “és una aposta clarament nova que està fent el nostre país”.
 
El president ha assenyalat que en aquesta situació el que està a prova és, d’una banda, la capacitat de resistència de la societat catalana davant dificultats objectives, i s’ha mostrat tranquil perquè “es nota que molta gent està conscienciada en aquest camí”; d’altra banda, l’acció conjunta entre teixit associatiu i institucions catalanes, que ha dit s’ha reflectit en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i en tercer lloc ha citat el consens polític, que ha afirmat “és més delicat, sobretot quan s’ha de barrejar amb processos electorals”. “Que aquestes tres coses es mantinguin es decisiu i depèn de nosaltres que segueixin fortes”, ha subratllat el president, que ha mostrat la seva confiança que “sabrem superar aquesta prova”.
 
Un procés polític per crear un país millor
 
A la part final de la seva intervenció, el president ha insistit en la idea que el procés polític que ha engegat Catalunya s’ha iniciat per “donar-nos l’oportunitat, com a poble i com a societat, de poder construir un país que realment valgui la pena, sabent que som capaços de fer-ho”. Aquesta voluntat de millorar, ha assenyalat el president, “no és una cursa per competir ni ser millor que els altres”, sinó que és un camí per “ser millors nosaltres mateixos”, però ha remarcat que, per fer-ho possible, “necessitem els mateixos instruments, capacitat de decisió i recursos equivalents als que tenen societats similars a la nostra a nivell europeu”.
 
El president ha recordat als catalans i catalanes que, “quan disposem d’instruments, encara que no siguin tots, podem fer bona feina”, i prova d’això, ha remarcat, són els molts bons models que s’han aconseguit crear en diferents àmbits, tot i tenir menys recursos i instruments que la resta de països.
 
Com una de les mostres del bon camí traçat en els darrers 30 anys, el cap de l’Executiu ha citat el model sanitari, “que tothom posa com a model i exemple i que ha estat creat entre les institucions públiques i la societat organitzades a través del teixit associatiu”. També ha destacat com a part d’aquest èxit col·lectiu el model universitari català, el de recerca, que ha aconseguit un lloc en el mapa europeu i mundial que fins ara no tenia, i el model d’immersió lingüística “reconegut a nivell europeu”.
 
“Si amb menys instruments, recursos i capacitat de decisió ens podem comparar amb els altres i no quedar malament, ens podem imaginar què seriem capaços de fer com a país amb els mateixos instruments que els altres, el mateix nivell d’autogovern i recursos?”, ha reflexionat el cap del Govern.
 

1  

Imatges

Conferència inaugural del curs acadèmic de l'Ateneu barcelonès

Conferència inaugural del curs acadèmic de l'Ateneu barcelonès 1330