• El cap de l’Executiu ha lliurat a Jordi Savall la Medalla d’Or de la Generalitat
El president Mas posant la Medalla d'Or a Savall
El president Mas posant la Medalla d'Or a Savall
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat aquest vespre la Medalla d’Or de la Generalitat al músic Jordi Savall, i Ii ha agraït “el compromís” de personalitats com ell, que “es mullen a favor d’allò que és un dret de qualsevol poble i nació, és a dir, poder decidir tranquil·lament i pacíficament el seu propi futur”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha recordat l’article en defensa del dret a decidir del poble català, que van signar fa uns dies al diari britànic The Independent el mateix Jordi Savall, juntament amb Josep Carreras, Pep Guardiola, Joan Massagué, Xavier Sala i Martín i Pol Antràs. Artur Mas ha subratllat que les paraules clau que defensaven en el seu article són “llibertat de votar i oportunitat de decidir”, que, ha dit, “no són fets tancats, ni imposicions, sinó tenir la llibertat i sobretot l’oportunitat de decidir el nostre futur un col·lectiu”.
 
Precisament, en el seu discurs d’agraïment, Jordi Savall s’ha volgut referir al moment  que viu Catalunya per demanar la implicació de la gent en el procés: “Vivim un moment molt important al nostre país i, com a persones que pertanyem a una cultura, tenim  el deure de defensar-la i lluitar perquè les persones tinguem la capacitat de decidir el que ens convé per al futur”, ha subratllat. I ha acabat fent seves les paraules de Gandhi quan deia que "quan una persona decideix desobeir les lleis injustes cap tirania no podrà sotmetre-la".
 
Durant l’acte, que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el president s’ha referit al guardonat com un “constructor d’un llenguatge, la música, que és un llenguatge universal, que traspassa fronteres”. En aquest sentit, ha agraït a Jordi Savall que a través de les seves creacions “ha contribuït a projectar Catalunya i situar-la al món”.
 
El cap del Govern ha assenyalat que “sempre, poc o molt, havíem tingut aquesta projecció cultural, econòmica, científica, acadèmica, gastronòmica, esportiva, etc.”, però ha afegit que “la presència de Catalunya com un subjecte polític al món no l’havíem tinguda de la manera que l’estem tenint en aquest moment”. Artur Mas ha explicat que, “de moment, no se’ns reconeix a dintre de l’Estat espanyol aquest fet de ser subjecte polític, però al món se’ns reconeix cada vegada més”, sobretot als mitjans de comunicació, l’opinió pública i diferents associacions i entitats.
 
Artur Mas ha recordat també la esposa de Jordi Savall, Montserrat Figueras, a qui la Generalitat va distingir amb la Creu de Sant Jordi l’any 2011, poc abans del seu traspàs. El cap del Govern ha dit que la Medalla d’Or a Savall és “gairebé una distinció ex aequo, i ha dit que Montserrat Figueras “també hi és present d’una forma o altra, perquè l’empremta d’un artista segueix existint per sempre”.
 
La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern de la Generalitat, amb la finalitat de reconèixer les persones i col·lectius que, amb la seva aportació, hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits, polític, social, econòmic, cultural o científic.
 
El Consell Executiu va decidir, el passat 7 d’octubre, concedir la Medalla d’Or a Jordi Savall per la seva “destacada trajectòria musical i la seva contribució de primer ordre a la cultura i a la civilitat”. Amb la concessió d’aquesta distinció, el Govern vol honorar “un dels referents de la música catalana i de la projecció al món de la nostra cultura. Un artista que ha excel·lit en la recuperació de les músiques medievals, renaixentistes i barroques i les ha fet contemporànies”.
 
En l’acte ha intervingut l’escriptor Jaume Cabré, que ha fet una glosa de la figura de Jordi Savall. També hi ha assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i una àmplia representació dels membres del Govern.

2  

Imatges

Lliurament de la medalla

Lliurament de la medalla 1098

Jordi Savall saluda al cantant Raimon

Jordi Savall saluda al cantant Raimon 1508